De vijf meest memorabele rollen uit de carrière van Jane Fonda

Films | Op haar 85e verjaardag wist actrice en activiste Jane Fonda iedereen gerust te stellen door te zeggen dat haar kanker in remissie is. Dubbel feest dus! Om Fonda te vieren heeft Pickx een lijst samengesteld van de vijf meest memorabele en invloedrijke rollen uit haar carrière. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bree Daniels in 'Klute' (1971)

In 1971 won Jane Fonda haar eerste Oscar. Op 34-jarige leeftijd speelt ze een New Yorkse callgirl, Bree Daniels, die detective John Klute (Donald Sutherland) helpt, die de verdwijning van een directeur van een chemisch bedrijf onderzoekt. 'Klute' is het eerste deel in de trilogie van regisseur J. Pakula. 'The Parallax View' (1974) en 'All the President's Men' (1976) maakten de reeks compleet. 

Ter voorbereiding op haar rol bracht de actrice een week door in New York om callgirls te observeren en met hen te praten. Al dat werk werpt ook zijn vruchten af aangezien dit echt een van haar meest memorabele rollen is. De actrice verklaarde dat er "een soort huwelijk was, een psychische fusie tussen het personage en mij". 


Sally Hyde in 'Coming Home' (1978)

Zeven jaar na het winnen van haar eerste Oscar wordt Jane Fonda opnieuw geprezen voor haar vertolking van Sally Hyde, een huisvrouw die vrijwilligerswerk doet in een veteranenziekenhuis terwijl haar man (Bruce Dern) aan het front zit in Vietnam. Daar ontmoet ze haar eerste liefje van de middelbare school, Luke (Jon Voight), die verlamd is geraakt.

Achter deze liefdesdriehoek gaat een van de eerste films schuil waarin de problemen en trauma's van Amerikaanse burgers die zijn teruggekeerd uit de Vietnamoorlog aan bod komen. Jane Fonda was toen al een pacifistische activiste. Ze werkte samen met Hal Ashby om de film te maken. In het script liet de actrice zich inspireren door het leven van haar vriend Ron Kovic, zelf een verlamde veteraan. Bij zijn terugkeer in de Verenigde Staten voerde hij campagne tegen de Vietnamoorlog.


Grace in 'Grace and Frankie'

Met de beroemde Netflix-serie heeft het duo Lily Tomlin en Jane Fonda de schijnwerpers op ouderen gericht. De twee actrices, beiden boven dan 80, spelen twee vriendinnen die allebei door hun man worden gedumpt. Meer nog: de twee mannen hebben een affaire met elkaar en zijn van plan om in het huwelijksbootje te stappen. 

Grace (Jane Fonda) is een zakenvrouw en Frankie (Lily Tomlin) is een hippie. Het is dus geen verrassing dat de twee elkaar eigenlijk niet kunnen uitstaan. Maar dat verandert allemaal nu ze enkel op elkaar kunnen terugvallen voor begrip in deze gekke situatie. Het onverwachte vriendenduo besluit samen te gaan wonen en wordt geconfronteerd met het ene hilarische avontuur na het andere. Dit jaar verscheen het zevende en laatste seizoen op Netflix.

Ontdek ‘Grace and Frankie’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.


Claire in 'Moving On'

'Grace and Frankie' mag dan wel afgelopen zijn, hetzelfde superduo is terug in Paul Weitz' film 'Moving On'. Met dezelfde chemie spelen Jane Fonda en Lily Tomlin twee oude vrienden die elkaar uit het oog zijn verloren, maar terug samenkomen op een begrafenis. Tijdens hun gesprek komen ze te weten dat ze een heleboel dingen gemeenschappelijk hebben en allebei te kampen hebben met dezelfde weduwnaar die hen al tientallen jaren lastigvalt. Het tweetal besluit dus wraak te nemen. De film komt in 2023 uit en was afgelopen september al te zien op het Toronto Film Festival.

Trish in '80 for Brady'

Ondanks haar ziekte en leeftijd is Jane Fonda nog steeds zeer actief. Haar optreden met Lily Tomlin blijft dan ook vele producties inspireren. De twee vrouwen komen nog een keer terug in '80 voor Brady'. Het publiek krijgt maar geen genoeg van deze twee actrices die zich prima voelen bij hun leeftijd. Dit is een komedie over vier volwassen vrouwen die een roadtrip maken naar Houston om de Super Bowl te bekijken en de New England Patriots te steunen met hun held, quarterback Tom Brady. Ook deze film komt in 2023 uit.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top