Deze vijf acteurs kleurden 2022

Series | Ze verzamelden nominaties, ze braken een lans en ze gingen viraal, maar ze leverden vooral ijzersterke acteerprestaties op. Dit zijn volgens Pickx de vijf acteurs die in 2022 het meest hun stempel drukten op de film- en televisiewereld.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Evan Peters

Een serie die iedereen dit jaar bij de keel greep, was ‘Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story’, de dramareeks met de ietwat onhandige titel op Netflix die het verhaal achter een van de meest beruchte seriedoders ooit vertelt. In de titelrol zien we de Amerikaanse acteur Evan Peters op het hoogtepunt van zijn kunnen.

Wie kijkt naar ‘American Horror Story’ weet al langer dat Peters een aardig stukje kan acteren, maar voor ‘Dahmer’ oversteeg hij zichzelf. Zes maanden lang bereidde hij zijn rol tot in de puntjes voor. Naar verluidt liep hij heel die periode met gewichten om zijn armen en enkels om de manier waarop de echte Dahmer zich voortbeweegt – met een zeer rechte rug en zonder zijn armen te bewegen – na te bootsen. Hij bestudeerde elk stukje videomateriaal van de seriedoder en werkte met dialectcoaches om zijn specifieke manier van praten onder de knie te krijgen. Het resultaat is om koude rillingen van te krijgen.

De rol van Dahmer is zeer donker, en dat terwijl Peters al aangaf dat hij eigenlijk niet zo graag donkere rollen speelt. “Ik twijfelde of ik het wel zou doen”, legde hij uit. “Ik wist hoe uitdagend het zou zijn." Uiteindelijk schetste Peters een onvergetelijk portret van de vreselijke man. En hoewel sommige critici zeggen dat de reeks iets te veel op spektakel mikt en te weinig de slachtoffers aan het woord laat, is iedereen het erover eens dat Peters een dijk van een acteerprestatie afleverde. Hij werd genomineerd door een Golden Globe en een Satellite Award.

Ontdek ‘Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story’ nu op Netflix. 

Jenna Ortega

Vorige maand verscheen op Netflix ook de serie ‘Wednesday’, gebaseerd op de ‘The Addams Family’-verhalen. De serie legt de focus – zoals de titel al aangeeft – op de dochter van de excentrieke familie, Wednesday. De serie werd in sneltempo een groot succes, en dat is grotendeels te danken aan hoofdrolspeelster Jenna Ortega.

Ortega begon haar carrière als kindactrice in de serie ‘Jane the Virgin’ en vond ook succes in de Disney Channel-serie ‘Stuck in the Middle’. Met haar rol in het tweede seizoen van de thrillerreeks ‘You’ zette ze zichzelf ook als volwassene in de kijker. Na daar rol in tienerdrama ‘The Fallout’ ging het opeens hard voor haar. 2022 werd haar jaar, want met rollen in slasherfilms ‘X’ en ‘Scream’ profileerde ze zich eerst als scream queen, vooraleer ze met haar rol als Wednesday Addams definitief bevestigde.

“Een nieuw hoofdstuk in mijn carrière”, noemde ze de rol in een interview met Deadline. “Het is de eerste keer dat we Wednesday niet zien als een kind, maar als een tienermeisje, dus het is interessant om te zien hoe haar karaktertrekken zich vertalen”, zei de actrice in een interview met The Hollywood Reporter, waar ze ook een boekje opendeed over haar fysieke transformatie. “Ik wilde het personage eer aandoen.” Dat lijkt zeker geslaagd te zijn, want Ortega werd genomineerd voor een Golden Globe. Er is de nog maar 20-jarige actrice duidelijk een zeer gunstig lot beschoren.

Ontdek ‘Wednesday’ nu op Netflix.

Florence Pugh

Sinds ze in de psychologische horrorfilm ‘Midsommar’ acteerde en die prestatie opvolgde met de rol van Amy March in ‘Little Women’ (waarvoor ze een Oscar- en BAFTA-nominatie kreeg), is de Engelse Florence Pugh een van de grote actrices van deze generatie geworden. In 2022 kon je niet naast haar kijken.

