Dit zijn de beste filmsoundtracks van 2022

Films | Filmmuziek wordt nog vaak gezien als een detail dat vooral op de achtergrond moet blijven, maar een topfilm wordt gemaakt of gekraakt met de soundtrack. 2022 was een boerenjaar voor de filmwereld, en bij uitbreiding voor filmcomponisten. Daarom licht Pickx de beste filmscores en liedjes gecomponeerd voor films van 2022 uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Filmscores

John Williams is na Walt Disney de tweede meest genomineerde persoon voor de Academy Awards. Hij heeft 52 nominaties op zijn naam staan, en als we het entertainmentblad Variety mogen geloven, komt daar binnenkort nog eentje bij. Zij voorspellen namelijk dat zijn filmmuziek voor Steven Spielbergs ‘The Fabelmans’ niet alleen een nominatie in de wacht zal slepen, maar ook dat het de grootste kanshebber is voor de Oscar. De muziek van Williams is ook genomineerd voor een Golden Globe, maar mankeert vreemd genoeg op de longlist van de BAFTA Film Awards. Hoe dan ook: Spielbergs film is een liefdesbrief aan zijn ambacht als filmmaker, Williams’ muziek is een ode aan de filmmuziek zelf. Het duo werkte overigens al samen aan kleppers als ‘Raiders of the Lost Ark’, ‘E.T. the Extra-Terrestrial’, ‘Jaws’, ‘Jurassic Park’, ‘Close Encounters of the Third Kind’ en ‘Schindler’s List’.

Filmmuziek die wel te vinden is op de lijstjes van zowel de Golden Globes, de Oscars als de BAFTA’s, is die van ‘Women Talking’ door de vermaarde Hildur Guðnadóttir. Zij won in 2020 nog alle drie die awards voor haar muziek bij de film ‘Joker’. Daarnaast is ze ook bekend voor haar soundtrack bij de miniserie ‘Chernobyl’. Voor ‘Women Talking’ van Sarah Polley componeerde ze naar eigen zeggen “optimistische muziek voor een gruwelijk onderwerp”, namelijk seksueel misbruik. De muziek ondersteunt en versterkt het verhaal van de vrouwen in de film, en evolueert mee met hen. Guðnadóttir is overigens dubbel kanshebber voor een Oscar, want na wat omwegen is beslist dat ook haar composities voor ‘Tár’ in aanmerking komen voor een beeldje.

Even prominent in de short- en longlists is de soundtrack die Alexandre Desplat schreef bij Guillermo del Toro’s versie van ‘Pinocchio’. Desplat won eerder al twee Oscars, voor ‘The Grand Budapest Hotel’ en ‘The Shape of Water’, die laatste ook een film van Guillermo del Toro. De muziek van Desplat snijdt door merg en been en versterkt de emoties van de personages. Over die liedjes straks meer.

In eigen land hoeven we niet verder te kijken dan de vier films die genomineerd zijn voor een Ensor (de vijfde genomineerde is de serie ‘Roomies’). ‘Zillion’ brengt de muziek van de jaren 90 weer helemaal tot leven, de muziek van ‘Close’ grijpt je naar de keel, in ‘Rebel’ helpt de muziek je de intense reis van het hoofdpersonage mee beleven en in ‘Onze Natuur’ ondersteunen de composities de natuurpracht van eigen bodem perfect.

Liedjes

Apart van de gewone filmmuziek, bekronen de Oscars en Golden Globes ook individuele liedjes die voor films geschreven zijn. Zo komen we terug op ‘Pinocchio’, want het lied ‘Ciao Papa’, waarin het verlies van een vader en een zoon bezongen wordt, is voor beide awards genomineerd. “Het is het meest ontroerende en het belangrijkste lied van de film”, zei Guillermo del Toro, die het lied samen met Alexandre Desplat schreef. “Het gaat over het verlangen dat de kern vormt van ‘Pinocchio’.”

Er is al veel inkt gevloeid over de comeback van Rihanna op de soundtrack van de film ‘Black Panther: Wakanda Forever’, en dat is meer dan terecht. Het lied ‘Lift Me Up’ is een krachtige ode aan Chadwick Boseman, de te vroeg overleden acteur die T’Challa portretteerde in ‘Black Panther’. In 2021 dacht iedereen nog dat Boseman postuum de Oscar voor beste acteur zou winnen, maar ging Anthony Hopkins met de prijs lopen. Een overwinning voor ‘Lift Me Up’ zou dit jaar als een vorm van rechtzetting kunnen gelden.

Op de lijstjes van de grote Amerikaanse prijsuitreikingen staan niet vaak Indiase films, maar het ongeziene spektakel ‘RRR’ brengt daar dit jaar verandering in. Voor wie niet op de hoogte is: ‘RRR’ is de duurste Indiase filmproductie ooit, maar brak er ook alle records aan de box office. De film is vernoemd naar Rajamouli, Rama Rao Jr. en Ram Charan, respectievelijk de regisseur en de twee hoofdrolspelers, die elk al enorm populair waren in in de Indiase filmwereld, en nu voor het eerst samenwerkten. Het lied ‘Naatu Naatu’ is het spilmoment van de compleet geflipte actiefilm, en daar hoort een spectaculaire dansroutine bij. Het wordt gespeculeerd dat de twee hoofdrolspelers dat dansje live zouden kunnen brengen op de Oscars. Het zou ongetwijfeld de moeite waard zijn.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top