Factcheckers is terug met special over geldzaken in financieel zware tijden

Films | Op de openbare omroep wordt momenteel hard gewerkt aan een vierde seizoen van het populaire programma ‘Factcheckers’. Nog voor een nieuwe reeks met Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken van start gaat, lanceren ze een special. In het voorjaar maakt ‘Factcheckers’ een speciale aflevering over geldzaken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Factcheckers is terug: special over geldzaken in financieel zware tijden

Dat velen het financieel moeilijk hebben, dat weten we intussen. De energiecrisis en de enorme inflatie zorgen in veel gezinnen voor geldproblemen en onzekerheid. Omdat de feitencheckers veel vragen kregen over het actuele thema, besloten de ‘Factcheckers’ om een uitzonderlijke special te maken. Op 18 januari keren Britt, Jan en Thomas dus kort terug om te onderzoeken wat er klopt van de vele berichten, beweringen en weetjes die we ook over onze financiën dagelijks over ons heen krijgen.

Hoe gemakkelijk kan je een extra spaarcent bijverdienen? Hoe gewiekst gaan sommige online kredietverstrekkers te werk? Zijn juweliers wel altijd eerlijk bij het aankopen van je oude juwelen? Op deze vragen probeert het trio een antwoord te vinden in de geldspecial van 'Factcheckers'. En om die antwoorden te vinden, gaan ze zelf bijklussen, trekken ze undercover met een juwelenkistje naar goudopkopers en komen ze terecht in een wespennest van online oplichting.

Van bijklussen tot malafide leningen

In dure tijden zoeken heel wat mensen een extra baan om een centje bij te verdienen. Sommigen doen dat in een klassieke sector zoals de horeca, land- en tuinbouw of supermarkt. Anderen kiezen dan weer voor nieuwe manieren om geld te verdienen. Kan je wel effectief geld verdienen door online enquêtes in te vullen? 

“In ons onderzoek zijn we de gekste dingen tegengekomen. Er zijn manieren van bijverdienen waar ik werkelijk nog nooit over gehoord had… of toch zeker niet dacht dat ze hier ook bij ons zouden bestaan. Zo ontdekte ik dat je tegen betaling wildvreemden kan huren als “vriend”. Het lijkt een typisch Japans fenomeen, maar ook hier kan je blijkbaar op deze manier nieuwe vrienden maken... tegen betaling”, vertelt Jan Van Looveren. 

Om de eindjes aan elkaar te knopen moeten ook steeds meer mensen geld lenen. Maar sommige kredietverleners hebben minder goede bedoelingen met mensen die het moeilijk hebben. Want er zijn blijkbaar heel wat malafide kredietverleners actief op het internet. De tijd dat dit soort oplichters op goed geluk en soms ook wat amateuristisch slachtoffers probeerden te maken, lijkt voorbij. Want als de 'Factcheckers' mogen afgaan op wat online circuleert, zouden zogenaamde internetscammers steeds doortrapter te werk gaan. Precies dat zoekt Thomas uit.

Ook heel wat mensen verkopen hun oude juwelen om de rekening een beetje aan te dikken. Maar krijg je nog wel voldoende centen voor je goudwaren? Sommigen zouden immers profiteren van de situatie door oneerlijke prijzen te bieden voor de juwelen. Britt en Jan sturen twee redacteurs undercover, met een juwelenkoffertje in de hand, naar verschillende juweliers om na te gaan wat hier precies van aan is.

Bekijk de special van ‘Factcheckers’ op woensdag 18 januari om 20u40 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. De reeks is ook integraal te bekijken op VRT MAX.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top