6 opmerkelijke filmrollen van de Ierse acteur Brendan Gleeson ('The Banshees of Inesherin’)

Films | Sinds kort kunnen we naar de film ‘The Banshees of Inesherin’ gaan kijken met de acteurs Colin Farrell en Brendan Gleeson in een hoofdrol. Die laatste heeft in zijn rijkgevulde carrière al heel wat bijzondere personages gespeeld. Pickx dook in de filmarchieven en lijst enkele van Gleesons meest memorabele filmrollen op.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Harry Potter

Brendan Gleeson is bij het grote publiek vooral bekend omwille van zijn rol in de ‘Harry Potter’-films. De man speelt daarin de rol van Alastor Dolleman, beter bekend als ‘Dwaaloog’. Dolleman was ooit een groots tovenaar en Lid van de Orde van de Feniks. Hij kan met zijn kunstoog overigens 360 graden in het rond kijken. Dollemans geeft in het vierde jaar dat Harry Potter les volgt op Zweinstein, het schoolvak ‘Verweer Tegen de Zwarte Kunsten’.

In Bruges

In deze film van regisseur Martin McDonagh zien we hoe huurmoordenaar Ray (Colin Farrell) samen met zijn handlanger Ken (Brendan Gleeson) een tijdlang moet onderduiken in het Belgische pittoreske stadje Brugge. Ray vindt Brugge maar niets, terwijl Ken het middeleeuwse Brugge wel kan appreciëren. Beide heren wachten op orders van bovenaf en wanneer die uiteindelijk arriveren blijkt dat Ken Ray moet omleggen.

Zowel Colin Farrell als Brendan Gleeson zetten in deze film een dijk van een acteerprestatie neer. Farrel won voor zijn rol zelfs een Golden Globe Award en de twee verschijnen met 'The Banshees of Inesherin’ opnieuw samen op het grote doek.

The Banshees van Inesherin

Colm (Brendan Gleeson) en Pádraic (Colin Farrell) zijn twee vrienden die op een afgelegen Iers eiland leven. Beide heren zijn uit elkaar gegroeid en dat zet Colm erop aan om de stekker uit hun vriendschap te trekken. Pádraic gaat niet akkoord met de beslissing van Colm en stelt zijn oude vriend een drastisch ultimatum. 'The Banshees van Inesherin' speelt zich af op een desolaat eiland aan de Ierse kust aan het begin van de twintigste eeuw.

Regisseur Martin McDonagh, opnieuw hij, heeft ervoor gezorgd dat de prent zweeft tussen een komedie- en een dramafilm. Zowel Colin Farrell als Brendan Gleeson hebben volgens filmcritici opnieuw een uitstekende prestatie neergezet op het grote doek.

Gangs of New York

New York, 1862. De jonge Ierse inwijkeling Amsterdam Vallon (Leonardo DiCaprio) keert terug naar het Five Points-district waar Bill 'The Butcher’ Cutting' (Daniel Day Lewis) de plak zwaait. Die vindt dat de immigranten, en vooral Ierse inwijkelingen, niets te zoeken hebben in de Verenigde Staten en probeert hen op een hardhandige manier te verdrijven. Amsterdam zag als jong kind hoe Bill zijn vader heeft vermoord en is zoveel jaar later uit op wraak.

Brendan Gleeson speelt in deze film van Martin Scorsese uit 2002 de rol van de Ierse chef-kok Mink McGinn, in het verhaal beter bekend als ‘The Monk’.

The Guard

In deze op en top Ierse film speelt Brendan Gleeson een Ierse politieagent met een nogal eigenwijs karakter. De man zit vol zwartgallige humor, heeft een moeder die op sterven ligt en bezoekt regelmatige prostituees. Hij vindt dat zijn leventje zijn gang moet kunnen blijven gaan en heeft geen zin om mee te werken aan het onderzoek van Wendell Everett, een Amerikaanse FBI-agent (Don Cheadle) die een drugsnetwerk wil opsporen.

Gleeson speelt in deze komediefilm een norse, nonchalante en niets ontziende man die overigens ook wat racistische trekjes vertoont. Hij moet al zijn acteerkunsten uit de kast halen maar doet dat, wat ons betreft, met verve!

Calvary

Priester James (Gleeson) staat aan het hoofd van een parochie van een klein Iers stadje. Op een dag komt een van zijn parochieleden opbiechten dat hij op jonge leeftijd seksueel is misbruikt door een van de collega-priesters van priester James en dat hij wraak wil. De man verklaart dat hij zijn moordlust, bij wijze van vergelding, op priester James zal botvieren en dat zijn dagen geteld zijn. De priester probeert de dreigementen niet aan zijn hart te laten komen, maar wordt dan geconfronteerd met de vele andere menselijke problemen in zijn nabije omgeving.

Lees ook:
De beste rollen van Kerry Condon (‘The Banshees of Inisherin’)

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top