De drie meesterwerken van bekroond regisseur Damien Chazelle

Films | Volgende week verschijnt de nieuwste film van regisseur Damien Chazelle, ‘Babylon’, in de Belgische zalen. Het komisch drama met o.a. Margot Robbie, Brad Pitt en Tobey Maguire verhaalt over de op- en ondergang van meerdere personages in een tijdperk van ongebreidelde decadentie en verdorvenheid in het vroege Hollywood. Om je warm te maken voor deze prikkelende release serveert Pickx alvast een bloemlezing van Chazelles glanscarrière tot dusver.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Whiplash (2014)

Andrew Neyman (Miles Teller), een jonge jazzmuzikant, is vastberaden om koste wat kost de beste drummer van zijn elitaire conservatorium te worden. De briljante muziekdocent Terence Fletcher (J.K. Simmons), die bekend staat om zijn gevreesde, spartaanse lesmethodes, leidt het beste jazz-ensemble van de school. Hij ontdekt de hyperambitieuze drummer en zorgt ervoor dat Andrew in zijn band terecht komt. Onder invloed van de tirannieke Fletcher wordt Andrews streven naar perfectie een onoverkomelijke obsessie. Zijn meedogenloze leraar drijft hem tot het uiterste van zijn muzikale en fysieke kunnen, maar ook bijna tot waanzin.

Dit beklijvend drama, winnaar van drie Oscars, zette Chazelle op de kaart als één van de beste cineasten die Hollywood rijk is en tilde de carrière van de Franse Amerikaan naar een hoger niveau. De deuren van de machtigste filmstudio’s openden zich, waarna Chazelle nogmaals een prijsbeest vervaardigde.

La La Land (2016)

De magische belofte van Hollywood dat alle dromen werkelijkheid worden houdt Mia (Emma Stone) overeind. Ze doet de ene auditie na de andere en bezoekt stijlvolle feestjes in de hoop ontdekt te worden. Zo loopt ze Sebastian (Ryan Gosling) tegen het lijf, een schnabbelende muzikant die ervan droomt zijn eigen jazzclub te openen. Hun prille relatie komt onder druk te staan wanneer ze leren hoeveel hun dromen daadwerkelijk kosten.

Het succes van deze romantische musical, met o.a. wederom J. K. Simmons in de cast, was sensationeel: de film domineerde de 89ste uitreiking van de Academy Awards in 2016 door liefst zes Oscars weg te kapen, waaronder die voor ‘beste regisseur’ voor Chazelle. Hij was op z’n 32ste de jongste persoon ooit die dat beeldje in de wacht sleepte. Daarnaast won de film nog zo’n 230 filmprijzen, waaronder zeven Golden Globes.

Chazelle had het script van ‘La La Land’ naar verluidt al jarenlang in zijn hoofd, maar kon het verhaal niet naar het grote doek vertalen omdat Hollywood er niet in geloofde. Hij focuste zich dan maar op andere projecten, zoals ‘Whiplash’. Door het succes van die film kreeg ‘La La Land’ dan toch een kans en een budget van om en bij de dertig miljoen dollar. Dat geld was overigens broodnodig want ‘La La Land’ bevat heel wat scènes op locaties die afgezet moesten worden voor de filmopnames. De openingsscène bijvoorbeeld werd opgenomen op een autosnelweg in Los Angeles die drie dagen werd afgesloten voor alle verkeer.

First Man (2018)

Een gevoelig historisch drama over de aanloop naar de eerste maanlanding en de impact op het leven van Neil Armstrong (vertolkt door – jawel – Ryan Gosling). ‘First Man’ is gebaseerd op de biografie ‘First Man: The Life of Neil A. Armstrong’ van James R. Hansen. Oorspronkelijk zou levende legende Clint Eastwood de film regisseren maar uiteindelijk nam Chazelle het roer over.

Het verhaal concentreert zich zowel op het trainingsprogramma en de daadwerkelijke missie naar de maan, als op het gezin van Armstrong. Naarmate de missie en de lancering met de Apollo 11 nadert, groeien ook de spanningen thuis, waar Armstrongs vrouw Janet (Claire Foy) er bij haar man op aandringt om de risico’s van de missie aan hun jonge zonen uit de doeken te doen.

‘First Man’ ontving vier Oscarnominaties, waarvan het één verzilverde – die voor beste visuele effecten. De film won ook een Golden Globe voor beste originele filmmuziek, van de hand van de Amerikaanse componist Justin Hurwitz. Met een wereldwijde opbrengst van 105 miljoen dollar deed ‘First Man’ het wel een pak minder goed dan de 472 miljoen dollar van ‘La La Land’ aan de box office, ondanks een budget dat bijna het dubbele bedroeg dan dat van de veelgeprezen musicalfilm.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top