Deze sterren wisselden dit jaar het tijdelijke voor het eeuwige

Muziek | Ook in 2022 hebben we afscheid moeten nemen van een resem gevierde artiesten en muzikanten uit de showbizz. Pickx brengt hulde aan de sterren die afgelopen jaar de pijp aan Maarten gaven.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Arno (1949-2022)

In april overleed de Belgische rockzanger Arno Hintjens op 72-jarige leeftijd na een gevecht tegen pancreaskanker. Toch bleef hij de laatste maanden van zijn leven optreden. Hij stond drie keer in de AB in Brussel en trad twee keer op in zijn Oostende, in het Kursaal. Zijn laatste optreden in de AB, in maart, werd geannuleerd.

Hij werd op 21 mei 1949 in Oostende geboren als Arno Charles Ernest Hintjens. Hij was al van jongs af gepassioneerd door de muziek. Op zijn achttiende verliet hij Oostende om, alleen met zijn gitaar, door Europa en delen van Azië te trekken. Hij verdiende zijn geld met zingen. Zijn doorbraak volgde begin jaren 80 met de groep T.C. Matic. Na enkele jaren hield de band ermee op en ging hij solo.

De Oostendenaar groeide uit tot een van de meest gerespecteerde rockartiesten van België. Aan het einde van zijn leven werkte Arno nog aan een nieuw album. In 2021 was al ‘Vivre’ uitgekomen, een soort afscheidsalbum met zijn favoriete nummers. De zanger van klassiekers als ‘Vive ma liberté’, ‘Les yeux de ma mère’ en ‘Oh la la la’ kreeg in 2019 nog een Lifetime Achievement Award op de MIA’s.

Bob Saget (1956-2022)

De Amerikaanse acteur, komiek en presentator overleed begin dit jaar na een val in zijn hotelkamer. Saget, vooral bekend van zijn rol als Danny Tanner in ‘Full House’, zou zijn hoofd ernstig gestoten hebben en aan de gevolgen daarvan zijn gestorven.

Saget was getrouwd en had drie kinderen. Hij was in september 2021 gestart met een nieuwe tournee en was van plan om tot en met mei door de Verenigde Staten te trekken met zijn stand-upcomedyshow.

Als acteur verdiende hij zijn strepen met zijn vaste rol in de Amerikaanse sitcoms ‘Full House’, ‘Raising Dad’ en ‘Surviving Suburbia’. Hij had ook een kleine gastrol in ‘Entourage’ en was de verstelstem in ‘How I Met Your Mother’. Daarvoor was hij presentator van ‘America's Funniest Home Videos’, een show waarin korte, grappige amateurvideo’s worden getoond. In 2020 deed hij nog mee aan het vierde seizoen van de Amerikaanse versie van ‘The Masked Singer’. Saget werd amper 65 jaar.

Ronnie Spector (1943-2022)

De Amerikaanse zangeres overleed begin januari 2022 op 78-jarige leeftijd. De familie van Spector liet weten dat ze na een korte strijd tegen kanker is gestorven. De zangeres, die werd geboren als Veronica Bennett, richtte eind jaren vijftig The Ronettes op samen met haar oudere zus en hun nicht. De groep, die uiteindelijk in 1974 uit elkaar ging, scoorde hits met nummers als ‘Be My Baby’, ‘Baby, I Love You’ en ‘Walking in the Rain’.

De beroemde en beruchte producent Phil Spector was verantwoordelijk voor het gros van hun hits. Met de later voor moord veroordeelde producent was Ronnie van 1968 tot en met 1974 getrouwd. “Zoals ik al vaak heb gezegd toen hij nog leefde: hij was een briljante producer, maar een slechte echtgenoot”, zei de zangeres na de dood van haar ex-man in 2021.

Na het einde van The Ronettes bracht Spector ook enkele soloalbums uit, maar ze wist het succes van de groep nooit te evenaren. Haar laatste plaat, ‘English Heart’, verscheen in 2016.

Meat Loaf (1947-2022)

De Amerikaanse rockzanger Meat Loaf overleed op 20 januari op 74-jarige leeftijd. Meat Loaf, bij de burgerlijke stand als Marvin Lee Aday bekend, scoorde in het bijzonder met het album ‘Bat Out of Hell’ en de daaruit getrokken single ‘Paradise by the Dashboard Light’. Het bombastisch klinkend album uit 1977 werd een van de best verkochte platen ooit.

