‘James de musical’: creatieve duizendpoot Bart Peeters

Films | Elke week nodigt James Cooke in het programma 'James, de musical' een bekende Vlaming uit voor een muzikale voorstelling van zijn leven. Deze week mocht niemand minder dan Bart Peeters zich in de sofa nestelen. Samen met presentator Cooke keek hij terug op een carrière vol uiteenlopende projecten en entertainment.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het leven en de carrière van Bart Peeters valt eigenlijk op te splitsen in twee delen. Terwijl hij sinds jaar en dag bekend staat om zijn televisieprogramma’s, is hij dat ook voor zijn muziek. Dat James er zoals altijd een heus spektakel van zou maken, dat zagen we aankomen. “Ik ben altijd voorbereid, maar nu weet ik niet wat er zal gebeuren”, lachte Peeters bij het begin. Toch weet de man uit Boechout eigenlijk heel goed wat een musical is, want zijn eerste stappen in de entertainmentwereld zette hij met dat format. Nog voor de show van James goed en wel kon starten, moest Peeters toegeven dat hij op zijn negentiende met een aantal vrienden tourde met een zelfgemaakte musical. Dat zou volgens hem ook een aanleiding geweest zijn voor zijn vele werk in de televisiesector.

Eerbetoon aan Robert Mosuse

Maar eigenlijk begon het al veel vroeger. Als kind kwam hij voor het eerst op televisie op de schoot van Tante Terry. Kinderen, programma’s voor kinderen en fantasie zouden later een rode draad doorheen de carrière van Peeters worden. Denk maar aan zijn populaire verschijning in ‘Dag Sinterklaas’. Legendarischer was misschien wel zijn programma ‘De Droomfabriek’. Kinderen trakteren op heerlijke verhalen en mooie momenten, het lijkt hem op het lijf geschreven. 

Ook muziekmaken was hem op het lijf geschreven. Op zijn zevende kreeg hij een eerste gitaar en later in zijn jeugd leerde hij ook heel wat andere instrumenten bespelen. In 1978 vormde hij voor het eerst een band met mensen als Hugo Matthysen, Jan Leyers en Marc Kruithof, maar doorbreken deed hij met ‘The Radios’. Daar zette James tijdens de musical ook op in, want hij nodigde enkele bandleden van Peeters uit. Hij maakte lang deel uit van muziekgroep met onder andere  Ronny Mosuse, Robert Mosuse, Dany Lademacher, Alain Van Zeveren en Marc Bonne, al moesten de vrienden wel vroeg afscheid nemen van Robert Mosuse. Die kreeg te maken met een ernstige tumor en liet het leven op zijn dertigste. Een zware domper voor ‘The Radios’. In ‘Bart Peeters, The Musical’ brachten Ronny Mosuse en Danny Lademacher een emotioneel eerbetoon aan hun overleden bandlid.

Familieman

Zijn verleden bij kinderprogramma’s verklapt het misschien al een beetje, maar Bart Peeters is ook een echte familieman. De musical begon met een mooi eerbetoon aan de vrouw van Peeters, Anneke Bellens. James en zijn kompanen deden uit de doeken hoe zijn relatie tot stand kwam en later werd ook uitgebreid ingezoomd op het gezin van de muzikant. Zijn twee dochters en zoon brachten een uniek eerbetoon aan hun vader en de jeugd die ze van hem kregen. Van een achterbank vol rommel tot teksten die ze moeilijk begrepen, het zit er allemaal in! Tenslotte zorgde de gast nog voor de verrassing van de avond. In de plaats van zijn band en een acteur, ging hij achter de microfoon staan om een nummer te zingen. Een televisieprogramma op stelten zetten met muzikale acts, het is de ware aard van Bart Peeters.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top