Hoe Mikel Arteta piepjonge ruwe diamanten slijpt tot sensaties bij Arsenal

Sport | Arsenal beleeft een boerenjaar nu het al een tijdje helemaal bovenaan in de Premier League kampeert. The Gunners wonnen ook vlotjes hun groep in de Europa League. De troepen van Mikel Arteta zijn voor het eerst sinds mensenheugenis op weg naar de Engelse landstitel en blaken van het zelfvertrouwen. Wat is de wonderformule van Arteta?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wat als Arsenal dit seizoen eindelijk een einde maakt aan een bijna 20 jaar lange droogte zonder landstitel? Dit seizoen draait Arsenal als een geoliede machine onder leiding van Mikel Arteta, die volwassen en nauwkeurig spel heeft geïmplementeerd.

Des te indrukwekkender als je weet dat Arsenal het jongste team in de competitie is. De gemiddelde leeftijd van de ploeg is 24,7 jaar, tegenover een gemiddelde van 26,9 in de Premier League. Sinds zijn aanstelling als manager op 22 december 2019 heeft Mikel Arteta de tijd genomen om zijn team en jonge talenten te laten rijpen. Nu is het tijd om de vruchten te plukken.

Odegaard als exponent

In zijn drie jaar aan het hoofd van Arsenal heeft Arteta zijn team kunnen kneden zoals hij wilde. Zijn jonge talenten zijn erop vooruitgegaan, hebben ervaring opgedaan en de paar dertigers in het team (er zijn er maar drie) bieden wat ontbreekt om het team bij elkaar te houden. De Spanjaard heeft een lange weg afgelegd sinds hij vorig seizoen op de wip zat bij The Gunners door slechte resultaten en een publieke opinie die tegen hem was.

De naïviteit die de Arsenal-spelers zo typeerde is verdwenen. The Gunners zijn nu volwassener in hun spel, weten hoe ze een wedstrijd van begin tot eind moeten domineren, verzilveren van hun sterke momenten, maar doen vooral het harde, vuile werk op de moeilijkste momenten. Het resultaat is de tweede beste aanval in de Premier League met 42 doelpunten, de tweede beste verdediging (14 doelpunten tegen) en een indrukwekkend rapport van 47 punten op 54.

Het exponent van deze ommekeer is de Noor Martin Odegaard. De 24-jarige aanvallende middenvelder heeft dit seizoen zijn stempel gedrukt. Als aanvoerder belichaamt hij de koelbloedigheid die vereist is om de concentratie te bewaren, terwijl hij ook een dosis frivoliteit in zijn spel steekt waarmee hij zijn teamgenoten doet groeien. Met 8 doelpunten en 5 assists is hij één van de belangrijkste pionnen bij Arsenal.

Nuchter

Met acht punten voorsprong op zijn dichtste rivalen begint Arsenal langzaam aan de titel te denken. Maar Mikel Arteta, de man achter de transformatie, blijft nuchter: “We zijn nog heel ver van de finish”, zei hij onlangs. Hij blijft met de voeten op de grond, want beseft dat Manchester City de middelen heeft om terug te komen.

Tenzij ze de mannen van Pep Guardiola nog een morele uppercut kunnen bezorgen. De twee ontmoeten elkaar in de vierde ronde van de FA Cup. Arsenal heeft een kans om te laten zien wie dit seizoen de echte baas van Engeland is. Zal de jeugd het winnen van het tactisch genie?

Volg de FA Cup, met onder meer Manchester City - Arsenal in de vierde ronde op vrijdag 27 januari om 21u, het hele seizoen lang op de zenders van Eleven Sports, beschikbaar in de tv-optie Pickx Sports van Proximus.

Lees ook:

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top