Deze 5 leuke anekdotes over de cultfilm ‘Jumanji’ kende je misschien nog niet

Kids |

In 1995 kwam de film ‘Jumanji’ uit, klaar om zijn stempel te drukken op een hele generatie. Deze fantasiekomedie, gebaseerd op een magisch bordspel dat spelers in een genadeloze jungle doet terechtkomen, moest wel onvergetelijk worden. Maar er valt nog veel te vertellen deze klassieker… Pickx dook in de archieven en lijstte vijf leuke weetjes op over deze iconische prent met Robin Williams in de hoofdrol.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bewerking van een kinderboek

‘Jumanji’ is gebaseerd op de gelijknamige roman van Chris Van Allsburg, een fotoboek dat uitkwam in 1981. De auteur was ook betrokken bij de verfilming van zijn werk. Hij hield niet van de eerste versie van het script, dat hij te stereotiep en vol Hollywood-clichés vond. Hij hielp de scenaristen zich te concentreren op de essentie van zijn verhaal: het contrast illustreren tussen de rust van een huis en de totale chaos die het spel veroorzaakt. En het resultaat was een succes!

Geïnspireerd door Monopoly

Het is op het eerste zicht moeilijk om raakpunten te zien tussen de bordspellen Monopoly en Jumanji... En toch! De auteur, Chris Van Allsburg, zei dat zijn idee voortkwam uit de bordspelletjes die hij als kind speelde. Na een spelletje Monopoly voelde hij zich hij gefrustreerd over het feit dat hij alleen maar nepgeld op zak had. Hij vroeg zich af hoe het zou zijn om een spel te spelen waarvan de effecten zich in het échte leven lieten voelen. En zo werd het idee van Jumanji geboren...

Scarlett Johansson als Judy?

Little Judy, een van de hoofdpersonages in ‘Jumanji’, wordt gespeeld door de jonge Kirsten Dunst. Maar wist je dat ook Scarlett Johansson auditie heeft gedaan voor de rol? De actrice was toen pas 11 jaar oud. Uiteindelijk werd ze niet gekozen, een keuze die verklaard kan worden door het begrip van Kirsten Dunst voor haar personage. De jonge actrice had veel empathie voor Judy, die een weeskind is.

Robin Williams’ familie

In verschillende interviews verklaarde wijlen Robin Williams dat het script van ‘Jumanji’ hem deed denken aan zijn eigen familie. Ook hij was enig kind, waardoor hij zich verbonden voelde met de kleine Alan Parrish – niet  in het minst omdat de film in zijn ogen gaat over de brute scheiding van zijn ouders en het daaruit voortvloeiende gevoel van eenzaamheid. Een verlatingsangst die hij goed leek te kennen. De familie Parrish en haar complexe relaties deden de acteur denken aan de relatie van zijn vader met zijn grootvader, wat hem ook hielp om zich in zijn rol in te leven.

De betekenis van ‘Jumanji’

Misschien heb je jezelf weleens de vraag gesteld: betekent de naam van het angstaanjagende bordspel in deze film eigenlijk iets? Volgens Chris van Allesburg komt het woord Jumanji uit het Zulu, een taal uit centraal Afrika. Het betekent “vele effecten”, een directe verwijzing naar de chaos die het spel in het echte leven kan veroorzaken. Van de verschijning van reuzenspinnen, sluipwespen en drijfzand tot een horde wilde dieren: het lijdt geen twijfel dat het spel zijn naam alle eer aan doet.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top