‘RUSH!’ van Maneskin geeft rock een tweede adem

Muziek |

Begin 2023 heeft het Italiaanse kwartet van Måneskin alweer haar derde studioalbum uitgebracht. In ‘Rush!’ breekt de band nog meer uit haar comfortzone en willen ze bewijzen dat rock nog steeds rockt en nog lang niet dood is.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘RUSH!’ van Måneskin geeft rock een tweede adem

Måneskin brak in 2017 door dankzij “X Factor Italy” en werd internationaal bekend na Eurosong 2021. Sindsdien maakten ze het ene succes na het andere mee, met uitverkochte zalen, grote festivals en gouden platen tot gevolg. Na hun twee eerste albums, voornamelijk in het Italiaans, 'Il ballo della vita' en 'Teatro dira: Vol. I', is er nu ook ‘RUSH!’. De fans lijken alvast dolenthousiast.

Aanvankelijk zong de charismatische Damiano bijna uitsluitend in het Italiaans, maar voor hun derde plaat lijkt Engels de voorkeur te genieten. Er werd gevreesd dat Måneskin haar essentie zou verliezen zonder rock in de taal van de liefde, maar de band stelde gerust met drie nummers in hun moedertaal:  'La Fine', 'Il dono della vita' en 'Mark Chapman' (de moordenaar van John Lennon). ‘RUSH!’ mag dan wel een commerciële plaat zijn, Måneskin behoudt haar identiteit.

Grote namen

Het album werd geproducet door Max Martin, niet de minste. Martin is de man achter enkele van de grootste hits van afgelopen decennia. De naam van de Zweed komt voor op meer dan 20 nummer 1-hits. Hij werkte al samen met onder meer Katy Perry, Britney Spears, Taylor Swift en The Weeknd. Maar hebben de Italianen hun rockziel verkocht voor pop? Nummers als ‘Kool Kids’, ‘Mammamia’ en ‘Gossip’ bewijzen alvast het tegendeel.

Op die laatste single wordt Måneskin zelfs bijgestaan door een grote naam uit de rockwereld. Niemand minder dan Rage Against The Machine-gitarist Tom Morello neemt er een gitaarsolo voor zijn rekening. Drummer Ethan vertelde daarover dat de bijdrage van Morello zo “wat extra Rage aan Måneskin toevoegde”.

Actuele onderwerpen

En ook al is het vooral feesten geblazen met Måneskin, de Italianen weten ons ook te beroeren met enkele ballads als ‘If Not For You' of 'The Loneliest'. Die laatste omvat een boodschap vol liefde en gaat over de eenzaamheid die velen tijdens de coronapandemie ervaarden.

Met ‘Gasolina’ haalt Måneskin haar innerlijke protestzanger naar boven door een anti-Poetin nummer uit te brengen en veroordeelt ze de oorlog in Oekraïne. Zoals iedereen voelden de muzikanten zich getroffen door deze oorlog in Europa. De in Zweden geboren bassiste Victoria De Angelis vertelde aan The Independent dat de band haar stem wilde verheffen en "haar privilege wilde gebruiken om op te komen voor wat juist is".

Met hun sexy en licht provocerend glam-imago - hun MTV VMA-optreden is nog steeds een hot topic - spreekt Måneskin een generatie aan met rebellie. Ze doen rock herleven met een vleugje moderniteit. En dat loont, kijk maar naar de twee bijna uitverkochte shows in Vorst Nationaal in maart.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top