'The Holiday': in deze filmgeheimen vind je troost voor het vervolg dat er dan toch niet komt!

Films | Enkele dagen geleden kwam het nieuws dat we ons niet mogen verwachten aan een vervolg op dé cultfilm die tijdens de kerstperiode zo vaak wordt bekeken. Tot op heden kwam er nog geen officiële mededeling over een mogelijk vervolg op ‘The Holiday’, dus onze excuses aan al wie daarnaar verlangde! Aan de vooravond van de feestdagen beschrijft Pickx vier anekdotes en geheimen van de opnames van de cultfilm met Cameron Diaz, Jude Law, Kate Winslet en Jack Black.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Kate en Jack, een passend duo

Bij het schrijven van het script voor haar film wist Nancy Meyers heel goed welke rol zou passen bij welke acteur. Zelfs voor ze hen vroeg de hoofdrol te spelen in haar volgende film, had ze de persoonlijkheden en gezichten van haar personages al goed bestudeerd.

Zo ging ze bijvoorbeeld kijken naar de acteerprestaties van Jack Black in 'Rock Academy’. Daardoor zag ze dat de perfecte Miles zou zijn. Toen hij het aanbod kreeg om in de film te spelen, was de acteur aanvankelijk niet echt enthousiast om in een romantische komedie te spelen. Pas toen hij de naam van zijn on-screen vriendin te horen kreeg, zette hij snel zijn handtekening onder het contract. 

Een droomcast en cameo's

In 'The Holiday' speelt Cameron Diaz Amanda Woods, een producer van trailers in Hollywood. Voor de film werden echte trailers gemaakt waarin bekende acteurs hun opwachting maakten: onder meer Lindsay Lohan en James Franco, een goede vriend van de popster, maakten hun opwachting.

Voorts is er de beroemde scène waarin Miles en Iris naar een videotheek gaan. Terwijl ze door de gangpaden lopen, wisselen ze van gedachten over de cultfilms in de rekken. Miles begint de soundtracks van deze films te zingen. Als hij de DVD 'The Winner' in zijn handen heeft, begint hij Simon & Garfunkel's Mrs. Robinson te neuriën, en toevallig ziet men verderop Dustin Hoffman een film kiezen. Vermoeid zegt hij "We kunnen nergens heen". Een knipoog naar het werk van regisseur Mike Nichols. Deze scène stond niet in het oorspronkelijke script, maar werd ter plekke toegevoegd. De acteur was eigenlijk toevallig op de set. Zodra Nancy Meyers hem zag, kon ze niet anders dan hem vragen een paar seconden in de scène die ze aan het opnemen waren, mee te spelen.


Geïmproviseerde scènes

Maar dat waren niet de enige momenten waarop de crew improviseerde. Nancy Meyers koos liever voor authenticiteit dan voor goed voorbereide scènes. In veel takes gaf ze de acteurs de vrijheid om te spelen zoals ze zich voelden. Zo is er de beroemde scène waarin Kate Winslet danst op haar eerste dag in Los Angeles. Deze vreugdedans werd volledig geïmproviseerd door de actrice.

Een andere grappige scène in de film waaraan je het improvisatievermogen van de acteurs ziet, is de opname waarin Iris en Miles lunchen in een sushibar. Terwijl hij bezig is met een flesje sojasaus, stoot Jack Black per ongeluk tegen de borst van zijn partner. De grappige opmerking die daarop volgde, werd niet uit de montage gehaald. De regisseur vond de blooper te authentiek en grappig om hem uit de film te halen.

De sets bestaan niet echt

Als je van plan bent de woningen in de film tijdens een vakantie te bezoeken, dan zal dat niet lukken. Hoewel het concept van een woningruil erg bekend is, zijn beide woningen speciaal voor de film opgebouwd. Alleen de villa van Amanda bestaat nog, althans wat de buitenkant betreft. Het interieur onderging een metamorfose en intussen is er een studio in de villa gebouwd. Aan de decoratie van de villa alleen al, spendeerden de producenten meer dan 1 miljoen dollar

Iris' charmante Ierse huisje is helemaal voor de film opgebouwd.  Het duurde in totaal vier dagen om het pittoreske huis te bouwen. Vlak na de opnames werd het huisje alweer met de grond gelijk gemaakt. De decorontwerper, Jon Hutman, stond voor de enorme uitdaging om de tuin een Engelse look te geven. Het kostte hem twee weken om het pand en de tuin de oude, wilde uitstraling van de Britse traditie te geven. 

Ook al bestaan de sets 17 jaar later niet meer, je kunt wel nog steeds naar het dorpje Shere in Surrey. Daar kan je tot op de dag van vandaag nog iets gaan drinken in de White Horse pub, misschien ontmoet je daar je Jude Law.

The Holiday' is nu beschikbaar in de Proximus VOD-catalogus. 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top