‘The Brothers Grimsby’: waarom Sacha Baron Cohen de meningen verdeelde

Films | Iedereen kent natuurlijk de Britse provocteur en komiek Sacha Baron Cohen als de man die in hilarische mockumentary’s als ‘Borat’ of ‘Brüno’ iedereen die hij op zijn weg tegenkomt te kakken zet. Zijn schofferende aanpak vind je ook terug in ‘The Brothers Grimsby’, een pastiche op de spionagefilm die VTM morgenavond uitzendt. Alleen was de kritiek deze keer niet unisono positief over het uiteindelijke resultaat. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

In het mee door hem geschreven ‘The Brothers Grimsby’, een film uit 2016 die door ‘The Transporter’ en ‘The Incredible Hulk’-regisseur Louis Leterrier is ingeblikt, doet Sacha Baron Cohen net dat wat hij zo goed kan: een flamboyant typetje creëren en spelen. Maar de film werd niet jubelend ontvangen en flopte zelfs wereldwijd aan de bioscoopkassa’s. Wat nu ook weer niet wil zeggen dat er geen opmerkelijke scènes zitten in deze actiekomedie.

Voetbalhooligan versus geheim agent

In ’The Brothers Grimsby’ vindt de werkloze en hardrinkende voetbalhooligan Nobby (Sacha Baron Cohen) na 28 jaar zijn broer Sebastian (Mark Strong) terug. De twee broers, afkomstig uit het arm vissersdorpje Grimsby, werden als kinderen van elkaar gescheiden en door verschillende families geadopteerd. Ondertussen blijkt Sebastian een geheim agent en een van de dodelijkste huurmoordenaars van MI6 te zijn geworden. Hun reünie draait echter op een grote mislukking uit: zonder dat hij het weet verpest Nobby een belangrijpe operatie van Sebastian – hij is net op het spoor gekomen van een complot voor een globale terroristische aanslag – waardoor de twee vervreemde broers eerst moeten onderduiken in hun geboortedorpje vol vuilbekkende familieleden om vervolgens hun naam te zuiveren.

WTF-scènes

Sacha Baron Cohen veegt deze keer op grandioze groteske manier de vloer met het cliché van de Britse onderklasse: Nobby, het typetje dat hij neerzet, is een werkloze arbeider annex stuntelende dwaas met een Liam Gallagher-kapsel, tatoeages, een Engeland-voetbalshirt en negen kinderen. En hoewel de komiek ook deze keer de uitdagende grappen niet uit de weg gaat – kijk maar naar de gore scène die zich afspeelt in een olifantenvagina – vonden nogal wat critici dat hij evenwel maar weinig van zijn anarchistische genialiteit liet zien. Of zoals The Guardian het samenvatte: “Het is moeilijk te weten of hij met of om zijn personages lacht als er zo weinig te lachen valt.”

Maar als er iemand dus mee kan wegkomen door onbeschoft te zijn of door met goedkope vulgaire grappen uit te pakken, is het wel Sacha Baron Cohen. ‘The Brothers Grimsby’ mag dan nog niet zo geschift zijn als ‘Borat’, 'Brüno' of 'The Dictator', als komediant weet hij enorm te entertainen en hij staat altijd wel garant voor enkele WTF-scènes.

Bekijk ‘The Brothers Grimsby’ op dinsdag 13 december om 22u50 op VTM4 of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top