Wat je misschien niet wist over ‘Home Alone’

Films | Na de toastjes, de soep en het kalkoengebraad volgt bij veel gezinnen hetzelfde ritueel: kijken naar een film uit de franchise van ‘Home Alone’. Er is al heel veel over de bijzondere avonturen van Kevin McCallister geschreven, maar Pickx vond misschien toch nog een aantal zaken die je nog niet wist.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gebaseerd op een waargebeurd verhaal

Volgens James Hughes, zoon van de schrijver en producent van de film John Hughes, kwam het idee voor de film voort uit een waargebeurd verhaal. Toen John in 1989 met vakantie vertrok, verliep die reis allesbehalve vlot. Bij terugkomst zag John in dat er eigenlijk heel wat leuke verhalen te maken zijn over chaotische reizen. Wat als hij bijvoorbeeld een van zijn kinderen was vergeten? In negen dagen tijd schreef hij het verhaal voor de eerste film van ‘Home Alone’ neer. Daar had hij echter ervaring mee, want in totaal schreef de man meer dan 30 komedies, waaronder ‘The Breakfast Club’, ‘Beethoven’, ‘Dennis the Menace’ en ‘Flubber’. 

Een cameo van John Candy

Herinner je je nog de ‘Polka King of the Midwest’? Het personage van Gus Polinski, die Kevins moeder een lift naar Milwaukee aanbiedt om te proberen terug te keren naar haar verloren zoon, wordt gespeeld door John Candy. In een andere film van John Hughes, ‘Uncle Buck’ speelde hij de rol in één dag en improviseerde hij zelfs tijdens een van de scènes. Hij vond toen ter plekke een anekdote uit waarbij hij zijn zoon vergat in een uitvaartcentrum. Voor de duidelijkheid: in ‘Unckle Buck’ castte John Hughes Macaulay Culkin voor de eerste keer, misschien zag hij daar hoe grappig de kleine snuiter kon zijn.

Tennisbal

Omdat de arbeidswetgeving het verbood om jonge acteurs nog te laten werken na 22u moest de crew Macaulay vervangen bij avond- en nachtopnames. Terwijl het werk verder ging, speelde regisseur Chris Columbus Kevin buiten beeld. Als er close-ups van Cathreine O’Hara (de moeder van Kevin) moesten genomen worden, liet de crew haar praten tegen een tennisbal die ter hoogte van Kevin’s lengte werd opgesteld. Op die manier kon ze op de juiste ooglijn spreken.

Robert De Niro

Hoewel we allemaal weten hoe fantastisch Joe Pesci de rol van leider van de twee boeven op zich neemt, werd de rol aanvankelijk aangeboden aan Robert De Niro. De twee kenden elkaar sinds ze samenwerkten met Martin Scorcese en waren sindsdien vrienden. Toen Robert De Niro de rol afwees, werd het personage aangeboden aan Jon Lovitz van 'Saturday Night Live'. Pas daarna werd Pesci gevraagd en aangeduid voor de rol.

De aftershavescene

Dit is waarschijnlijk een van de meest iconische scènes in de film. Na het ‘scheren’ smeert de jonge Kevin aftershave op zijn lichaam, waarna hij hard begint te schreeuwen. Volgens het script moest Macaulay de aftershave opdoen, zijn handen weghalen en schreeuwen, maar in de plaats hield hij zijn handen op zijn gezicht. De crew barstte in lachen uit, waardoor werd beslist om de ‘fout’ in de uiteindelijke montage te laten. Het beeld groeide uit tot een van de meest iconische scènes van ‘Home Alone’.

Ontdek ‘Home Alone' op Disney+ beschikbaar via de tv-optie 'Pickx All Stars' en 'Pickx All Stars & Sports' van Proximus Pickx

Lees ook: 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top