Deze clichés zie je steeds weer terugkomen in kerstfilms

Films | Nu Kerstmis nadert, voeren feestelijke televisiefilms de boventoon. Het is onmogelijk om je televisie of Netflix te lanceren zonder minstens één van deze sfeervolle films tegen te komen. Veel van deze films maken gebruik van eenzelfde verhaalstructuur, besprenkeld met een reeks clichés. Pickx geeft je enkele voorbeelden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Workaholic

Eén van de meest hardnekkige clichés die je in kerstfilms ziet, is die van de hoofdrolspeler die te hard werkt. Zulke personages wonen in een grote stad waar ze een prestigieuze functie bekleden en waar overuren vaste prik zijn. Door het werk heeft het hoofdpersonage weinig tijd voor zichzelf, laat staan voor het gezin. Alleen met Kerstmis neemt het personage tijd om thuis te blijven, in een rustig klein stadje. Daar leidt iedereen een rustig leven, heel anders dan het hectische dagelijkse leven. Om de een of andere reden dwingen de omstandigheden het personage om te blijven, en uiteindelijk komt de realisatie dat geen enkele baan het waard is om je leven voor op te offeren.

Goede voorbeelden: Love Actually, The Father FigureDe ongelooflijke romantische ontmoeting

Wat zou een kerstfilm zijn zonder een vleugje romantiek? Vaak zien we dat het leven van een hoofdpersonage volledig op haar kop staat door een romantische ontmoeting met een buitengewoon aantrekkelijke, charmante en liefdevolle man. Het gaat vaak om een alleenstaande vader, die geweldig voor zijn dochtertje zorgt. Het kind speelt ook een beslissende rol in het verhaal, aangezien zij de matchmaker speelt om een partner voor haar vader te vinden.

Goede voorbeelden: Falling for Christmas, Last Christmas, A Christmas Prince


Oude liefde

Over romantiek gesproken: een reeks kerstfilms toont de hereniging met de eerste liefde van het hoofdpersonage. De protagonist, vaak een vrouw, wordt herenigd met haar vriend op de middelbare school, met wie ze een ongelooflijke romance beleefde. De relatie eindigde om een reden buiten hun macht. Soms gaat het over een grote kans op werk in een grote stad. Uiteindelijk nemen de romantische gevoelens tussen de twee de overhand en wordt de liefdesvlam weer aangewakkerd.

Goede voorbeelden: Catch a Christmas Star, The Christmas CureKerstgebak

Een kerstfilm zonder koekjes en ander kerstgebak is als een café zonder bier. Je ziet in veel kerstfilms dat de hoofdpersonages koekjes of andere lekkernijen bakken om zo tijd met elkaar door te brengen of zelfs verliefd te worden. In Amerikaanse films zie je vaak peperkoeken huisjes terugkomen, dit gebak is een begrip in de Angelsaksische cultuur.

Goede voorbeelden: The Princess Switch, The Legacy of Christmas, A Delicious ChristmasKerstallergie

Sommige kerstfilms draaien de basispremisse om en zetten een van de personages neer als iemand die deze feestdag haat. Of het nu de protagonist is, zijn vader of een ander bijpersonage, er is altijd wel iemand die tegendraads is totdat de magie van Kerstmis hem of haar onvermijdelijk verleidt. Waar dit personage eerst vindt dat de kerstcadeaus, dennenbomen en andere versierselen overbodig zijn, duurt het niet lang voordat hij of zij besmet raakt met het kerstvirus.

Goede voorbeelden: Your Christmas of Mine, The Grinch, Holidate

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top