De opgang van Luxemburgse filmdiva Vicky Krieps, nu in de cinema met 'Corsage'

Films | Ze won onlangs nog de award van beste actrice op de European Film Awards en de prestigieuze Amerikaanse krant The New York Times noemt haar als één van dé tien acteurs van het jaar 2022: Vicky Krieps, nu te zien in de cinemazalen in de film 'Corsage', is hot stuff in de filmwereld. Pickx neemt de nog prille carrière van de Luxemburgse rijzende ster onder de loep.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Krieps zag het levenslicht in 1983 als dochter van een Duitse moeder en een Luxemburgse vader. Haar grootvader van vaderskant, Robert Krieps, was een voormalige Luxemburgse verzetsstrijder en politicus. Ze studeerde aan de kunstuniversiteit van Zürich in Zwitserland. Op 20-jarige leeftijd vertrok ze naar Zuid-Afrika om humanitaire hulp te verlenen aan HIV-positieve kinderen.

Enkele jaren later begon ze haar carrière als actrice in Luxemburgse, Belgische, Europese en vervolgens Amerikaanse films. Haar doorbraakrol was die van Alma Elson, één van de hoofdpersonages in ‘Phantom Thread’, een gelauwerde Brits-Amerikaanse dramafilm geschreven en geregisseerd door Paul Thomas Anderson, uitgebracht in 2017. Het verhaal vindt plaats in het naoorlogse Londen van de jaren 50. Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) en zijn zus Cyril (Lesley Manville) maken kleding voor de koninklijke familie, edellieden en filmsterren. De alleenstaande kleermaker raakt in de ban van Alma, een jonge zelfstandige vrouw die zijn strak gecontroleerde en geplande leven helemaal op zijn kop zet.

Krieps was de tegenspeelster van Daniel Day-Lewis en kreeg lovende kritieken voor haar rol. Zo schreef Empire dat ze “haar mannetje kan staan tegenover een titaan als Day-Lewis”. In 2018 werd ‘Phantom Thread’ bekroond met de Oscar voor beste kostuumontwerp.

‘The Last Vermeer’

Het jaar nadien was ze te zien in ‘The Girl in the Spider’s Web’, een actiethriller gebaseerd op het gelijknamige boek van David Lagercrantz, met Claire Foy in de hoofdrol van Lisbeth Salander. De computerhacker – een personage dat Stieg Larsson onder meer opvoerde in zijn bekroonde ‘Millennium’-trilogie – strijdt tegen een mysterieuze organisatie, de Spiders, die streeft naar wereldheerschappij. Krieps acteerde als de uitgever van ‘Millennium’. De film was echter een kassaflop en kreeg matige reviews.

In 2018 strikte Krieps een bijrol in de eerste twee seizoenen van de Duitse tv-reeks ‘Das Boot’, die fungeert als sequel op de gelijknamige filmklassieker uit 1981. De oorlogsserie werd door miljoenen mensen bekeken in Europa en de Verenigde Staten en viel ook bij de vakpers in de smaak.   

Krieps’ volgende filmrol was in ‘The Last Vermeer’, gebaseerd op het boek ‘The Man Who Made Vermeers’ uit 2008 van de Amerikaanse kunsthistoricus Jonathan Lopez. Het vertelt het verhaal van Han van Meegeren (gespeeld door Guy Pearce), een kunstvervalser die de nazi’s (onder wie kopstuk Hermann Göring) samen met de Nederlandse verzetsstrijder Joseph Piller voor miljoenen dollars oplichtte. Krieps speelde de rol van Pillers assistent Minna Holberg. Ook deze film werd op gemengde reacties onthaald en brak geen potten in het filmcircuit.

Vorig jaar was Krieps te zien in ‘The Survivor’, een waargebeurd verhaal over de joodse Poolse bokser Harry Haft (Ben Foster) die in het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz tijdens WOII letterlijk moest vechten om te overleven. Als hij zijn gevechten tegen zijn medegevangenen won kreeg hij te eten. Verloor hij, moest hij naar de gaskamer. Na de oorlog werd Haft een professionele bokser in Duitsland. Voor de film kroop Krieps in de huid van Miriam Wofsoniker, de vrouw van Haft.

Briljant in ‘Corsage’

Nog in 2021 speelde Krieps de hoofdrol in het aangrijpende ‘Serre Moi Fort’, een Frans drama over een vrouw die haar gezin verlaat, waardoor haar man zich alleen over hun kinderen moet ontfermen. De film werd geprezen door critici en Krieps werd genomineerd in de categorie ‘beste actrice’ bij de César Awards, de belangrijkste nationale filmprijs van Frankrijk.

Dit jaar was ze te zien in de hoofdrol van het drama ‘Plus Que Jamais’, haar tweede samenwerking met de Duitse regisseur Emily Atef na haar kleine rol in ‘Trois Jours à Quiberon’ uit 2018. Voor ‘Corsage’ kroop Krieps eerder dit jaar in de huid van keizerin Elisabeth van Oostenrijk. De film werd bekroond met zeven filmprijzen, waaronder één voor de acteerprestatie van Krieps in de nevencompetitie ‘Un Certain Regard’ op het filmfestival van Cannes.

Haar vertolking van Sissi werd alom geprezen, tot over de grote plas. “Krieps’ vertolking van keizerin Sissi is van de eerste tot de laatste seconde onvoorspelbaar. (…) Een briljante acteerprestatie!”, klonk het op het Chicago International Film Festival, waar Krieps de Silver Hugo Award voor beste actrice in de wacht sleepte. “Krieps voelt zo echt, zo modern, dat ze je kan verblinden en tegelijkertijd je hart kan breken”, bejubelde The New York Times Krieps’ acteerkunsten. De film is vanaf nu te zien in de Belgische cinemazalen.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top