Dit zijn de beste series die je in 2022 kon zien

Series | 2022 was een uitstekend jaar op het vlak van kwalitatieve series, zowel van eigen bodem als internationaal. Nu we bijna het nieuwe jaar inluiden, blikken we terug op enkele van de beste series die dit jaar zijn verschenen. Dit zijn onze favorieten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Roomies

We zijn niet alleen, want ook de krant De Morgen verkoos ‘Roomies’ als de beste Vlaamse fictiereeks van het afgelopen jaar. Ook in hun lijstje te vinden: ‘Nonkels’ en ‘Chantal’. Niet onterecht, maar de vernieuwing haalt het ook volgens ons van de traditie.

Televisiemakers Flo Van Deuren en Kato De Boeck sloegen namelijk een weg in die we in Vlaamse productiehuizen nog niet vaak zagen. “We hebben deze reeks gemaakt omdat we die zelf hadden willen zien toen we 16 waren”, legden ze uit in een interview met Pickx. “Misschien waren we dan wel vroeger uit de kast gekomen.”

‘Roomies’ gaat over twee vriendinnen, Bibi en Ama, die tijdens hun laatste jaar aan de kunstschool gaan samenwonen in Brussel. Ze vallen beiden op vrouwen, maar gaan daar elk op hun eigen manier mee om. “Ze ontdekken dat het leven noch de liefde een handleiding heeft. We wilden tonen dat seksualiteit een arena is, net zoals de stad Brussel”, aldus Flo en Kato. Daar slaagden ze bijzonder goed in, want na de première op Film Fest Gent dit jaar, scoorde de reeks op Eén en VRT MAX.

'Roomies' is beschikbaar op VRT MAX.

The White Lotus

Het eerste seizoen van ‘The White Lotus’ verscheen in de zomer van 2021 en kwam een beetje als een verrassing. Iedereen die de serie een kans gaf, was echter meteen verkocht en de recensies die ‘The White Lotus’ de hemel inprezen stroomden binnen. Er was voordien geen plan om een tweede seizoen te maken, maar showrunner Mike White besloot er in 2022 toch een vervolg aan te breien, zij het met een geheel nieuw verhaal en grotendeels nieuwe personages. Dat de verwachtingen hoog lagen, is een understatement.

Dat het tweede seizoen die verwachtingen helemaal kon inlossen, kunnen we intussen wel zeggen. Het is zowaar nog beter onthaald dan het eerste. Deze keer bevinden de personages zich niet in Hawaii, maar in Sicilië, waar een ander luxeresort van The White Lotus staat en een nieuwe lading steenrijke toeristen aankomt. Van een seksverslaafde filmproducent tot een rechtschapen advocate en Tanya, de rol van Jennifer Coolidge, die terugkeert. En net als bij het begin van het eerste, leren we al snel dat niet iedereen het verblijf zal overleven.

Ontdek 'The White Lotus' nu op Streamz via Pickx! Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

House of the Dragon

House of the Dragon’ was dan weer het omgekeerde van een verrassing. Na het monstersucces van ‘Game of Thrones’ stonden fans te popelen bij de aankondiging dat er een nieuwe serie aan zat te komen die zich afspeelt in Westeros. Er werd vol spanning uitgekeken naar de serie, maar ook met enige voorzichtigheid. Kijkers waren namelijk de teleurstellende finale van ‘Game of Thrones’ nog lang niet vergeten.

Fans slaakten echter een zucht van opluchting, want ‘House of the Dragon’, dat baadt in hetzelfde donkere sfeertje van achterkamerpolitiek, hinderlagen en bloederige conflicten als de voorganger, werd uitstekend onthaald.

‘House of the Dragon’ speelt zich 200 jaar voor de gebeurtenissen van ‘Game of Thrones’ af. We volgen voornamelijk de clan Targaryen, waar interne conflicten de kop opsteken. De nieuwe personages, die net zoals in de beste delen van de voorganger goed noch slecht van inborst zijn, werden in de armen gesloten. Er wordt nu al reikhalzend uitgekeken naar het tweede deel.

Ontdek 'House of the Dragon' nu op Streamz via Pickx! Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

The Bear

Nog een serie die uit het niets leek te komen, is ‘The Bear’. Knack zette deze Amerikaanse serie bovenaan het lijstje met hun beste series van 2022. “Een wijze les voor de concurrentie: de originaliteit van ‘The Bear’ zit niet in de premisse, maar in de uitvoering”, schrijft de redactie van het weekblad.

De premisse lijkt inderdaad op het eerste gezicht een vrij standaard en voorspelbaar rags to riches-verhaal te worden. Een jonge chef-kok die in prijzenwinnende keukens werkte, keert terug naar zijn thuis in Chicago om de broodjeszaak van zijn overleden broer te runnen en tot zijn oude glorie te herstellen. In zijn uitvoering is het verhaal hyperrealistisch, grappig, spannend, triest, gevat, maar vooral oprecht.

Sinds de release van ‘The Bear’ wordt bedenker en regisseur Christopher Storer genoemd als een van de grote talenten om naar uit te kijken. De serie is mee geproduceerd door Hiro Murai, de regisseur die met zijn werk aan ‘Atlanta’ enkele jaren geleden nog exact dezelfde stempel kreeg. Met andere woorden: onthoud die naam!

Ontdek 'The Bear' op Disney+ vanaf nu, beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx.

Better Call Saul

Afgelopen jaar kregen we ook het allerlaatste seizoen van een van de grootste succesreeks van de afgelopen jaren voorgeschoteld. ‘Better Call Saul’ is een spin-off/prequel van het toonaangevende ‘Breaking Bad’ en veel critici zijn het erover eens dat deze prequel op veel vlakken beter is dan die succesvolle serie.

‘Better Call Saul’ legt de focus op Saul Goodman, de excentrieke advocaat die in ‘Breaking Bad’ onder één hoedje speelt met Walter White. Hoe is hij die advocaat geworden die wetgeving en deontologie aan zijn laars lapt om zijn cliënten uit de nesten te helpen? Welk trauma heeft hij meegemaakt om zo cynisch te worden? ‘Better Call Saul’ maakt van hem een onverwachte held die meer een slachtoffer is van zijn omstandigheden dan een opportunist.

‘Better Call Saul’ heeft een nog trager tempo dan voorganger ‘Breaking Bad’, maar dat zien we geenszins als negatieve kritiek. Elk detail wordt belangrijk en beladen met symboliek, van een smeltend ijsje tot een besmeurd bankbiljet. De puzzelstukjes vallen minutieus in elkaar, zodat de explosieve climax des te meer impact heeft.

Ontdek ‘Better Call Saul’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top