Deze 5 programma's helpen angst te bestrijden

Films | Als 'onthaasten' en 'tijd voor jezelf nemen' tot je nieuwe voornemens van dit jaar behoren, dan is dit artikel voor jou. Pickx heeft een selectie van verschillende programma's samengesteld om je te helpen ontspannen. Of het nu gaat om een podcast, een serie of een film, er is voor elk wat wils.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Headspace' op Netflix

'Headspace' is niet alleen een meditatie-app, maar ook een serie op het streamingplatform Netflix. Om te begrijpen hoe de hersenen juist werken en om meer in het momentum zelf te leren leven, is de documentaire 'Headspace' op Netflix de perfecte kost.

In acht afleveringen bespreekt de serie hoe je leert loslaten, hoe je omgaat met dagelijkse spanningen, hoe je dankbaarder kunt zijn of hoe je omgaat met woede. Een geleide meditatie aan het eind van elke aflevering geeft je de instrumenten om aan de slag te gaan. De presentator, Andy Puddicombe, is ook medeoprichter van Headspace, een meditatiebedrijf. Als boeddhistische monnik wijst hij je de weg met adviezen en anekdotes.

Ontdek 'Headspace' nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

‘Patiënt Pedro’

Dat ook bekende tv-mensen met angsten worstelen, mag duidelijk zijn uit het Play4-programma ‘Patiënt Pedro’. Van tv-anker Pedro Elias, onder meer bekend als de grappige sparringpartner van Wesley Sonck in de ‘Container Cup’, is het al een tijdje bekend dat hij een hypochonder is, iemand die steeds bang is dat hij een ernstige ziekte heeft. In zijn nieuwe docureeks ‘Patiënt Pedro’, die pas op Play4 werd uitgezonden, gaat hij juist zoek naar de bron van zijn angsten. Met de hulp van professor Damiaan Denys, wereldautoriteit op het vlak van angst en dwangstoornissen en diensthoofd van de psychiatrische afdeling van het Amsterdam UMC, gaat hij in deze vierdelige serie op zoek naar een beter leven, een zonder angsten en met meer inzicht over zijn demonen of wat hem juist overkomt. 

‘Heartstopper' op Netflix

Ook deze hartverwarmende Netflix-serie is een echte remedie tegen angst. De serie volgt Charlie, een jonge Britse tiener die naar een jongensschool gaat. Hij zit in zijn puberteitsperiode en worstelt met zichzelf, zijn identiteit en seksuele geaardheid, al is hij openlijk homo. In de klas zit hij naast Nick, een populaire rugbyspeler van de school.

Charlie ontwikkelt geleidelijk aan gevoelens voor hem, maar is ervan overtuigd dat zijn vriend niet in hem geïnteresseerd is, omdat hij hetero is. Het blijkt evenwel dat Nick bang is om zijn ware gevoelens te tonen en om de blik van anderen onder ogen te zien...

Ontdek 'Heartstopper' nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix)


Podcast Club Angst

Angststoornissen zijn de vaakst voorkomende psychiatrische stoornissen bij kinderen en jongeren. De Vlaamse Sofie Steenhaut was 16 toen ze voor het eerst een angst- en depressieve stoornis kreeg. Vanuit die ervaring gaat ze in haar podcast ‘Club Angst’, te beluisteren via VRT MAX, dieper in op het probleem, onder meer via gesprekken met jongeren die hetzelfde meemaken en experts.

Silver Linings Playbook

In de film 'Silver Linings Playbook' speelt Bradley Cooper Pat Solitano, een man met een depressie en bipolaire stoornissen die terugkeert naar zijn ouders nadat hij enkele jaren in een psychiatrisch ziekenhuis heeft doorgebracht. Nadat hij alles heeft verloren - zijn vrouw, zijn baan en zijn huis - leert hij zijn leven opnieuw op te bouwen met de hulp van de zus van zijn ex-vrouw, de neurotische Tiffany, gespeeld door Jennifer Lawrence.

Hoewel niet helemaal realistisch, biedt de film een blik op onder meer de uitdagingen waarmee zorgverleners te maken krijgen als ze voor volwassenen met psychische problemen zorgen. ‘Silver Linings Playbook’ laat ook zien dat het hebben van een strategie en een ondersteunend systeem nuttig zijn bij het helpen van patiënten met psychische aandoeningen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top