Dit is het opmerkelijke verhaal achter 'You Know I'm No Good' van Amy Winehouse

Muziek | Precies zestien jaar geleden verscheen er een muzikaal pareltje op de radiogolven toen Amy Winehouse 'You Know I'm No Good' uitbracht. In dit memorabele nummer zingt wijlen Winehouse met haar karakteristieke stem over haar relatieproblemen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'You Know I'm No Good' is de tweede single van 'Back To Black', het tweede en helaas laatste album uit Amy Winehouse's korte carrière. Na een meer jazzy eerste album met 'Frank' legde de zangeres haar ziel bloot op haar tweede plaat. Dit magnum opus werd geproduceerd door Mark Ronson (Duran Duran, Robbie Williams, Lady Gaga enz.) en werd door fans en muziekcritici warm verwelkomd. Ze won met 'Back to Black' liefst vijf Grammy Awards en een Brit Award, de plaat ging meer dan 16 miljoen keren over de toonbank.

Openhartig

In de nummers van dit album spaart ze de taboes niet. In 'Rehab' vertelt ze openhartig over haar verslavingsproblematiek met het refrein "They tried to make me go to Rehab / But I said no, no, no". In haar tweede hit 'You Know I'm No Good' draait ze niet rond de pot: ze wil haar man Blake terug.

Winehouse had Blake Fielder-Civil in 2005 in een bar in Camden Town ontmoet en begon een relatie met hem. De strubbelingen in hun relatie en de uiteindelijke breuk waren voor Winehouse een aanleiding om haar pijn, verdriet en schuldgevoelens te verwerken in haar muziek. Dit bleek een tweesnijdend zwaard te zijn: de onderwerpen waarover ze zong waren heel herkenbaar voor haar publiek, maar om deze reden kon Winehouse ook rekenen op buitengewone belangstelling van tientallen paparazzi. Zo haalde ze regelmatig de krantenkoppen voor overmatig drugs- en alcoholgebruik, maar eveneens voor huiselijk geweld. Als ze dronken was, had de zangeres de neiging gewelddadig te zijn tegen haar partner en diegenen die ze liefhad.

Op 'Back to Black' schetst ze een pijnlijk en eerlijk beeld van zichzelf en haar relaties. In een interview voor Rolling Stones magazine legt ze uit wat haar inspiratiebron is voor dit tweede album. "De nummers schreven zichzelf letterlijk. Ze gaan allemaal over de staat van mijn relatie met Blake op dat moment. Ik heb nog nooit voor iemand gevoeld wat ik voor hen voelde", aldus de zangeres. De Britse zingt over haar schuldgevoel en de fouten die ze heeft gemaakt tegenover Blake. Ze verbergt niet dat ze haar partner heeft bedrogen en voelt zich schuldig omdat ze hem dit allemaal heeft aangedaan: "I cheated myself / Like I knew I would / I told you I was trouble / You know that I'm no good". Haar man kon duidelijk niet waarderen dat ze op haar album zong over hun relatieproblemen, maar ze was ten minste wel oprecht. Aan het muziektijdschrift Mojo verklaarde ze dat zodra "ik mijn pen op papier zet, ik zo eerlijk mogelijk ben". "Blake heeft er een hekel aan. Hij is erg trots op me, maar het moet persoonlijk heel moeilijk voor hem zijn", voegde ze eraan toe.Cover

Nadat het nummer werd opgenomen als solotrack op 'Back to Black', heeft rapper en Wu-Tang Clan-lid Ghostface Killah 'You Know I'm No Good' geremixed voor zijn album 'More Fish'.

De hit werd ook gecoverd door verschillende artiesten, waaronder Arctic Monkeys. De band, die in 2006 ook doorbrak met hun debuutalbum 'Whatever People Say I Am, That's What I'm Not', coverde 'You Know I'm No Good' voor een BBC-radioshow. Later werd het nummer ook gezongen door Wanda Jackson in 2011, een paar maanden voordat Amy Winehouse overleed. Drie jaar later bracht de Canadese Coeur de Pirate een eerbetoon aan de op 23 juli 2011 overleden ster in haar album 'Trauma'.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top