Waarom het Sundance Film Festival ook jouw aandacht waard is

Films |

Het Sundance Film Festival (19-29 januari) geldt als de hoogmis van de cinefiele fijnproevers. Al sinds 1978 worden in het Amerikaanse Utah aanstormende talenten in de schijnwerpers gezet en krijgen verborgen pareltjes een internationaal podium. Dit jaar zullen ook twee Vlaamse films er speciale aandacht krijgen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Quentin Tarantino, Jim Jarmusch, Robert Rodriguez, Kevin Smith, Damien Chazelle… allemaal regisseurs die een opvallende carrière uitbouwden in de filmwereld. Allemaal regisseurs die hun doorbraak ook mede te danken hebben aan het Sundance Film Festival. Het festival werd eind jaren 70 in de bergen van Salt Lake City op poten gezet en wist voornamelijk dankzij de inbreng van levende legende Robert Redford al die jaren te overleven. Meer zelfs: nog elk jaar neemt de reputatie van het festival toe.

Nochtans zijn het niet de grootste namen die daar op het palmares prijken. Of hebt u ‘Nanny’, ‘CODA’ of ‘Minari’ al gezien? Dat zijn de drie recentste winnaars van de Grand Jury Prize, de belangrijkste prijs van het festival. Toch zijn dat telkens niet te missen titels die nadien een eigen leven gaan leiden en cultstatus verwerven. Voor de onafhankelijke cinema -de films waar geen groot kapitaal of geen grote productiemaatschappij achter zitten- is Sundance dan ook een zéér belangrijk podium.

In deze editie van 2023 zijn er weer een aantal zaken om naar uit te kijken, niet in het minst voor de Belgische filmliefhebbers.

‘Het Smelt’, langverwachte regiedebuut van Veerle Baetens in wereldpremière

Zo beleeft ‘Het Smelt’, het fel geanticipeerde regiedebuut van actrice Veerle Baetens, zijn wereldpremière in Utah. Baetens liet er zelfs een nominatie voor het filmfestival in Cannes voor schieten, daar zou haar film immers in een nevencategorie belanden, terwijl ze op Sundance kan meedingen in de belangrijke categorie van beste buitenlandse dramafilm. ‘Het Smelt’ -met als internationale titel ‘When It Melts’- is Baetens’ versie van de gelijknamige bestseller van Lize Spit en vertelt het coming-of-age verhaal van Eva, Tim en Laurens, drie vrienden die opgroeien in een klein dorpje. Op een dag is Eva getuige van misdadig gedrag van haar twee mannelijke vrienden, ze neemt afstand van hen en van het dorpsleven. Vele jaren later keert ze terug naar haar roots om dat trauma te verwerken…

Veerle Baetens was vijf jaar in de weer met het project, samen met auteur Lize Spit herwerkte ze het boek tot een filmscenario. Zelf neemt de actrice die schitterde in onder andere ‘The Broken Circle Breakdown’ en ‘Code 37’ deze keer enkel plaats achter de camera. De hoofdrollen voor de camera zijn weggelegd voor Charlotte De Bruyne (‘De Twaalf’, ‘Grond’), Sebastien Dewaele (‘Eigen Kweek’, ‘Bevergem’, ‘Undercover’), Spencer Bogaert (‘Alpha’) en Simon Van Buyten (‘Billie vs Benjamin’, ‘Salamander’).

Verovert ‘De Acht Bergen’ ook Noord-Amerika?

‘De Acht Bergen’ heeft zijn première al gehad op het Filmfestival van Cannes, bijna een jaar geleden, waar het overigens aan de haal ging met de jury award. De film van Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch kwam in oktober vorig jaar uit in de Belgische bioscoopzalen en doet het zeer goed aan de kassa. ‘De Acht Bergen’ is eveneens een verfilming van een literaire bestseller, namelijk ‘Le Otto Montagne’ van de Italiaanse schrijver Paolo Cognetti. In dit filosofische drama wordt de bijzondere band tussen twee vrienden beschreven, de stadsjongen Pietro en Bruno, een kereltje dat opgroeide in de Italiaanse Alpen. Ze verliezen elkaar uit het oog, maar na de dood van Pietro’s vader treffen ze elkaar terug in die bergen. Elk vechten ze met hun demonen uit het verleden, maar hebben ze een zeer verschillende identiteit opgebouwd.

Naast de straffe vertolkingen van hoofdacteurs van Luca Marinelli en Allesandro Borghi is er ook een belangrijke rol weggelegd voor het machtige landschap. Een film die je twee uur lang meeneemt op een levensbeschouwelijke retraite. Op het Sundance Film Festival zal ‘The Eight Mountains’ -zoals de Engelse benaming luidt- een belangrijk internationaal platform krijgen, in de hoop uiteraard ook aan de Amerikaanse box office te scoren. “Wat zijn we blij om te kunnen keren naar Sundance, toch wel het meest prestigieuze Amerikaanse festival voor independent film”, vertelde Felix van Groeningen aan HLN. “We kijken er enorm naar uit om de film aan het Amerikaanse publiek te kunnen voorstellen, in afwachting van de Amerikaanse release in april 2023.” Ook Pickx interviewde Van Groeningen eerder naar aanleiding van de Belgische première van 'De Acht Bergen', dat interview lees je hier.

Andere blikvangers

Uiteraard draait het niet enkel om de Belgen die present tekenen op het Sundance Film Festival. Zo gaat ‘Cassandro’ in première, waarin Gael Garcia Bernal in de rol kruipt van Saúl, een homoseksuele professionele worstelaar die zich staande probeert te houden in het religieuze en traditionele Mexico. Ook Jennifer Connelly maakt een opgemerkte comeback met haar rol in ‘Bad Behaviour’, waarin ze een voormalig kindsterretje neerzet dat compleet verstrikt geraakt in haar eigen narcisme en neurotische patronen. En wat gezegd van Anne Hathaway, die we vooral kennen van haar vertolkingen in romantische komedies maar in de nu al veelbesproken thriller ‘Eileen’ schittert als mysterieuze gevangenismedewerker.

Tussen de vele documentaires die op Sundance in première gaan kunnen we zeker ook ‘Little Richard: I Am Everything’ aanbevelen. Een muziekdocu over een van de meest invloedrijke (maar vaak vergeten) helden uit de rockgeschiedenis, met medewerking van alle groten der aarde en mede geproduceerd door het vakblad Rolling Stone. Of ‘STILL: A Michael J. Fox Story’, over de acteur die bekend werd dankzij de ‘Back to the Future’-franchise maar nadien het acteursleventje voortijdig moest vaarwel zeggen vanwege zijn strijd met Parkinson en nu te boek staat als een gepassioneerd activist in de zoektocht naar een remedie tegen de ziekte.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top