De films die regisseur Scott Cooper inspireerden voor 'The Pale Blue Eye', nu op Netflix

Films | 'The Pale Blue Eye' is vanaf vrijdag 6 januari te zien op het Netflix-platform. De thriller, met Christian Bale en Gillian Anderson in de hoofdrollen, werd geregisseerd door Scott Cooper. Pickx ging na welke films hem inspireerden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

We schrijven 1830. Een veteraan-detective Augustus Landor (Christian Bale) onderzoekt moorden op de West Point US Military Academy. Hij wordt bijgestaan door een nauwgezette jonge rekruut die later een wereldberoemde auteur zal worden, Edgar Allan Poe (Harry Melling). ‘The Pale Blue Eye', naar de gelijknamige roman van Louis Bayard uit 2006, heeft een sterke cast met Christian Bale, Harry Melling, Gillian Anderson, Lucy Boynton, Robert Duvall en Charlotte Gainsbourg. Voor deze thriller liet regisseur Scott Cooper, bekend van ‘Black Mass’ en ‘Crazy Heart’, zich inspireren door verschillende speelfilms, die Pickx hieronder presenteert.

Nosferatu (1922)

In 1838 wordt notaris Thomas Hutter (Gustav von Wangenheim) naar Transsylvanië gestuurd voor een bezoek aan graaf Orlock (Max Schrek), alias de vampier Nosferatu. Die zaait terreur en pest in een nabijgelegen dorp en hij gaat ook Ellen Hutter (Greta Schröder), de vrouw van zijn gast, proberen te verleiden. Maar het licht van de dageraad wordt hem fataal.

Volgens Scott Cooper is de stille film 'Nosferatu' een "meesterwerk". "Een prototype voor vrijwel elke vampierfilm die zou komen. Mijn vader nam me mee naar een vertoning van die film in een lokale universiteit in Virginia toen ik 12 was. Ik ben het nooit vergeten", aldus de regisseur.

Rebecca (1940)

Terwijl de rijke Maxim de Winter (Laurence Olivier) rouwt om zijn overleden vrouw, ontmoet hij aan de Franse Rivièra een jonge hofdame (Joan Fontaine). Hij trouwt met haar en neemt haar mee naar zijn landhuis in het Engelse Manderley, terwijl hij achtervolgd wordt door herinneringen aan de overleden Rebecca. Hitchcocks eerste van de twee films die hij in 1940 regisseerde, de andere was ‘Foreign Correspondent’, is een bewerking van de gelijknamige roman van Daphne du Maurier. ‘Rebecca’ won de Oscar voor Beste Film.

"Dit meesterlijk gotische spookverhaal onderzoekt hoe de doden ons nog steeds achtervolgen. Het heeft mijn laatste film 'The Pale Blue Eye' sterk beïnvloed", zegt Scott Cooper. "Zoals gewoonlijk bij Hitchcock zijn de dingen zelden zo eenvoudig als ze lijken en niemand waardeerde hem meer dan Edgar Allan Poe - een centrale figuur in mijn film.”

The Haunting (1963)

Professor John Markway (Richard Johnson), een specialist in paranormale verschijnselen, probeert een experiment naar bovennatuurlijke verschijnselen met een groep mensen die verzameld zijn in een oud herenhuis waar het naar verluidt spookt. Vanaf het begin terroriseren ongewone geluiden de gasten die in het huis verblijven...

"Hoe kun je niet houden van een team van paranormale onderzoekers die hun intrek nemen in een spookhuis dat iedereen die er woont terroriseert?", vraagt Scott Cooper zich af. "De kijk van regisseur Robert Wise op dood en waanzin is spannend en sfeervol op een manier die zelden wordt gewaardeerd. Een klassieker in elk opzicht", zegt de regisseur van 'The Pale Blue Eye'.

Don't Look Back (1973)

In de nasleep van de tragische dood van hun dochter, besluiten John (Donald Sutherland) en Laura Baxter (Julie Christie) naar Venetië te gaan om eens een andere omgeving op te snuiven. John, een architect, wordt ingehuurd door een mysterieuze priester om een kerk te renoveren. Ze ontmoeten twee zussen die beweren dat hun dochter contact met hen probeert op te nemen vanuit het hiernamaals.

Deze thriller is een bewerking van het korte verhaal 'Don't Look Now' van Daphne du Maurier uit 1971. Scott Cooper was er meteen voor gewonnen. "Met een zeldzame karaktertekening, een opmerkelijk verontrustend plot en de weelderige setting van Venetië voert Nicolas Roeg ons mee naar een wereld van beklemmende erotiek en familietragedie in een film die ook nog eens opmerkelijk gemonteerd is. Een werkelijk briljante film", zegt de regisseur.

Bram Stoker’s Dracula (1992)

Transsylvanië, 1462. Graaf Dracula (Gary Oldman) verlaat de mooie Elisabeta (Winona Ryder) om ten strijde te trekken tegen de Turkse indringers. Als hij de Turken verslagen heeft en naar huis terugkeert, ontdekt hij het levenloze lichaam van zijn vrouw, die zelfmoord heeft gepleegd omdat ze had gehoord dat hij op het slagveld gesneuveld was. Radeloos van verdriet verloochent hij zijn geloof en verandert hij in een vampier om Elisabeta te wreken.

‘Dracula’ (1992), naar de roman van Bram Stoker, is een Brits-Amerikaans-Italiaanse horrorfantasie van Francis Ford Coppola die afwijkt van eerdere verfilmingen door het personage van graaf Dracula te presenteren als het slachtoffer van een vloek in plaats van een monster. "Van de productie tot de kostuums, cinematografie, make-up en montage is deze Dracula een onbetwiste klassieker", zegt Scott Cooper.

Gosford Park (2001)

'Gosford Park' speelt zich af in het begin van de jaren dertig, in een Engeland dat sterk gekenmerkt wordt door klassenongelijkheid. In een weelderig landhuis ontvangt een rijke familie en hun bedienden prestigieuze gasten voor een jachtpartij en socializen. Maar hun weekendje wordt verstoord door een moord, waarna iedereen een verdachte is.

Dit moordmysterie, een Amerikaans-Brits-Italiaanse coproductie, heeft een echte sterrencast met onder meer Maggie Smith, Eileen Atkins, Charles Dance, Michael Gambon, Helen Mirren, Kelly Macdonald, Clive Owen en Jeremy Northam. De film, die zou kunnen worden omschreven als een Cluedo maar dan in de stijl van 'Downton Abbey', werd geregisseerd door Robert Altman. "Hoe kun je niet houden van een rijke galerij van personages, die allemaal iets te verbergen hebben? Heerlijk in elke betekenis van het woord", aldus Scott Cooper.

Ontdek 'The Pale Blue Eye' nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top