Dat zou je kunnen toeschrijven aan de vele saillante verhalen die de gespecialiseerde pers opdiepte over wat er gaande was achter de schermen bij de film ‘Don’t Worry Darling’, of gewoon aan het feit dat ze opnieuw enkele sterke demonstraties van haar acteertalent gaf. ‘Don’t Worry Darling’ werd geenszins unaniem positief ontvangen, maar Pugh werd wel steeds vermeld als een lichtpuntje. Daarnaast leverde ze met ‘The Wonder’, over een vrouw die een schijnbaar mirakel onderzoekt in het 19e-eeuwse Ierland, volgens The Hollywood Reporter haar beste acteerprestatie tot nu toe af.

Pugh werd dit jaar genomineerd voor een British Independent Film Award (‘The Wonder’, verloren), een Critics’ Choice Super Award (‘Black Widow’, gewonnen), een People’s Choice Award (‘Don’t Worry Darling’, verloren) en nog een resem andere internationale film- en televisieprijzen.

Ontdek ‘The Wonder’ nu op Netflix.

Michelle Yeoh

Elk jaar kiest het toonaangevende magazine Time een icoon van het jaar uit, en in 2022 viel die eer te beurt aan Michelle Yeoh. De Maleisisch-Chinese actrice draait al even mee in het circuit en was in het westen al bekend omwille van haar rollen in Bondfilm ‘Tomorrow Never Dies’ en Ang Lees ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’. Met bijrollen in ‘Crazy Rich Asians’ en ‘Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings’ gaf ze de voorzet voor haar spetterende rol in 2022: ‘Everything Everywhere All at Once’.

Het werd de film van indieproductiehuis A24 met de hoogste opbrengst aan de box office, waarmee ‘Hereditary’ van de troon werd gestoten. De film neemt op magistrale wijze clichés uit moderne (superhelden)blockbusters op de korrel terwijl tegelijk ook een grappig, gevoelig en spannend verhaal verteld wordt. En de uitstekende Yeoh draagt de prent met haar performance.

Naast het feit dat Yeoh door Time werd uitgeroepen tot icoon van het jaar, won ze ook al een Hollywood Critics Association Award, een Saturn Award en een hele resem andere prijzen. Op de uitslag van haar Golgen Globe- en Satellite Award-nominaties is het nog even wachten, en dan hebben we de Oscars nog niet eens vermeld. We voorspellen dat Yeoh zal moeten investeren in een grotere trofeeënkast.

‘Everything Everywhere All at Once’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus

Emma D'Arcy

In tegenstelling tot die andere verderzetting van een grote fantasy-franchise ‘The Rings of Power’, oogstte ‘House of the Dragon’ heel wat lovende kritieken sinds de première afgelopen zomer. Lof ging naar de personages, de muziek en enkele acteurs, waaronder rijzende ster Emma D’Arcy. Die kroop in de huid van de drakenrijdende prinses (later koningin) Rhaenyra Targaryen.

D’Arcy maakte eerst naam in prestigieuze Britse theaterzalen als het Oxford Playhouse, het West Yorkshire Playhouse en het Almeide Theatre. Die debuteerde op het kleine scherm met bijrollen in de BBC-reeks ‘Wanderlust’ en Nick Frost en Simon Peggs ‘Truth Seekers’. D’Arcy was relatief onbekend voor die een prominente hoofdrol kreeg in ‘House of the Dragon’, maar we kunnen wel stellen dat de non-binaire acteur zich geenszins liet doen. Bovendien brak die een lans voor de normalisering van non-binaire acteurs in Hollywood.

D’Arcy kreeg van filmwebsite IMDb de STARmeter Award voor Breakout Star en is genomineerd voor een Golden Globe. We zijn er zeker van dat die vanaf nu niet van het scherm weg te slaan zal zijn. In elk geval keert Rhaenyra terug in het tweede seizoen van ‘House of the Dragon’, dat verwacht wordt in 2024.

Ontdek 'House of the Dragon' nu op Streamz via Pickx! Klik hier om te achterhalen hoe je eenvoudig je Streamz-account activeert.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top