‘Matilda the Musical’ op Netflix: een oud kinderverhaal in een nieuw jasje

Films | Vanaf vandaag kan je op Netflix naar ‘Matilda the Musical’ kijken. Deze film is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek dat in 1988 is geschreven door Roald Dahl. In 1996 was er al eens een film verschenen van Matilda, maar die zit toch anders in elkaar. Pickx vertelt je er alles over.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Zelfde plot

We brengen eerst de gelijkenissen in kaart. Want zowel in deze musicalversie als in de familiefilm uit 1996 krijgen we een jong meisje te zien dat uitzonderlijk slim is. Matilda groeit in beide films ook op in een gezin waar enorme oppervlakkigheid heerst en waarin ook niet mag nagedacht worden. De jonge Matilda doet dat echter wel: ze is een autodidact, leest continu en kan zeer goed schrijven. Het meisje heeft ook een enorme fantasie waarmee ze droomt over het maken van verre reizen en het beleven van avonturen. Je leest het: Matilda zit thuis niet op haar plaats. Daarom wordt ze naar school gestuurd.

Crunchem Hall, om precies te zijn. Dat is een zeer strenge school waar men kinderen in de pas wil leren lopen. Gelukkig is het niet allemaal kommer en kwel, want Matilda ontmoet op Crunchem Hall een zekere juf Honey die het talent en de heldere geest van het jonge meisje ontdekt en waardeert. Maar ondanks de fijne lessen met juf Honey, ontstaat er op de school een heuse vete tussen Matilda en Agatha Trunchbull (Emma Thompson), de norse directrice van de school. Trunchbull gedraagt zich als een echte bullebak tegenover de kinderen en daar wil Matilda een eind aan maken.

Muzikaal

In tegenstelling tot de familiefilm uit 1996 die ook op Netflix te zien is, is ‘Matilda the Musical’... nu ja: een musicalfilm. De prent is gemaakt door Matthew Warchus en gebaseerd op het gelijknamige theaterstuk van theaterregisseur Dennis Kelly uit 2010 dat toen in het Verenigd Koninkrijk en in de Verenigde Staten heel populair was. De liedjes van die musical zijn gemaakt door de Australische schrijver en muzikant Tim Minchin. Die heeft alle nummers herwerkt zodat ze ook passen in de nieuwe film.

Het verhaal van Matilda wordt dus deels verteld met liedjes en dat is een stijlbreuk in vergelijking met de film uit 1996. Toen stond acteur en regisseur Danny DeVito achter de knoppen. DeVito leerde miljoenen mensen kennismaken met dit prachtige verhaal van de Engelse schrijver Roald Dahl. Die schreef overigens ook ‘Sjakie en de chocoladefabriek’, ‘De reuzenperzik’, ‘GVR’ en ‘De heksen’. Deze kinderverhalen zijn inmiddels allemaal verfilmd.

Nieuwe cast

DeVito stelde in 1996 de jonge Mara Wilson aan om in de huid van Matilda te kruipen. Matthew Warchus koos voor zijn nieuwe film voor de jonge Britse actrice Alisha Weir die in 2018 nog meespeelde in ‘Don’t Leave Home’, een zeer spannende horrorfilm. Lashanna Lynch speelt deze keer de rol van juf Honey. Aandachtige kijkers herkennen Lynch vast uit de James Bond-film ‘No Time To Die’ waarin ze aan de zijde van Daniel Craig speelt.

Maar ook Emma Thompson speelt mee in ‘Matilda the Musical’. Deze legendarische Britse actrice kruipt immers in de huid van de strenge directrice van de school, Agatha Trunchbull, en heeft daarvoor heel wat make-up aan moeten doen. Thompson heeft voor deze rol gezichtsprotheses aan en moest tal van andere cosmetische aanpassingen laten uitvoeren aan haar lichaam. Daarmee is ze overigens niet aan haar proefstuk toe want Thompson onderging ongeveer hetzelfde lot in 'Nanny McPhee'.

Ontdek 'Matilda' van acteur en regisseur Danny DeVito en 'Matilda the Musical' vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie  'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top