Welke Belgische films maken kans op een prijs op de European Film Awards?

Films | Vanavond worden de European Film Awards (EFA) voor een 35e keer uitgereikt. De ceremonie vindt plaats in Reykjavik, maar het kan een Belgische avond worden in de IJslandse hoofdstad dankzij deze vele inzendingen uit ons land. Pickx geeft u een overzicht van de Belgische kanshebbers.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘Close’

In deze film van regisseur Lukas Dhont maken we kennis met twee dertienjarige jongetjes, Léo en Remi (Eden Dambrine en Gustav De Waele) . De twee jongens houden er een hechte vriendschap op na, maar op een dag wordt hun band abrupt afgebroken. Dit doet heel wat vragen rijzen bij Léo. Die probeert antwoorden te vinden bij Sophie, de moeder van Rémi.

‘Close’ beleefde zijn wereldpremière op het filmfestival van Cannes, waar het ook de Grand Prix du Jury heeft gewonnen. De film wordt internationaal gelauwerd en won ondertussen prijzen op het Hamptons International Film Festival, het Chicago International Film Festival, het Filmfest Hamburg, het Norwegian International Film Festival en het Europese Filmfestival van Sevilla. Op dat laatste filmfestival sleepte ‘Close’ maar liefst twee prijzen in de wacht: de juryprijs en de prijs voor beste acteur (Eden Dambrine). ‘Close’ zal ons land ook vertegenwoordigen op de Oscars en dat twee jaar later na ‘Girl’, ook een prent van Lukas Dhont.

De film doet in Reykjavik mee in de volgende categorieën: Beste Regisseur, Beste Schrijver (Angelo Tijssens en Lukas Dhont) en Beste Acteur (Eden Dambrine).

‘Dalva’

Ook de Belgische film ‘Dalva’ kan in Reykjavik in de prijzen vallen. In deze prent van regisseuse Emmanuelle Nicot zien we hoe het twaalfjarig meisje Dalva zich kleedt en gedraagt als een volwassen vrouw. Op een avond wordt ze echter meegenomen uit haar vaders huis en dat vindt ze geen pretje. Ze wordt in een tehuis geplaatst en ontmoet sociaal werker Jayden en Samia, een tiener die kampt met woedeaanvallen. Langzaam maar zeker beseft Dalva dat ze in een omgeving is opgegroeid die anders is dan bij kinderen van dezelfde leeftijd.

‘Dalva’ zal tijdens de European Film Awards kunnen meedingen naar de Fipresci European Discovery Award. Deze prijs wordt elk jaar toegekend aan de regisseur of regisseuse die een eerste speelfilm heeft ingeblikt en wordt uitgereikt door Fipresci, de International Federation of Film Critics en de European Film Academy. ‘Dalva’ heeft al indruk gemaakt in de Europese filmwereld want de prent won de Fipresci International Film Critics' Award en de Louis Roederer Foundation's Revelation Award.

‘No Dogs or Italians Allowed’

In deze Europese stop-motionfilm van regisseur Alain Ughetto volgen we het levensverhaal van Ughetto’s grootmoeder en haar familie. Ze vertelt over haar man die mee heeft gewerkt aan de constructie van een ondergrondse tunnel en over de vele keren dat het gezin is verhuisd, onder andere over die keer naar Zuid-Frankrijk. Ughetto ontwikkelde voor deze film talloze kleipoppetjes die de verhalen van zijn grootmoeder tot leven brengen.

‘No Dogs or Italians Allowed’ is een coproductie met medewerking uit Frankrijk, Italië, België, Portugal en Zwitserland. De film is genomineerd in de categorie Best European Animated Feature en heeft al de Juryprijs gewonnen op het Festival international du film d'animation d'Annecy in Frankrijk.Buiten de bovenvermelde Belgische films, maken ook ‘Unfiltered’ van de Zweede regisseur Ruben Östlund, 'EO' van de Poolse regisseur Jerzy Skolimowski, 'Corsage' van de Oostenrijkse Marie Kreutzer, 'Saint Omer' van Française Alice Diop en 'Holy Spider' van de Perzische regisseur Ali Abbasi kan op een prijs op de European Film Awards. Wie in de prijzen valt, weten we nog niet. Maar het staat vast dat België zich met zijn filminzendingen nu al gelukkig mag prijzen!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top