Deze boekverfilmingen mag je het komende jaar niet missen

Films | 2023 belooft een jaar boordevol nieuwe films te worden. Het verhaal van sommige van die prenten zal bijna rechtstreeks uit bestaande boeken komen en dat kunnen we enkel toejuichen. Pickx keek op de filmagenda en selecteerde de volgende films met hun oorsprong in de literatuur.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Oppenheimer

In deze biografische film van regisseur Christopher Nolan zien we hoe J. Robert Oppenheimer (Cillian Murphy), een Amerikaanse theoretische natuurkundige, mee aan het roer staat van het Manhattan Project, dat is een project van de Amerikaans overheid uit de jaren veertig waaruit nucleaire wapens voortvloeide.

Nolan putte voor deze film inspiratie uit het boek ‘American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer’. Hij stelde Cillian Murphy aan om de rol van Oppenheimer te spelen en Emily Blunt om diens vrouw, Katherine ‘Kitty’ Oppenheimer te spelen. Acteurs Matt Damon, Robert Downey Jr. en Florence Pugh draven ook op in deze film.

Wonka

Bijna twintig jaar nadat de Amerikaanse acteur Johnny Depp in de huid kroop van Willy Wonka, is het dit jaar de beurt aan acteur Timothée Chalamet om hetzelfde te doen. Chalamet zal een jongere versie van Willy Wonka spelen dan we gewend zijn en op zijn eigen manier het kinderverhaal van de Britse jeugdauteur Roald Dahl tot leven brengen.

The Color Purple

In deze film volgen we het leven van Celie (Phylicia Mpasi, Fantasia Monique Barrino-Taylor), een 14-jarig Afro-Amerikaans meisje dat begin de twintigste eeuw in het zuiden van de Verenigde Staten leeft. Celie wordt mishandeld en misbruikt door haar stiefvader en baart ook zijn kinderen. Celie droomt van een leven ver weg van haar familie en probeert de vele tragedies die ze ervaart, te overleven.

Het oorspronkelijke verhaal van ‘The Color Purple’ komt uit een gelijknamig boek uit 1982 waar de Amerikaanse regisseur Steven Spielberg in 1985 al een film heeft over gemaakt. Blitz Bazawule, de regisseur die nu aan de knoppen zit, besloot om de populaire musicalvoorstelling van ‘The Color Purple’ uit 2015 als leidraad te nemen. Hij krijgt daarbij de hulp van Quincy Jones, Steven Spielberg en Oprah Winfrey, die laatste heeft overigens haar acteerdebuut gemaakt in de film uit 1985.

Salem's Lot

In deze horrorfilm zien we hoe schrijver Ben Mears (Lewis Pullman) op zoek is naar inspiratie voor volgende schrijfsels en daarom terugkeert naar het stadje waarin hij is opgegroeid, Jerusalem’s Lot. Daar ontdekt de man dat er een vampier actief is… ‘Salem's Lot’ is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King uit 1975.

Het verhaal is in het verleden al meerdere keren naar het witte doek vertaald en Warner Bros. Pictures doet in 2023 een nieuwe poging. Het filmbedrijf stelde regisseur Gary Dauberman aan om het klusje te klaren en die mag Lewis Pullman, Makenzie Leigh, Alfre Woodard, John Benjamin Hickey, Bill Camp, Jordan Preston Carter en Pilou Asbæk tot zijn cast rekenen.

Killers of the Flower Moon

In deze westernfilm van de Amerikaanse regisseur Martin Scorsese krijgen we de nasleep naar een moordpartij te zien op zestig bewoners van de Amerikaanse Osage-indianenstam in de jaren twintig van de vorige eeuw. Scorsese baseert zich voor deze film op het gelijknamige boek: 'Killers of the Flower Moon: The Osage Murders and the Birth of the FBI' van schrijver en journalist David Grann. Hij kon zowel Robert de Niro, Leonardo DiCaprio, Jesse Plemons, Lily Gladstone als Brendan Fraser strikken om deel te nemen aan de film als cast. ‘Killers of the Flower Moon’ wordt naar alle waarschijnlijkheid voorgesteld op het komende filmfestival van Cannes.

A Haunting in Venice

Vijf jaar na ‘Murder on the Orient Express’ (2017) en een jaar na ‘Death on the Nile’ (2021) komt de Britse acteur en regisseur Sir Kenneth Branagh met een nieuwe film rond de fictieve Belgische detective Hercule Poirot op de proppen. In deze misdaadfilm zal Poirot een nieuw moordmysterie proberen op te lossen, dat zich ditmaal in Venetië heeft afgespeeld.

Branagh speelt niet enkel de rol van inspecteur Hercule Poirot, hij staat voor deze film ook opnieuw achter de camera als regisseur. Hij krijgt daarbij gezelschap van onder anderen Jamie Dornan, Tina Fey, Michelle Yeoh, Jude Hill en Kelly Reilly. ‘A Haunting in Venice’ komt naar alle verwachting uit in september 2023.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top