Waarom ‘Widows’ door de juiste mensen gemaakt is

Films | Drie vrouwen wiens criminele mannen overleden zijn, moeten samen een laatste grote roof uitvoeren om uit de problemen te komen. In de verkeerde handen had het verhaal van ‘Widows’ (vanavond op Canvas) onversneden pulp geworden kunnen zijn, maar Steve McQueen, Gillian Flynn en hun cast lieten de prent boven het actiegenre uit stijgen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De man van Veronica Rawlings leidt een dubbelleven als misdadiger. Wanneer hij en zijn kompanen een miljoenenklus plegen, loopt het fout en komen ze allemaal om. Het is aan hun weduwes, die zwaar onder druk gezet worden door het jongste slachtoffer van hun mannen, om de brokken te lijmen. De plannen voor een nieuwe en nog grotere kraak liggen al klaar, de vrouwen beslissen hun lot in eigen handen te nemen en de klus uit te voeren.

Het verhaal van ‘Widows’ leest een beetje als een gemiddelde actiefilm van dertien in een dozijn. Het feit dat Liam Neeson en Robert Duvall – habitués van de middelmatige actiefilm – in de cast zitten, dikt dat gevoel nog wat aan. Maar kenners die op de affiche namen als Steve McQueen, Gillian Flynn, Viola Davis, Michelle Rodriguez en Elizabeth Debicki zag staan, werden al enthousiast. Deze film zou veel meer dan gemiddeld worden.

Steve McQueen en Gillian Flynn

Regisseur Steve McQueen heeft namelijk niet de gewoonte om middelmatige films af te leveren. Bovendien heeft hij een uitstekend oog voor personages die voor de maatschappij verfoeid en onzichtbaar zijn. Voor ‘Widows’ had hij de leiding over dramafilms ‘Hunger’ (2008), ‘Shame’ (2011) en het toonaangevende ’12 Years a Slave’ (2013), dat de Oscar voor de beste film won. ‘Widows’, dat vijf jaar later uitkwam, was zijn eerste langspeler na het meesterwerk met Chiwete Ejiofor. Naar de nieuwe film van Steve McQueen werd dus met argusogen uitgekeken.

Hij sloeg de handen in elkaar met schrijfster Gillian Flynn, die onder andere het boek ‘Gone Girl’ schreef, dat verfilmd werd door David Fincher. Ze schreef ook het boek ‘Sharp Objects’ dat de bron was voor de gelijknamige HBO-serie met Amy Adams. Ze houdt van complexe vrouwelijke personages die moeilijke beslissingen nemen en was dus de ideale schrijfpartner voor McQueen.

Viola Davis

In de rol van Veronica Rawlings zien we niemand minder dan Viola Davis, die al langer gezien wordt als een van de in de gaten te houden actrices van het moment. Ze acteerde al sinds 1996, maar werd in 2009 pas echt opgemerkt door het awardscircuit voor haar rol in ‘Doubt’. In 2012 werd ze genomineerd voor de Oscar voor beste vrouwelijke hoofdrol voor ‘The Help’. In 2017 ging ze voor het eerst met een gegeerde Academy Award naar huis voor haar rol in ‘Fences’ – en dat was voor kenners niets te vroeg. Afgelopen jaar was ze te zien in geanticipeerde titels als ‘Peacemaker’ (DC-fans kennen haar als Amanda Waller), ‘The First Lady’ (waarin ze Michelle Obama gestalte gaf) en ‘The Woman King’. Voor die laatste rol zou ze het volgende awardseizoen wel eens heel wat beeldjes kunnen pakken.

Michelle Rodriguez

De ‘Fast & Furious’-films zijn niet bepaald diepgaand, maar wel steeds entertainend. Een van de sterkste acteurs die al de hele franchise meedraait is Michelle Rodriguez, die steevast de rol van Letty vertolkt. Daarnaast toonde ze al meermaals haar acteertalent in titels als ‘Avatar’, ‘Lost’ en nu dus ook ‘Widows’, traditioneel gezien als ernstigere rollen. Binnenkort verwachten we haar te zien aan de zijde van Chris Pine en Regé-Jean Page in ‘Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves’. Rodriguez tilt de verhalen waarin ze acteert naar een hoger niveau.

Elisabeth Debicki

Elisabeth Debicki heeft ervaring met enorme blockbusters (‘Guardians of the Galaxy Vol. 2’, ‘Tenet’, ‘The Cloverfield Paradox’, ‘The Man from U.N.C.L.E.’, ‘The Great Gatsby’), maar vaak in eerder kleine bijrollen. In ‘Widows’ kreeg ze de kans om wat meer op de voorgrond te treden. En die ervaring legde haar geen windeieren, want kijkers van de Netflix-reeks ‘The Crown’ kennen haar intussen als het gezicht van prinses Diana. Een schitterende rol voor de zeer getalenteerde actrice, die nog een mooie toekomst heeft in Hollywood.

Een dreamteam met andere woorden, dat ervoor zorgde dat ‘Widows’ in de gespecialiseerde pers lovende kritieken kreeg. In vergelijkingen met films als ‘Ocean’s 8’ kwam ‘Widows’ er telkens als de betere uit. Een actiefilm voor fijnproevers.

Bekijk ‘Widows’ op vrijdag om 20u55 op Canvas of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top