Er was eens een Rode Duivel: Gunther Hofmans

Sport | Elke donderdag vertelt Pickx het verhaal van een minder bekende Rode Duivel. Hoewel deze spelers misschien maar in een handvol wedstrijden als international optraden, hebben ze op hun manier een steentje bijgedragen aan de geschiedenis van de Rode Duivels. Deze week is het de beurt aan Gunther Hofmans, de man met één cap bij het nationale elftal.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tegenwoordig veranderen spelers om de haverklap van ploeg, spelers die hun hele carrière bij dezelfde club blijven, zijn een uitstervend ras geworden. Dat was ooit anders, in de jaren ‘90, bijvoorbeeld. Toen een man met een mooie snor ervoor koos om zijn hele carrière bij één club door te brengen: Germinal, eerst Ekeren, daarna Beerschot. Die man was Gunther Hofmans.

De keuze om bij Germinal te blijven belette Hofmans niet om van de nationale ploeg te proeven. Het was misschien maar één keer, maar toch, niet veel mensen kunnen zeggen dat ze Rode Duivel geweest zijn. De eenmalige cap zal voor altijd een geweldige prestatie blijven voor de man met 167 doelpunten in 366 wedstrijden.

De Erkenning

Gunther Hofmans maakte in 1986 op 19-jarige leeftijd zijn debuut voor Germinal Ekeren. De ploeg uit Antwerpen was destijds een topploeg in derde klasse. In 1987 won Ekeren de titel en bereikte voor het eerst in hun geschiedenis de tweede klasse. het duurde niet lang voordat Hofmans en zijn team kampioen werden. In 1989 trad Germinal Ekeren toe tot de hoogste klasse van het Belgisch voetbal.

De club uit Ekeren eindigde 13e in hun eerste seizoen, maar verraste iedereen door vijfde te worden in het seizoen 1990-1991 en zich te kwalificeren voor de UEFA Cup. Gunther Hofmans was een van dé sleutelspelers en werd tussen februari en mei 1991 verschillende keren opgeroepen voor de nationale ploeg zonder speeltijd te krijgen.

Het was wachten tot het volgende seizoen om ook effectief speelminuten te krijgen. In april 1992 moest België het tegen Cyprus opnemen in een kwalificatiewedstrijd voor het WK 1994. In het shirt met rugnummer 16 kwam de Ekerenaar in de 74e minuut Marc Wilmots vervangen, die het enige doelpunt van de wedstrijd had gemaakt.

Clubmens

Voor Hofman was het een mooi verhaal, maar daar bleef het ook bij. De besnorde man zou nooit meer opgeroepen worden bij de Duivels en zou het WK van 1994 vanuit zijn huiskamer bekijken. Maar, dat weerhield Hofmans er niet van om een mooie carrière bij zijn club uit te bouwen. Hij veranderde nooit van kleur, behalve toen zijn club zelf zijn rood-gele geschiedenis verruilde voor het paars-wit van Beerschot.

Hofmans speelde tot 1999 onder de naam Germinal Ekeren. Toen de ploeg naar het Kiel verhuisde en veranderde in Germinal Beerschot, begon de inmiddels 32-jarige Hofmans aan zijn ‘last dance’. Na 33 wedstrijden en 10 doelpunten bij Germinal Beerschot beëindigde hij zijn carrière.

Fan van deze reeks? Ontdek dan zeker ook het verhaal van Derrick Tshimanga.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top