De zanger zou wereldwijd meer dan honderd miljoen albums hebben verkocht. In 1994 kreeg hij een Grammy Award voor het nummer ‘I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That)’, dat op ‘Bat Out of Hell’ (1993) staat. De zanger speelde ook in 65 films, waaronder als Eddie in ‘The Rocky Horror Picture Show’, en in tv-reeksen als ‘Elementary’, ‘Glee’, ‘House’ en ‘Ghost Wars’.

Nicole Josy (1946-2022)

Begin november overleed Nicole Josy van het iconische Vlaamse duo Nicole en Hugo op 76-jarige leeftijd. Nicole en Hugo werden verliefd op elkaar in 1970 en vormden een zingend duo. Ze namen in 1971 deel aan de liedjeswedstrijd ‘Canzonissima’, waarin een liedje geselecteerd werd voor het Europese liedjesfestival. Ze wonnen met het catchy nummer ‘Goeiemorgen, Morgen’. Maar het noodlot sloeg toe: vlak voor hun vertrek naar Dublin kreeg Nicole geelzucht. Ze werden op het laatste moment vervangen.

Twee jaar later gingen ze wel naar het Eurovisiesongfestival met het nummer ‘Baby, Baby’. Het liedje werd een hit in Vlaanderen maar brak geen potten op Europees vlak. Op het festival in Luxemburg in 1973 eindigden Nicole en Hugo als laatsten. Ze vielen wel op door hun paarse showkledij en hun danspasjes. In de jaren zeventig gingen ze veel op tournee in het buitenland en in 1984 gingen ze optreden op cruiseschepen. Dat werd de volgende jaren hun vaste broodwinning.

In 2008 wonnen Nicole en Hugo de finale van de derde reeks van ‘Zo is er maar één’, een liedjeswedstrijd op Eén met het nummer ‘Pastorale’, oorspronkelijk gezongen door Ramses Shaffy en Liesbeth List. Het jaar nadien wonnen Nicole en Hugo bij de uitreiking van de Music Industry Awards de award in de categorie ‘Beste populaire artiest’. In 2015 ondernam het duo nog een laatste afscheidstournee doorheen Vlaanderen om hun publiek te danken voor zoveel jaren trouw.

Taylor Hawkins (1972-2022)

De drummer van rockband Foo Fighters overleed in maart op amper 50-jarige leeftijd in een hotel in de Colombiaanse hoofdstad Bogota nadat hij cannabis, opiaten en antidepressiva had gebruikt. Kort voor zijn dood had Hawkins geklaagd over pijn aan zijn borst. Een huisarts die ter plaatse kwam heeft nog tevergeefs getracht de drummer te reanimeren.

Hawkins maakte sinds 1997 deel uit van Foo Fighters en speelde drums in enkele van hun grootste hits, waaronder ‘Learn to Fly’ en ‘Best of You’. Hij was eerder ook drummer voor de Canadese zangeres Alanis Morissette.

Olivia Newton-John (1948-2022)

De Australische zangeres en actrice overleed afgelopen zomer op 73-jarige leeftijd. Newton-John kreeg grote bekendheid door de musicalfilm ‘Grease’ uit 1978, waarin ze schitterde als Sandy aan de zijde van John Travolta. Ze bleef acteren, maar nooit meer in kaskrakers. Zo was ze in 2011 te zien in de comedy ‘A Few Best Men’ en in 2017 in de sf-comedy ‘Sharknado 5: Global Swarming’. In 2010 had ze een rolletje in ‘Glee’.

De actrice en zangeres leed jarenlang aan borstkanker. Ze werd tweemaal genezen verklaard, maar vijf jaar geleden keerde de ziekte toch terug en kreeg ze uitzaaiingen in de onderrug. Newton-John scoorde ook nog hits met ‘Xanadu’, de titelsong van de gelijknamige film uit 1980, en ‘Physical’ uit 1981.

Ze werd geboren in Groot-Brittannië, maar verhuisde op haar vijfde met haar familie naar Australië. In de jaren 60 keerde Newton-John terug naar het Verenigd Koninkrijk, en in 1974 kwam ze voor het land uit op het Eurovisiesongfestival. Korte tijd later verhuisde ze naar de Verenigde Staten.

