Wat je nog niet wist over ‘Catch me if you can’

Films |

Nu de film ‘Catch Me If You Can’ zijn 20ste verjaardag viert, lijst Pickx enkele wetenswaardige feitjes op die je waarschijnlijk niet kende over de film met Leonardo Di Caprio, Tom Hanks en Christopher Walken in de hoofdrollen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In dit waargebeurde verhaal volgen we het leven van Frank Abagnale Jr., die op jonge leeftijd een ‘carrière’ uitbouwt als meesteroplichter door zich voor te doen als piloot, cheques te vervalsen of zich uit te geven voor dokter. Nadat de FBI hem op het spoor komt, is het maar de vraag of Abagnale uit de klauwen van speciaal agent Carl Hanratty zal weten te blijven.

Deze misdaadfilm uit 2002 maakt samen met ‘Arificial Intelligence’ en ‘Minority Report’ deel uit van Steven Spielbergs zogenoemde ‘Running Man’-trilogie. Leonardo DiCaprio (Frank Abagnale Jr.), Tom Hanks (Carl Hanratty) en Christopher Walken (Frank Abagnale Sr.) leveren uitstekende acteerprestaties. Walken sleepte zelfs een nominatie in de wacht voor een Oscar (Beste Bijrol). De filmmuziek van de voor een Oscar, BAFTA en Grammy genomineerde John Williams speelde ook een belangrijke rol in het succes van de film.

Autobiografie

De film is gebaseerd op het leven van Frank Abagnale Jr. Met de hulp van auteur Stan Redding schreef hij zijn autobiografie ‘Catch Me If You Can’. Om zijn boek te promoten verscheen Abagnale in Johnny Carson’s ‘The Tonight Show’, waar hij aankondigde dat Norman Lear en Bud Yorkin de filmrechten hadden gekocht in 1980. Maar alles wat Abagnale zegt, moet met een korreltje zout worden genomen…

Hoewel zijn levensverhaal en biografie later de basis vormden voor ‘Catch Me If You Can’, was Abagnale zelf helemaal niet betrokken bij de productie. “Ik ben geen consultant voor de film. Ik heb Steven Spielberg nooit ontmoet of gesproken en ik heb het script niet gelezen. Ik doe het liever niet”, vertelde hij daarover.

Steven Spielberg

Spielberg was een van de producers bij DreamWorks en was vanaf het begin betrokken bij ‘Catch Me If You Can’. Oorspronkelijk was hij echter alleen ingehuurd als producent, omdat hij andere projecten te regisseren had.

Toen een andere regisseur zich terugtrok uit het project, overwoog Spielberg de job aan Cameron Crowe te geven, en deed hij zelfs een poging om Milos Forman aan boord te hijsen. Uiteindelijk besliste Spielberg echter om de film zelf te regisseren. Hij liet ‘Big Fish’ en ‘Memoirs of a Geisha’ vallen en tekende in augustus 2001 officieel voor de regie van ‘Catch Me If You Can’.

147 locaties

Terwijl sommige films zich beperken tot studio’s of slechts op één locatie worden opgenomen, deed ‘Catch Me If You Can’ het tegenovergestelde. De film werd opgenomen op niet minder dan 147 verschillende locaties, en dat in slechts 52 dagen.

Musical

Veel films worden bewerkt tot musicals en ‘Catch Me If You Can’ is daarin geen uitzondering. In 2011 was de musical te zien op Broadway in New York. Het stuk werd genomineerd voor vier Tony’s bij de Tony Awards, waaronder die van Beste Musical.

Waargebeurd verhaal?

‘Catch Me If You Can’ is een biopic over een oplichter die openlijk met vuur speelt. Maar een deel van wat als feitelijk wordt weergegeven is misschien toch niet helemaal waarheidsgetrouw.

In 2020 werkte journalist Alan Logan aan een boek over Abagnale. Tijdens zijn onderzoek ontdekte hij dat veel van Abagnale’s beweringen op zijn minst dubieus waren te noemen, en sommige ervan bleken zelfs ronduit vals. Zo zat Abagnale in de gevangenis in New York van zijn 17de tot zijn 20ste, van waaruit hij verder zwendelpraktijken bleef uitvoeren. Ook is er geen echt bewijs dat Abagnale ooit met de FBI samenwerkte na zijn arrestatie.

Desondanks blijft het verhaal erg vermakelijk om naar te kijken!

Lees ook: Dit zijn de beste films uit de carrière van James Cameron

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top