Nordin De Moor geeft in ‘Charlie and the Chocolate Factory’ gestalte aan Willy Wonka: “Druk laat ons beter presteren”

Films | Binnenkort gaat de nieuwe musical ‘Charlie and the Chocolate Factory’ in première. Naast de jonge acteurs die de rol van Charlie vertolken, staat de prominente musicalacteur Nordin De Moor op het podium als Willy Wonka, de excentrieke eigenaar van de snoepfabriek. “Ik wilde de rustige en mysterieuze Willy Wonka worden, maar het verhaal laat dat eigenlijk niet toe”, vertelt hij in dit interview met Pickx.

Door Pickx

Deel dit nieuws

De voorbereidingen van deze musical zijn al een hele tijd bezig. Ben je al betrokken sinds het begin?

Nordin De Moor: “Natuurlijk zat de pandemie er nog tussen, maar ik weet intussen al ruim twee jaar dat ik de rol zal spelen. Ik was de eerste die gecast werd en pas een jaar later is de rest van de cast erbij gekomen. Het was leuk om de audities eens van de andere kant te mogen meemaken. Niet dat ik er iets in te zeggen heb (lacht), dat is aan de regisseurs! De musicalwereld in Vlaanderen is heel klein, dus ik kende 95 procent van de acteurs die auditie kwamen doen. Met veel van hen had ik al eens samengewerkt. Ik merkte dat het voor veel acteurs minder stresserend werd omdat ik er zat.”

Wat heb je de afgelopen jaren gedaan om je in te leven in je rol?

Nordin: “Zodra ik het script had, ben ik er wel mee bezig geweest, want het is een stevige boterham. Ik vond het ook belangrijk dat ik bepaalde songs al heel vroeg kon instuderen, want die moeten een tweede natuur worden. Denk maar aan het openingsnummer van de tweede akte, dat is er eentje met alle toeters en bellen. Er komt zoveel bij kijken, dus ik moet het kunnen uitvoeren zonder nadenken.”

“Ik heb ook de films bekeken, vooral dan die met Gene Wilder als Willy Wonka, maar ik heb wel de indruk dat we onze eigen versie hebben gemaakt, met veel respect voor Roald Dahl en hoe hij het verhaal heeft neergepend. We hebben er echt onze eigen zotte Willy Wonka van gemaakt. Het scenario is op dat vlak heel dankbaar. Zodra ik het begon te lezen, zag ik al voor me hoe ik het zou neerzetten.”

Heb je veel gemeen met Willy Wonka?

Nordin: “Normaal ben ik een vrij introvert persoon. Nu heb ik wel moeten leren om de Jim Carrey in me los te laten. Stany (Crets, red.) en Floris (Devooght, red.) hebben dat letterlijk uit me getrokken. Ik had eerst het idee om de rustige en mysterieuze Willy Wonka te worden, maar dat laat het verhaal eigenlijk niet toe. Het publiek moet hem echt een rare man vinden, ze moeten zich afvragen waarom iemand zou meestappen in zijn verhaal. Maar tegelijk moet je ook sympathie opbouwen, anders is het publiek ook niet mee. Het is een dunne lijn, maar het komt goed.”

Intussen repeteer je al even met de jonge acteurs die de rol van Charlie spelen. Hoe loopt het?

Nordin: “Zeer vlot, en dat zeg ik niet zomaar. Vanaf dag één kenden zij het materiaal al voor 70-80 procent. Wat zij op zo’n korte tijd hebben gedaan, is fenomenaal. De Charlies zijn redelijk laat gecast, dus ik vreesde dat het misschien niet goed zou komen. Maar in de week tussen het moment dat ze gecast werden en de eerste repetitie, kenden ze al zo veel. Ik heb daar bijzonder veel respect voor. Het zijn ook heel slimme spelers. Ze pikken alles snel op en ze lusiteren ook goed, in de plaats van gewoon hun tekst af te rammelen. Met hen acteren is echt heel dankbaar.”

“Tijdens de casting heb ik een aantal keren scènes gespeeld met hen en daar haalden we al veel informatie uit. Je zag meteen dat ze de durf hadden om initiatief te nemen. Dat vind ik knap op die leeftijd.”

Samen op de planken

Zij zetten nu hun eerste stappen in de musicalwereld, maar hoe zijn die eerste stappen indertijd voor jou verlopen?

