De kogel is door de kerk: Gustaph wordt Belgische vertegenwoordiger op Eurovisiesongfestival

Muziek | De vertegenwoordiger van België op het Eurovisiesongfestival is bekend. Gustaph mag in mei afzakken naar Liverpool voor het Europese liedjesfestijn. De zanger zelf kon het na afloop niet vatten. “Ben ik aan het trippen of zo?”, was zijn eerste, verbaasde reactie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De zoektocht naar een Belgische inzending verliep dit jaar iets anders dan de voorbijgaande jaren. Waar er achter de schermen telkens een artiest en liedje werden gekozen, mochten voor deze editie zeven afgevaardigde artiesten twee liedjes voorstellen. In een eerste fase kozen de concullega’s mee welk liedje afgelopen zaterdag live mocht gebracht worden in Paleis 12.

Het publiek en een vakjury zouden dan beslissen wie België mag vertegenwoordigen. Die laatste bestond uit
Laura Tesoro (tiende plaats in 2016 in Stockholm met "What’s the pressure"), Jérémie Makiese (19e in Turijn in 2022 met "Miss you"), de Noor Alexander Rybak (met “Fairytale” de Noorse Eurovisiesongfestivalwinnaar in 2009 in Moskou), de Nederlandse visagiste en YouTube-ster Nikkie De Jager en nog enkele Eurovisiesongfestivalkenners uit de media.

Eerbetoon aan Nicole Josy

De live-uitzending begon met een medley van oud-Eurosongliedjes, die werd afgesloten met het nummer “Baby, baby”. Ooit, in 1973, vertegenwoordigde het duo Nicole & Hugo België op het Eurovisiesongfestival met dit nummer. Het werd zo een eerbetoon aan Nicole Josy, die in november vorig jaar overleed. Hugo Sigal, die in Paleis 12 aanwezig was, leek zichtbaar geëmotioneerd met de hommage.

Nadien ging de focus naar de inzendingen van de zeven kandidaten. Hunter Falls, die ooit derde eindigde in de wedstrijd 'MNM Rising Star', mocht de spits afbijten met de catchy oorwurm “Ooh la la”. Vervolgens was Chérine aan de beurt met "Ça m'ennuie pas", waar de zangeres die ooit tweemaal deelnam aan de Franse versie van ‘The Voice’ zich onder meer liet bijstaan door een dansende bloem.

Daarna brachten The Starlings, dat bestaat uit Tom Dice en Kato Callebaut, het ingetogen, breekbare nummer “Rollercoaster”. Nadien was het aan Ameerah, die kleur bracht op het podium met “The Carnival”. Vervolgens kwam Gustaph in actie, die met “Because of you” het beste van zichzelf gaf. Nadien kwam de jongste deelnemer Gala Dragot (17 lentes jong en ooit winnares van ‘The Voice Kids’) met het alternatieve “t’inquiète” en mocht Loredana, zangeres van 2 Fabiola, Paleis 12 nog één keer in vuur en vlam zetten met “You lift me up”. 

Van achter- naar voorgrond

Na gastoptredens van ex-winnaars Duncan Laurence en Alexander Rybak was het aan de jury en het publiek om te bepalen wie zou winnen. Het werd een bijzonder spannende puntentelling, die uiteindelijk met slechts 1 punt verschil werd gewonnen door Gustaph. De zanger kreeg 278 punten en hield zo nipt publiekslieveling The Starlings achter hem, die vrede moesten nemen met 277 punten. Op de derde plaats eindigde Gala Dragot met 271 punten.

Voor Gustaph, met zijn 42 jaar de oudste van alle deelnemers, kwam zo een droom tot realiteit. Gustaph, in het echte leven Stef Caers, wou namelijk graag als frontzanger ooit kunnen deelnemen aan Eurosong. Op de achtergrond deed hij dat al twee keer: voor Sennek in 2018 en Hooverphonic in 2021. "Ik ben speechless, ik had dit echt niet verwacht”, zei hij in eerste reactie. “Maar ik ben superblij. Bedankt aan Vlaanderen en aan iedereen om te stemmen. Ik kan dit niet geloven. Ik heb een "out-of-body-experience". Ben ik aan het trippen ofzo, lig ik in de zetel te slapen?"

En zo kennen we nu de artiest en het nummer die België gaan vertegenwoordigen in mei op het Eurovisiesongfestival. Gustaph zingt “Because of you", een positieve strijdsong over de aanvaarding van jezelf en zijn wie je bent. “Het nummer gaat over zelfacceptatie en de mensen die je op die plaats hebben gebracht in je leven. In ons geval ging dat over de queer-community, ik ben een gayman. Dat is de initiële boodschap, maar het kan heel breed gaan."

Beluister hieronder “Because of you", de Belgische inzending voor het Eurovisiesongfetival van dit jaar.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top