Er was eens een Rode Duivel: Frédéric Peiremans

Sport | In 2022 blikt Proximus Pickx terug op Rode Duivels die slechts een voetnoot in de geschiedenis van onze nationale ploeg zijn. Hoewel zij slechts een handvol wedstrijden internationals waren, zijn ze toch opgenomen in het geschiedenisboek van onze nationale ploeg. Deze keer hebben we het over Frédéric Peiremans.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Frédéric Peiremans zette zijn eerste voetbalstappen bij RCS La Forestoise. Op 10-jarige leeftijd plukte RSC Anderlecht hem daar weg. Tien jaar later maakte hij in 1993 als defensieve middenvelder zijn profdebuut onder trainer Johan Boskamp. Peiremans kwam nadien steeds vaker aan spelen toe en kwam ook Europees aan de bak. Daarnaast veroverde hij met paars-wit in 1993, 1994 en 1995 de Belgische landstitel.

Dat een jonge Belg steeds meer speelkansen kreeg bij de ploeg die toen het Belgische voetbal domineerde, lokte ook de aandacht van bondscoach Paul Van Himst. In 1996 werd hij geselecteerd voor twee oefenmatchen tegen Frankrijk en Rusland. Tegen Les Bleus speelde hij 90 minuten. Ondanks de 0-2-nederlaag werd hij achteraf gezien als de beste Belg.

Drie caps

Een maand later speelde hij ook de hele wedstrijd tegen de Russen (0-0). Eind augustus werd de verdedigende middenvelder opnieuw geselecteerd voor de WK-kwalificatiewedstrijden. Tegen Turkije (2-1) speelt hij zijn laatste 30 minuten in het shirt van de nationale ploeg. Eind jaren ’90 kwam zijn avontuur bij Anderlecht ook ten einde.

Arie Haan volgde Johan Boskamp op en die had weinig vertrouwen in hem. Peiremans werd een jaar uitgeleend aan Sporting Charleroi. Hij keerde nadien niet terug naar Brussel, maar ging aan de slag bij het Nederlandse FC Twente. Daar kende hij een fantastisch seizoen, maar op 19 maart 2000 sloeg het noodlot toe. Tegen Ajax blesseerde hij zich aan de dij en het was het begin van het einde voor hem.

Een vervroegd pensioen

Hij zou nooit meer de oude worden. Hij versierde nog een mooie transfer naar het Spaanse Real Sociedad, maar tijdens zijn eerste training liep het al mis. Hij moest meteen geopereerd worden en was vele maanden buiten strijd. Hij speelde geen minuut voor Sociedad. In 2001, toen hij ondertussen nog onderdak had gevonden bij SD Eibar, moest hij op 28-jarige leeftijd noodgedwongen de schoenen aan de haak hangen wegens aanhoudend blessureleed aan de dij.

Na zijn spelerscarrière werd hij jeugdtrainer bij Anderlecht, waar hij bekende namen als Anthony Vanden Borre, Dries Mertens en Adnan Januzaj onder zijn hoede had. Hij was nadien ook nog werkzaam bij Charleroi, maar Peiremans kampte met een alcoholprobleem. Door zijn gedrag verbonden aan zijn verslaving kon hij zijn jobs niet houden. Peiremans verklaarde enkele maanden geleden dat zijn leven zelfs aan een zijden draadje had gehangen. Na verschillende andere jobs te hebben uitgeoefend, is hij nu sorteerder in een containerpark van Intradel.

Fan van deze rubriek?

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top