Nordin: “Van opleiding ben ik eigenlijk balletdanser, maar daar schiet nog maar weinig van over. Tijdens mijn opleiding aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen vond ik musical al heel leuk. In het tweede middelbaar mocht ik meespelen in ‘The King and I’ met het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en ik was meteen verkocht. Dan heb ik nog twee keer meegedaan al ‘Fiddler on the Roof’ en in het derde middelbaar stond mijn besluit vast: ik zou musicalacteur worden. Ik wilde wel nog mijn dansopleiding afwerken en nadien naar het conservatorium gaan voor musical. Maar toen ik net van de schoolbanken kwam, vonden er audities plaats voor de musical ‘Sneeuwwitje’ van Studio 100. Ik dacht, ik doe mee om wat ervaring op te doen, maar dan kreeg ik de rol. Ik besloot mijn studies een jaartje uit te stellen, maar dan kwamen ‘Dracula’, ‘Peter Pan’, ‘Beauty and the Beast’… En nu zijn we achttien jaar en dertig producties verder.”

“Ik ben begonnen als danser, dan werd ik danser-zanger en na zes jaar kreeg ik mijn eerste understudy. Dat gaf me vertrouwen, want ik mocht beginnen spelen. Dan heeft Stany me gecast in ‘Spamalot’, waarvoor ik een Vlaamse musicalprijs won, en dan is het allemaal blijven lopen. Ik ben heel blij en dankbaar dat ik zo kon blijven groeien. Het was een lange weg, maar dat vind ik niet erg.”

Je vriendin is Helle Vanderheyden, die ook in musicals acteert. Is het thuis al musical dat de klok slaat?

Nordin: “Het gaat vaak over musical, maar gelukkig kunnen we ook nog over andere dingen praten. Ik heb er bewust voor gekozen om in het straatje theater en musical te blijven, terwijl Helle musicals combineert met televisiewerk. Het doet pijn om te zeggen, maar het is waar: Helle is getalenteerder dan ik.”

Staan jullie soms samen op de planken?

Nordin: “Nog maar drie keer, denk ik, en dat is bijzonder weinig. We hebben elkaar vaak gekruist. ‘Assepoester’ hebben we samen gedaan, en ‘Rocky Horror’, de eerste musical van Deep Bridge, en ‘Spamalot’. En op de ‘Christmas Show’ staan we ook samen op het podium. Voor de rest zijn we elkaar nog niet veel tegengekomen op het podium. Heel erg vind ik dat niet. Het is fijn om samen te werken, maar ook om verschillende dingen te hebben om over te praten.”

Binnenkort vindt de première van ‘Charlie and the Chocolate Factory’ plaats in de Stadsschouwburg in Antwerpen. Daarna trekken jullie ook naar Capitole Gent en Trixxo Theater Hasselt. Is het een grote aanpassing om van zaal te veranderen?

Nordin: “Het wordt een heel technische show met wat special effects die allemaal op elkaar afgestemd moeten worden. Maar gelukkig blijft het toneel van de ene zaal op de andere wel ongeveer hetzelfde. De loges en coulissen zijn wel telkens anders en stukken decor moeten soms aan de andere kant van het podium staan, maar dat heeft geen grote invloed op ons.”

“Hoe graag ik ook in de andere zalen kom, de Stadsschouwburg in Antwerpen is toch mijn tweede thuis. Ik ben van Antwerpen en heb er al zo vaak mogen optreden. Als ik naar Gent of Hasselt ga, moet ik in mijn auto stappen. Nu moet ik twintig minuten stappen om in de schouwburg te geraken. Dat is heerlijk.”

Voel je druk voor de première?

Nordin: “Ik voel wel aan iedereen dat de verwachtingen hoog zijn. Collega’s en mensen in de straat zijn echt benieuwd. Ze hebben de film gezien, dus het moet eraan kunnen tippen. Dus ik voel wat druk, maar dat is oké. Het zorgt er alleen voor dat we beter zullen presteren.”

Benieuwd naar de zoektocht naar onze Charlies? Bekijk 'Getekend, Charlie Bucket' nog op 8 en 15 december op Pickx+ of elk weekend op Pickx Live. Je kan de afleveringen ook terugvinden in de Pickx Mix catalogus. 

De voorstelling ‘Charlie and the Chocolate Factory’ gaat op 10 december in première. Tickets en info vind je hier!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top