Angela Lansbury (1925-2022)

De Amerikaanse actrice van Britse afkomst overleed op 11 oktober. Ze werd 96 jaar. Bij haar filmdebuut in 1944 was het al meteen raak: voor haar vertolking van de brutale Nancy Oliver in ‘Gaslight’ kreeg ze een Oscarnominatie voor beste vrouwelijke bijrol. Ook de volgende film van Lansbury, een jaar later, was een schot in de roos: voor haar rol als Sibyl Vane in ‘The Picture of Dorian Gray’ won ze de Golden Globe voor beste vrouwelijke bijrol en werd ze opnieuw genomineerd voor de Oscars.

Naast haar filmvertolkingen bouwde Lansbury vanaf het eind van de jaren vijftig ook een succesvolle carrière uit op Broadway. Ze speelde onder meer in de musicals ‘Anyone Can Whistle’ (1964) , ‘Mame’ (1966) en ‘Gypsy’ (1974). Voor haar rol in ‘Sweeney Todd: the Demon Barber of Fleet Street’ (1979) kreeg ze zelfs een Tony Award.

Midden jaren zeventig begon ze ook televisiewerk te doen. En het was daar, op bijna 60-jarige leeftijd, dat ze met ‘Murder, She Wrote’ de rol van haar leven te pakken had: als nieuwsgierige detectiveschrijfster Jessica Fletcher, die te pas en te onpas geconfronteerd wordt met een moord, en die dan ook nog oplost. De serie, die liep van 1984 tot 1996, was een van de langstlopende detectiveseries in de VS. Het typetje legde Lansbury geen windeieren: ze werd een van de best betaalde actrices. Voor haar rol ontving ze twaalf Emmy-nominaties, waarvan ze er geen enkele verzilverde.

Begin jaren negentig kreeg Lansbury van de Britse koningin Elizabeth de ‘Order of the British Empire’ (CBE). De acteursvakbond Screen Actors Guild gaf haar in 1997 een Lifetime Achievement Award en in hetzelfde jaar kreeg ze de National Medal of Arts, de hoogste onderscheiding die een Amerikaans artiest kan krijgen.

Robbie Coltrane (1950-2022)

De Schotse acteur, bij velen bekend als Hagrid uit de ‘Harry Potter’-films, overleed in oktober op 72-jarige leeftijd. Coltrane, echte naam Anthony Robert McMillan, speelde in de Potterfilms halfreus Hagrid, de terreinknecht van Zweinstein.

Eerder had hij al bekendheid verworven door zijn rol in de Britse detectiveserie ‘Cracker’ (1993-1996), waarin hij een forensisch psycholoog speelde. Voor die rol kreeg hij verschillende jaren na elkaar een BAFTA voor beste acteur. Daarnaast speelde hij ook mee in twee James Bondfilms, ‘GoldenEye’ en ‘The World Is Not Enough’. In beide films speelde hij Valentin Dmitrovich Zukovsky.

In 2006 werd Coltrane benoemd tot Officier in de Orde van het Britse Rijk. Hij leed op latere leeftijd aan artrose. In 2016 liet hij zich ontvallen dat hij de hele dag “constante pijn” had.

Jean-Luc Godard (1930-2022)

De Frans-Zwitserse filmregisseur is midden september heengegaan. Als medestichter van de Nouvelle Vague, die aan het eind van de jaren vijftig ontstond en een tiental jaar duurde, was Godard een van de grootste uithangborden van de Franse film.

Hij draaide of speelde mee in bijna 150 films en video’s, waaronder zijn meesterwerk ‘A bout de souffle’ (1959), ‘Pierrot le Fou’ (1965) en ‘Sauve qui peut (la vie)’ (1980). Vooral ‘A bout de souffle’ speelde een sleutelrol in de ontbolstering van de Nouvelle Vague in de Franse film. Het brak met veel toen heersende conventies, door referenties naar en invloeden van de Amerikaanse (gangster)film, het lage budget en de ruwe montage.

In zijn films sneed Godard moeilijke thema’s aan zoals de oorlog in Algerije in ‘Le Petit Soldat’ (1960) of prostitutie in ‘Vivre sa vie’ (1962) en ‘Le Mépris’ (1963).

