'The Lost World': het vervolg dat Michael Crichton eerst niet wilde schrijven

Films | ‘The Lost World’, vanavond te zien op VTM 2, is het vervolg op de razend populaire film ‘Jurassic Park’ van Steven Spielberg. Net als de eerste film is het vervolg gebaseerd op een sciencefictionroman van Michael Crichton, maar die was eigenlijk niet van plan om dat tweede deel te schrijven. Dit is het verhaal achter het boek ‘The Lost World’.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het boek ‘Jurassic Park’ van de begenadigde sciencefictionauteur Michael Crichton werd na het verschijnen in 1990 een goed onthaalde bestseller. Het verhaal over wat er fout kan lopen als de mens God wil spelen, sloeg bij een breed publiek aan. De roman begon oorspronkelijk als een filmscenario, dus is het geen wonder dat het boek uitermate geschikt was voor een verfilming. Na de release van Steven Spielbergs ‘Jurassic Park’ in 1993, werd het boek nog populairder. De film werd de best bezochte film aller tijden (intussen staken 42 films deze al voor) en het boek kreeg een tweede leven, waarbij het nog populairder werd.

Maar dan stak een probleem de kop op. Crichton had niet de gewoonte om sequels te schrijven, maar door de populariteit van ‘Jurrassic Park’, kreeg hij wel constant de vraag om het verhaal verder te zetten. “Zodra het boek gepubliceerd werd, kreeg ik brieven van jonge lezers: ‘Hoe zit het met het vervolg? Komt er een vervolg?’ Ik had nog nooit een vervolg geschreven en ik antwoordde altijd: ‘dat komt er niet’”, zei Crichton als toelichting bij ‘The Lost World’.

Waarom niet?

In de daaropvolgende jaren kreeg Crichton uit verschillende hoeken ideeën aangeboden voor een vervolgverhaal en begon hij stilaan van gedacht te veranderen. “Nee, dat zouden we niet doen”, veranderde stilaan in “waarom niet?” “Dan werd het waarschijnlijk dat Steven (Spielberg, red.) een tweede film zou maken”, aldus Crichton, die zijn geesteskind nog even in handen wilde houden. “Ik stond voor een moeilijke uitdaging. Het moet hetzelfde zijn, maar toch anders.”

Eens hij had besloten dat hij een vervolg zou schrijven, stond hij nog voor een andere uitdaging. In het eerste boek suggereerde hij namelijk dat Ian Malcolm (het personage van Jeff Goldblum) om het leven kwam. “Ik had hem nodig. Ik kon zonder de anderen, maar niet zonder hem”, aldus Crichton. “Hij is degene die de ironische commentaren geeft, hij zegt ons waarom alles fout zal lopen. Hij moest terugkeren.”

Crichton haalde voor de titel van zijn vervolgboek al de mosterd bij Arthur Conan Doyle en zijn gelijknamige roman uit 1912 – nu zou hij nog eens geïnspireerd raken door die auteur. Die liet zijn held Sherlock Holmes namelijk sterven in ‘The Final Problem’, waarin hij samen met James Moriarty in de Reichenbachwaterval valt, maar bracht hem enkele jaren weer terug. “Zo’n miraculeuze terugkeer is mogelijk in fictie”, volgens Crichton.

The Lost World’ werd een commercieel success, maar veel critici vonden het boek toch teveel van hetzelfde. Het zou uiteindelijk de enige sequel zijn die Crichton ooit zou schrijven. In 2019, 11 jaar na de dood van de schrijver, kwam er wel nog een vervolg uit van ‘The Andromeda Strain’ uit 1969, het boek dat hem naam gaf in het scifigenre. Die sequel, ‘The Andromeda Evolution’, is geschreven door Daniel H. Wilson. Crichtons naam staat wel nog mee op de cover. En uiteraard volgden er ook nog heel wat filmsequels op ‘Jurassic Park’.

Bekijk ‘The Lost World’ op maandag om 20u35 op VTM 2 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top