Deze films over gebroken vriendschappen wil je echt zien

Films | Sommige vriendschappen zijn voor het leven en andere maar voor even. En hetzelfde geldt in de filmwereld. Dus, ter gelegenheid van de release van het drama 'The Banshees of Inisherin', werpt Pickx een blik op vier films over gebroken vriendschappen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

The Banshees of Inisherin (2022)

Op Inisherin, een afgelegen eiland voor de westkust van Ierland, bevinden de levenslange vrienden Padraic (Colin Farrell) en Colm (Brendan Gleeson) zich in een impasse wanneer Colm plotseling besluit hun vriendschap te beëindigen. Padraic valt volledig uit de lucht en kan de situatie dus ook niet accepteren. Hij doet er alles aan om de draad van de vriendschap weer op te pakken met de hulp van zijn zus Siobhan (Kerry Condon) en Dominic (Barry Keoghan), een gestoorde jonge eilandbewoner. Maar Padraics verwoede pogingen versterken alleen maar de vastberadenheid van zijn vroegere vriend. Wanneer Colm uiteindelijk een wanhopig ultimatum stelt, escaleren de gebeurtenissen.

'The Banshees of Inisherin', een drama geregisseerd door Martin McDonagh, is sinds woensdag 4 januari te zien in de bioscoop. De film ging in wereldpremière op het Filmfestival van Venetië 2022, waar hij de prijs voor het beste scenario won. 

The Social Network (2010)

In oktober 2003 hackt Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg), een student die net gedumpt is door zijn vriendin, het computersysteem van Harvard University om een site te maken waarop een database te vinden is van alle meisjes op de campus. Hij toont twee foto's naast elkaar en vraagt de gebruikers te stemmen op de knapste. Hij noemde de site FaceMash. Het was een onmiddellijk succes: de informatie verspreidde zich als een lopend vuurtje en de site ging viraal, vernietigde het hele Harvard-systeem en veroorzaakte controverse op de campus. Mark wordt beschuldigd van het opzettelijk schenden van veiligheid, vrouwenrechten en privacy. Het was echter op dat moment dat Facebook werd geboren. Kort daarna creëerde Mark namelijk thefacebook.com, dat zich verspreidde naar alle schermen van Harvard, vervolgens naar de belangrijkste universiteiten in de Verenigde Staten, alvorens zich te verspreiden over de hele wereld... Deze revolutionaire uitvinding zou echter de aanleiding worden van een paar heftige conflicten. Zo stond een van de belangrijkste sociale netwerken van de 21e eeuw lijnrecht tegenover de vriendschappen van de maker.

'The Social Network' kwam uit in 2010 en vertelt niet alleen het verhaal van het ontstaan van Facebook. De film, geregisseerd door David Fincher, belicht het drama en het verraad dat zich achter de schermen afspeelde tussen de mensen die vanaf de eerste dagen betrokken waren bij de oprichting van het sociale netwerk. Wat uiteindelijk opvalt in 'The Social Network' is de ruzie tussen Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg) en zijn vriend en medeoprichter van Facebook, Eduardo Saverin (Andrew Garfield). Een geschil dat hen zelfs voor de rechter brengt om te beslissen wie wat bezit in het bedrijf en hoe de winst moet worden verdeeld. 

Toy Story 4 (2019)

Woody (Tom Hanks) heeft altijd het geluk en het welzijn van zijn baasje, Andy, op de eerste plaats gezet. Hij sprong altijd zonder aarzeling voor hem in de bres. Maar de komst van Forky, een nieuw speeltje, brengt hun vriendschap in gevaar. Dit is het begin van een groot avontuur en een buitengewone reis voor Woody en zijn vrienden. De cowboy zal ontdekken hoe groot de wereld kan zijn voor een stuk speelgoed...

'Toy Story 3' ging volledig over het afscheid van een familielid, maar 'Toy Story 4' neemt je mee in hoe het is om een belangrijke vriendschap stuk te zien lopen. Dat is namelijk wat er gebeurt met Woody en Buzz op het einde van de film. Het afscheid tussen de twee beste vrienden is zeer ontroerend, zeker voor mensen die verknocht zijn aan het duo sinds de eerste film. In deze animatiefilm, geregisseerd door Josh Cooley en uitgebracht in 2019, zijn we getuige van hoe goede vrienden plots allemaal een andere richting inslaan.  

Stand By Me (1986)

Het leven van de jonge Gordie Lachance (Wil Wheaton) is best zorgeloos, tot het plotseling wordt getekend door een ongewone gebeurtenis. In de zomer van 1959 verdwijnt een tiener namelijk op mysterieuze wijze in Oregon. Gordie en zijn vrienden, Chris (River Phoenix), Teddy (Corey Feldman) en Vern (Jerry O'Connell), ontdekken al snel dat hij stierf omdat gegrepen werd door een trein, en besluiten naar zijn lichaam te gaan kijken in het bos. Voor Gordie en zijn drie vrienden is dit het vreemdste en spannendste avontuur van hun leven.

De dramatische komedie 'Stand By Me' werd geregisseerd door Rob Reiner en uitgebracht in 1986. De film vertelt het verhaal van drie jeugdvrienden die tijdens een roadtrip veel over zichzelf en hun onderlinge vriendschappen leren. De jongens zijn pas 12 jaar oud en dus volop op zoek naar hun identiteit. Wanneer ze van hun avontuur terugkeren, hebben de drie vrienden hun eerste stappen naar volwassenheid gezet en zal niets meer hetzelfde zijn.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top