Godard kreeg in 1965 op het Filmfestival van Berlijn een Gouden Beer voor ‘Alphaville’. Vijf jaar daarvoor had hij de Gouden Beer voor beste regisseur in de wacht gesleept voor ‘A bout de souffle’. De cineast ontving op het Filmfestival van Venetië in 1982 een ere-Gouden Leeuw en een jaar later de Gouden Leeuw voor beste film. Hij zag zich in 1987 en 1998 bekroond met twee ere-Césars. In 2010 was voor hem een ere-Oscar weggelegd voor heel zijn carrière.

Anne Heche (1969-2022)

De Amerikaanse actrice overleed afgelopen zomer nadat ze ernstige hersenschade had opgelopen bij een auto-ongeluk en in coma lag. Ze werd 53 jaar. De actrice was met haar auto ingereden op een woning in Los Angeles. De politie liet weten dat er sporen van verdovende middelen in haar bloed waren gevonden. Op 14 augustus werd Heche van de beademing gehaald, nadat een geschikte persoon was gevonden om haar gedoneerde organen te ontvangen.

De actrice werd in de jaren tachtig bekend door haar rol in de soap ‘Another World’. Ze was daarin te zien tot en met 1992. Later speelde ze in films als ‘Donnie Brasco’ (1997), ‘Wag the Dog’ (1997) en ‘Six Days Seven Nights’ (1998). Voor haar rol in de tv-film ‘Gracie’s Choice’ uit 2004 werd ze genomineerd voor een Emmy Award.

Eind jaren negentig trok Heche veel media-aandacht vanwege haar relatie met Ellen DeGeneres. De twee gingen in 2000 na drie jaar uit elkaar. Een jaar later trouwde Heche met cameraman Coleman Laffoon, met wie ze een zoon kreeg. In 2007 vroeg ze de scheiding aan, die twee jaar later definitief was. De actrice kreeg daarna een relatie met acteur James Tupper, met wie ze ook een zoon kreeg. De twee gingen in 2018 uit elkaar.

Vangelis (1943-2022)

De Griekse componist en toetsenist overleed dit jaar op 79-jarige leeftijd. Hij stond vooral bekend voor de filmmuziek van ‘Chariots of Fire’ uit 1981, waarvoor hij een Oscar won.

Vangelis heette eigenlijk Evangelos Odysseas Papathanasiou. Hij werd geboren op 29 maart 1943 in het Griekse Volos. In eigen land werd hij al in de jaren 60 populair met zijn groep Formynx. Nadien stichtte hij met zijn landgenoot Demis Roussos rockgroep Aphrodite’s Child. In Europa scoorde de groep verschillende hits, waaronder ‘Rain and tears’. De groep viel uiteen voor het verschijnen van zijn laatste en zeer psychedelisch album ‘666’.

Internationaal kwam de grote doorbraak er echter pas in 1981, met de soundtrack voor de film ‘Chariots of Fire’. Het titellied belandde wereldwijd in de hitparades en zette het typische synthesizergeluid van Vangelis op de kaart. Nadien werd Vangelis een veelgevraagd componist van soundtracks voor films en documentaires. Zo maakte hij ook de muziek voor ‘Blade Runner’ van Ridley Scott en ‘1492 Conquest of Paradise’ van dezelfde regisseur. Opvallend is dat hij nooit muziekles kreeg en gezien wordt als een autodidact.

Will Ferdy (1927-2022)

De Vlaamse zanger overleed op 8 november op 95-jarige leeftijd in Antwerpen. Hij leed al enige tijd aan hartproblemen. Will Ferdy, pseudoniem van Werner Ferdinande, startte zijn carrière als beroepszanger in 1948. Hij was onder meer bekend van de nummers ‘Christine’, ‘Belijdenis’ en ‘De stervende’. Ferdy was zowel in Vlaanderen als Nederland erg populair.

In 1970 veroorzaakte hij opschudding door zich in het toenmalige BRT-programma ‘Inspraak’ als eerste Vlaamse artiest te outen als homoseksueel. Hij legde zo mee de basis voor andere artiesten om zich te outen. Eind juni 2014 stopte hij definitief met optreden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top