Sammy Mahdi in Het Huis: messias met veel te bewijzen

Series |

Voor Sammy Mahdi kan het allemaal niet snel genoeg gaan. Op zijn 34 is hij al partijvoorzitter van CD&V en in slechts zeven jaar tijd schopte hij het van stagiair bij het Sporza-programma Extra Time tot staatssecretaris van Asiel en Migratie. Ondanks zijn drukke agenda maakt Mahdi 24 uur de tijd om tot rust te komen in Het Huis.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De sfeer zat meteen goed in aflevering zes van Het Huis. Eric Goens, Sammy Mahdi en trouwe viervoeter Pamuk stopten onderweg nog even langs de McDonalds om stemmen te ronselen alvorens af te zakken naar het huis voor 24 uur aan introspectie. Mahdi gaat geen onderwerp uit de weg: racisme, zijn lastige job als staatssecretaris, zijn eerste liefde, zijn eerste liefdesverdriet, zijn kinderwens, zijn hypochondrie en de burn-out na de verloren strijd om het partijvoorzitterschap tegen Coens. 

Staatssecretaris als zoon van een ‘illegale’ vluchteling

Toch is Sammy Mahdi is geen gemakkelijk persoon om te vatten. Ook de immer nieuwsgierige Eric Goens had 24 uur nodig om enigszins grip op de CD&V-voorzitter te krijgen. Een rode draad doorheen de aflevering is de Iraakse afkomst van Mahdi. Hij is namelijk de zoon van een Vlaamse moeder en een Iraakse vader. 

Vader Mahdi studeerde een jaar in België en keerde later terug als vluchteling nadat hij ter dood veroordeeld werd onder het regime van Saddam Hoessein. Eenmaal aangekomen in België vroeg hij geen asiel aan, wat hem illegaal maakte, een lastig vraagstuk voor een voormalige staatssecretaris van Asiel en Migratie. Binnen zijn functie zou Mahdi zulke mensen terugsturen, dat geeft hij in de aflevering ook toe. Voer voor headlines, zoveel werd maandag in de Vlaamse pers duidelijk. Gelukkig voor vader Mahdi kon hij snel trouwen en was hij maar een periode van zes weken illegaal.

Drang tot bewijzen

Mahdi gaf in Het Huis wel aan dat zijn Iraakse roots ervoor zorgden dat hij tijdens zijn jeugd het gevoel had dat hij zich harder moet bewijzen dan anderen. Toch blijft hij verdacht casual wanneer Goens enkele voorbeelden van vooroordelen of zelfs racisme aanhaalt. Mahdi toont begrip voor de kritiek van Bisschop Van Looy over ‘een moslim’ aan het hoofd van de CD&V en toen Goens zei dat hij bij Extra Time een ‘diversiteitsstagiair’ was, antwoordde hij laconiek “Ze zochten daar nog ‘een bruine’."

Maar als het plots over het voetbalverleden van Mahdi gaat, wordt het minder casual. “Je bent er niet eens boos om”, zei Goens nog, maar je voelde bij deze anekdote toch heel wat meer rancune. Hij kreeg er bij de jeugd te maken met een racistische voorzitter en werd samen met andere jongens met een andere origine in de B-ploeg geplaatst. Mahdi bleef echter niet bij de pakken zitten. Die boosheid voedde hem. “Iedere oefenwedstrijd tegen de A-ploeg hebben we gewonnen. Ik moet niet bij ergens zijn waar ze mij niet moeten hebben, ik maak mijn eigen ploeg en we spelen kampioen”, aldus de CD&V-voorzitter.

Een drang tot kampioen worden, geen wonder dat hij het op zulke jonge leeftijd al tot partijvoorzitter schopte. Al staat hij bij CD&V aan het roer van een partij in crisis. Zijn achternaam Mahdi ofwel ‘messias’ lijkt alleszins profetisch…

Bekijk ‘Het huis’ op maandag om 20u45 op Eén of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top