VOD-catalogus pakt uit met filmversies van iconische boeken

Films | De ene filmadaptatie blijft zo dicht mogelijk bij het bronmateriaal, de andere wil een verhaal op een geheel nieuwe manier interpreteren. In de VOD-catalogus van Pickx vind je films die gebaseerd zijn op boeken om eindeloos te vergelijken.

Door Pickx

Deel dit nieuws

12 Years a Slave

“Briljant”, “broodnodig”, “brandend relevant” en “adembenemend” zijn slechts enkele van de lovende adjectieven waarmee ’12 Years a Slave’ in recensies omschreven werd in 2013. Op de uitreiking van de Oscars verzilverde de prent drie van de negen nominaties, waaronder die voor beste film. Om maar te schetsen dat dit door merg en been snijdende historische drama niet aan je aandacht mag ontsnappen.

Chiwetel Ejiofor levert af wat gerust zijn sterkste acteerprestatie tot nu toe genoemd mag worden. Hij speelt de rol van Solomon Northup, een zwarte vioolspeler in 1841 die gekidnapt en als slaaf verkocht wordt. Hij wordt van zijn familie weggerukt, geslagen, met een zweep toegetakeld en naast fysiek ook mentaal gefolterd, maar verliest nooit zijn hoop om ooit weer een vrij man te zijn. Regisseur Steve McQueen en scenarist John Ridley baseerden zich voor dit meesterwerk op de memoires van de echte Solomon Northup.

’12 Years a Slave’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

The Girl with the Dragon Tattoo

De postuum uitgebrachte Millennium-trilogie van de Zweedse journalist en auteur Stieg Larsson deed heel wat stof opwaaien. Vier jaar na zijn dood was hij plotsklaps de best verkopende auteur ter wereld, achter alleen Khaled Hosseini. Logisch dus dat zijn misdaadverhalen over journalist Mikael Blomkvist en de antisociale onderzoekster Lisbeth Salander een filmversie kregen.

De eerste keer was dat in 2009 door de Zweedse regisseur Niels Arden Oplev. De tweede adaptatie uit 2011, van de hand van niemand minder dan David Fincher en met Daniel Craig (‘No Time to Die’) en Rooney Mara (‘Carol’) in de hoofdrollen, maakte wereldwijd het meest los. De film werd beschouwd als een van de beste van het jaar en werd genomineerd voor vijf Oscars. Enkel die voor de montage werd uiteindelijk verzilverd, naast een resem andere awards.

‘The Girl with the Dragon Tattoo’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Bullet Train

Het gaat de Amerikaanse huurling Ladybug (Brad Pitt) niet goed af de laatste tijd. Hij heeft flink wat pech gehad tijdens zijn recentste opdrachten, waardoor het dodentol is opgelopen. Nu moet hij een zieke collega vervangen voor een opdracht op een hogesnelheidstrein die vertrekt in Tokio en aankomt in Kyoto. En opnieuw gaat het hem niet voor de wind, want op de trein zitten nog heel wat collega-huurlingen die elkaar het leven zuur willen maken. Deze zwarte komedie is geregisseerd door David Leitch, de voormalige stuntman van Pitt en regisseur van ‘Atomic Blonde’ en ‘Deadpool 2’.

De film ‘Bullet Train’ is gebaseerd op de roman ‘Maria Beetle’ (internationaal verschenen als ‘Bullet Train’) uit 2010 van de Japanse auteur Kotaro Isaka. Het boek loopt over van de gitzwarte humor en de spetterende actie. Voor het verhaal in een filmscenario gegoten werd, kwam in Japan een toneelversie uit.

‘Bullet Train’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Charlie and the Chocolate Factory

Dit jaar verwachten we een nieuwe adaptatie met Timothée Chalamet in de hoofdrol als een jonge Willy Wonka, maar Johnny Depp deed het hem in 2005 nog voor – na de eerdere versie van Gene Wilder uit 1971 uiteraard. Depp gaf een eigen flair aan het excentrieke personage. Een piepjonge Freddie Highmore (‘The Good Doctor’) kruipt in de huid van Charlie Bucket en de regie is in de handen van de altijd eigenzinnige Tim Burton.

De film is uiteraard een adaptie van het iconische jeugdboek van Roald Dahl, over een arme jongen die een van de gouden tickets vindt waarmee hij recht heeft op een tour doorheen de snoepfabriek van Willy Wonka.

‘Charlie and the Chocolate Factory’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

The Hunger Games

In een dystopische toekomst verdeelde een totalitair regime in Noord-Amerika het land Panem in een rijke hoofdstad en twaalf (oorspronkelijk dertien) arme districten. Als straf voor een eerdere rebellie, moeten de districten jaarlijks een jongen en een meisje uitkiezen om te vechten in de Hunger Games, een strijd op leven en dood. Het district van de winnaar gaat erop vooruit, de rijke hoofdstedelingen zien het als puur vertier. In die wereld volgen we Katniss Everdeen uit district 12, die in de Hunger Games vecht, maar niet van plan is om zich bij het status quo neer te leggen.

Het eerste deel van de enorm populaire boekenreeks van Suzanne Collins verscheen in 2008, de eerste film verscheen vier jaar later. In de hoofdrol zien we Jennifer Lawrence, die met films als ‘Winter’s Bone’ en ‘X-Men: First Class’ pas wereldwijd bekend was geworden en op het punt stond om met ‘Silver Linings Playbook’ de Oscar voor beste actrice in een hoofdrol te winnen.

‘The Hunger Games’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Chaos Walking

Daisy Ridley (‘The Force Awakens’) en Tom Holland (‘Spider-Man: Homecoming’) zijn de twee protagonisten in de filmversie van ‘Chaos Walking’, een postapocalyptisch verhaal over een wereld waarin alle levende wezens elkaars gedachten kunnen horen in de vorm van een onsamenhangende stroom geluiden. Op de gekoloniseerde planeet New World zijn alle vrouwen uitgeroeid door de vijandelijke Spackle, de overblijvende mannen vechten voor hun overleving. Op die planeet crasht een ruimteschip, Viola (Ridley) is de enige overlevende.

Deze film werd met gemengde gevoelens ontvangen. Dat is mogelijk te verklaren door de vele herwerkingen en uiteindelijke reshoots die het scenario wat onsamenhangend maakten. Aan het bronmateriaal, de sciencefictiontrilogie ‘Chaos Walking’ van Patrick Ness zal het niet gelegen hebben. De boeken werden geprezen omwille van hun omgang met genderpolitiek, de betekenis van oorlog en de vage grens tussen goed en kwaad.

‘Chaos Walking’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

The Drover’s Wife

De Australische Aboriginal Leah Purcell schreef en speelde de hoofdrol in deze adaptatie van het westernverhaal ‘The Drover’s Wife’. De film is gebaseerd op een kortverhaal uit 1892 van de Australische schrijver Henry Lawson. Daarin zien we een vrouw die met haar vier kinderen probeert te overleven in de outback. Wanneer een slang opduikt en de kinderen bedreigt, moet ze zichzelf zien te verdedigen.

De film wijkt sterk af van het bronmateriaal. In de versie van Purcell is de vrouw een aboriginal en krijgt het verhaal een feministische invalshoek. Eerder herwerkte Purcell het verhaal al tot het gelijknamige theaterstuk. Daarvoor ontving ze meerdere awards, waaronder de Nick Enright-prijs voor theater, de Sydney Theatre Award voor beste podiumproductie en de Major Award op de uitreiking van de AWGIE Awards.

‘The Drover’s Wife’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top