De MIA's in cijfers: deze artiest steekt met kop en schouders boven de rest uit

Muziek | Op 26 januari kan je live vanuit Paleis 12 op de Heizel in Brussel zien welke artiesten in de bloemetjes gezet worden tijdens de uitreiking van de MIA's. Pickx keek naar de nominaties van de afgelopen jaren en stelt vast dat één artiest zowel op vlak van nominaties als prijzen de hoofdvogel heeft afgeschoten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De MIA's werden in 2007 door VRT en VI.BE in het leven geroepen als opvolger van de ZAMU Awards, een jaarlijkse onderscheiding van de ter ziele gegane Vlaamse vereniging van Zangers en Muzikanten. De opvolger is democratischer, want voorheen had de kijker amper inspraak in de keuze van de winnaars. De uitreiking van de MIA's vormen traditioneel het begin van de Week van de Belgische Muziek. Dit jaar gaat die van start op 30 januari.

15, niet 16

De MIA's zijn inmiddels toe aan hun 15e editie. Dat het niet de 16e editie is geworden, hebben we te danken aan de coronapandemie, waardoor de uitreiking in 2020 niet kon plaatsvinden. 

De ceremonie is elk jaar opnieuw een avondvullende show met optredens van diverse populaire Vlaamse artiesten. Dit jaar zullen Camille, Oscar and the Wolf, Metejoor, Charlotte Adigéry & Bolis Pupul, Vaya Con Dios en Pommelien Thijs van de partij zijn. Gastheer en presentator van dienst is Bart Peeters. Hij presenteerde in 2017 al eens de uitreikingen, maar won ook tal van MIA's tijdens zijn carrière. 

En het goud gaat naar...

Er kan maar één de beste zijn, en in het geval van de MIA's lijkt niemand meer populair te zijn dan Paul Van Haver, alias Stromae. De Belgische hiphopartiest heeft in de loop der jaren 17 MIA's binnengehaald, waaronder die voor Hit van het jaar (2010 en 2013), Videoclip (2013, 2014, 2015 en 2017) en Auteur (2013).

Ook bij de nominaties wordt de geboren en getogen Brusselaar op zijn wenken bediend. Dit jaar kreeg Stromae maar liefst 9 nominaties, onder meer in de categorieën Hit van het jaar en Videoclip. Dat heeft hij te danken aan zijn comebackalbum 'Multitude'. In België en Frankrijk haalde zijn nieuwste productie twee keer platina binnen, geen slechte verdienste voor zijn eerste studioalbum sinds 'Racine carrée'. Met de 9 nominaties verbreekt Stromae zijn eigen record van 8 nominaties in één jaar, in 2013.

De hiphopartiest is tot nu toe ook nog steeds recordhouder voor de meeste uitgereikte awards op één avond. In 2013 won hij 8 beeldjes, in de categorieën Hit van het jaar, Solo man, Videoclip, Pop, Dance, Album, Auteur/componist en Artwork.

Bekijk de uitreiking van de MIA's op donderdag 26 januari 2023 om 20u40 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top