Waarom ‘Hook’ uiteindelijk geen musical werd

Films |

Jong en oud, klein en groot: iedereen kent wel ‘Hook’, de Peter Pan-interpretatie van Hollywoodgrootheid Steven Spielberg. Minder geweten is dat de film oorspronkelijk voorzien was als musical, met Michael Jackson in een hoofdrol.

Door Pickx

Deel dit nieuws

“Na een week opnames kreeg ik koudwatervrees en gooide ik het roer helemaal om. Om een of andere onverklaarbare reden voelde het gewoon niet juist, dus elimineerde ik alle songs en herschreef ik het scenario. Misschien was ik toen gewoon nog niet klaar om een musical te regisseren.” Aan het woord is Steven Spielberg, de meermaals bekroonde en gelauwerde filmregisseur die we kennen van kaskrakers als ‘E.T. the Extra-Terrestrial’, ‘Indiana Jones’, ‘Jurassic Park’ of ‘Schindler’s List’. Maar dus ook van ‘Hook’, zijn interpretatie van het alom gekende sprookje van Peter Pan. Met Robin Williams (Peter Pan), Julia Roberts (Tinkerbell) en Dustin Hoffman (Captain Hook) in glansrollen.

De familiefilm, die in 1991 in de bioscopen draaide maar vooral nadien een cultstatus verwierf, was dus oorspronkelijk bedoeld als musical, zo verklapte Spielberg onlangs in The Guardian. Ook niet zo heel gek, want Robin Williams was ook een fantastisch stemacteur, zoals hij later onder meer bewees als stem van de geest in de ‘Aladdin’-franchise. Al was er ook even sprake dat niemand minder dan Michael Jackson aan boord zou stappen in een hoofdrol als Peter Pan in de musical. Maar Jackson kon zich niet vinden in het scenario en Spielberg durfde het destijds ook nog niet aan. Dertig jaar later zou hij de stap wel wagen, met zijn moderne versie van de klassieker ‘West Side Story’ die vorig jaar uitkwam en verschillende Oscarnominaties in de wacht sleepte.

Lang en moeilijk proces

De totstandkoming van ‘Hook’ had overigens wel meer voeten in de aarde. Zo werd het project eigenlijk al in 1985 opgestart, maar meermaals uitgesteld. Het project verhuisde voortdurend van de ene naar de andere productiemaatschappij en ondertussen was Spielberg ook vader geworden. Hij wilde bij zijn gezin zijn in plaats van maanden van huis voor opnames in Engeland. Bovendien betrof het een erg ambitieuze en dure productie, waarbij een heel sprookjesuniversum moest nagebootst worden. Uiteindelijk gingen de opnames pas in 1991 van start en werd er gekozen voor de studios van Sony Pictures in Californië.

In verschillende ruimtes werden de diverse settings gecreëerd, zoals de Jolly Roger en de Piratenwerf, het Neverland-speeldomein en de kajuit van Captain Hook. De opnames duurden uiteindelijk dubbel zo lang als voorzien en het budget viel ook veel duurder uit dan gepland: 60 miljoen dollar in plaats van 40 miljoen dollar. Dat het zo een sterk gestileerde en kleurrijke film werd, wijt Spielberg aan zijn onzekerheid destijds. “Ik wist eigenlijk niet wat ik aan het doen was, en die onzekerheid probeerde ik te compenseren met een overdreven production design en veel kleurrijke personages en decors”, vertelde de regisseur in 2018 aan het filmmagazine Empire. Lange tijd toonde Spielberg zich niet tevreden met het resultaat -nog steeds beschouwt hij het als een van zijn mindere werken trouwens-, maar dat lijkt onterecht, want ‘Hook’ geldt als een van de klassiekers in het genre van de familiefilm.

Bekijk ‘Hook’ op vrijdag 9 december om 20u35 of zondag 11 december om 11u35 op VTM4, of waar je ook bent via Pickx.be of de Pickx-app. 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top