'Behind the song' met PJDS

Muziek | PJDS, het muzikale alter ego van Pieter-Jan De Smet, bracht op 16 januari een nieuwe plaat uit, met een releaseconcert in de AB op 3 februari. Titel van het werkstuk? ‘Exinct Birds’. Verwacht je aan genuine PJDS, doorleefde songs, gedrenkt ik de rock-‘n-rollfundamenten. De perfecte gelegenheid om bij de man te polsen naar de song(s) die hem zelf aanspoorde(n) om muziek te beginnen maken.

Door MF

Deel dit nieuws

'Tutti Frutti' van Little Richard

“Ik hoef daar niet lang over na te denken”, vertelt Pieter-Jan.
“Er zijn een aantal songs die me aangevuurd hebben, met ‘Tutti Frutti’ van Little Richard met stip op één. Voor mij is dat de ultieme rock-‘n-rollsong, met de beste openingszin ooit: “Wop bop a loo bop a lop bom bom.” Dat zegt alles. Ik heb die song op jonge leeftijd leren kennen. Thuis werd er nogal wat muziek opgelegd. Mijn moeder hield van jazz, mijn vader meer klassiek. En Little Richard opende mijn rock-‘n-rollhart. Hij is voor mij de belichaming van rock-‘n-roll.” 
“Ook ‘Route 66’ van The Rolling Stones is bepalend geweest. Ik zat als 11-jarige al in een bandje, samen met Jeroen Van Herzeele. Jeroen speelde toen gitaar, maar is ondertussen al lang een ongelooflijk straffe saxofonist met internationale reputatie. Martijn Bal – die later onder andere bij Dinky Toys aan de slag ging – speelde drum. Onze band heette toen ‘Route 66’, maar die song zat ook in ons repertoire. Een bepalend nummer dus, dus. Keith Richards speelt die riff trouwens op een Chuck Berry-achtige manier.” 

“Er zijn in de loop der tijd wel meer muzikanten gepasseerd die me hard geïnspireerd hebben. Voor de vuist weg? David Bowie tijdens zijn ‘Let’s Dance’-periode, die heb ik gezien in 1983, in Vorst. Ik werd van mijn sokken geblazen. Of Prince! Elvis Presley! En in de jaren 1980 leerde ik Aztec Camera kennen. De eerste twee platen van die band zijn fenomenaal, net zoals het werk van David Sylvian! En Bob Dylan, Bruce Springsteen! Heb je nog een uur of twee? Neen, alle gekheid, doe maar ‘Tutti Frutti’. Daar is het voor mij allemaal begonnen.”

Voor wie PJDS live aan het werk wil zien, hier zijn alvast een aantal data!  

  • 28 januari 2023: try-out De Singer, Rijkevorsel
  • 3 februari 2023: Release Show Extinct Birds Ancienne Belgique, Brussel

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top