Het ware verhaal achter de ijzingwekkende thriller 'The Stranger'

Films | De Australische thriller 'The Stranger' speelt nu in de bioscoop. Het donkere en ijzingwekkende plot, voor het eerst uitgebracht op Netflix en eerder vertoond op het filmfestival van Cannes, is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Pickx vertelt je er meer over.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het ware verhaal achter de ijzingwekkende thriller 'The Stranger'.

'The Stranger' is de tweede film van de Australische regisseur en acteur Thomas M. Wright, en hij heeft ervoor gekozen om zich te laten inspireren door gebeurtenissen uit het echte leven. De film vertelt het verhaal van het duo Henry (Sean Harris) en Mark (Joel Edgerton). Beide mannen werken voor een criminele organisatie.

Wat Henry niet weet, is dat de man van wie hij denkt dat het zijn vriend is, een undercoveragent is die meer over hem weet dan hij laat merken. Mark krijgt de opdracht Henry te ontmaskeren en te arresteren in een duister verhaal over de ontvoering van en moord op een kind, een zaak die al acht jaar onopgelost blijft.

'The Stranger' is gebaseerd op het onderzoek naar de moord op Daniel Morcombe. Over het verhaal is ook een boek geschreven: "The Sting: The Undercover Opreation That Caught Daniel Morcombe's Killer" van Kate Kyriacou.

De zaak Daniel Morcombe

Daniel Morcombe, een 13-jarige Australische jongen, werd in december 2003 ontvoerd terwijl hij onder een viaduct op een bus wachtte. Hij probeerde naar het winkelcentrum te gaan, een heel normale reis. Maar zijn plannen werden verstoord door zijn aanvaller. De ontvoering werd al snel de meest spraakmakende politiezaak in Queensland.

Het onderzoek duurde vele jaren. Douglas Jackway werd eerst verdacht van de ontvoering, omdat de pedofiel kort voor het incident uit de gevangenis was vrijgelaten. Maar dit spoor werd uiteindelijk uitgesloten door gebrek aan bewijs.

Pas in 2009 werd het onderzoek nieuw leven ingeblazen, onder impuls van de ouders van de vermiste jongen. Drie jaar later en dankzij een undercoverpolitieoperatie werd een bekentenis verkregen van de dader, Brett Peter Cowan. Een meesterlijke zet van de politie, die een nep-criminele organisatie creëerde om het vertrouwen van de dader te winnen.

True crime-beweging

Op geen enkel moment wordt in de serie de ontvoering of de moord op Daniel in beeld gebracht, noch worden de echte namen van de betrokkenen gebruikt. Dit weerhield de ouders van het slachtoffer er echter niet van het initiatief scherp te bekritiseren en de film als "moreel corrupt en wreed" te bestempelen.

Deze reactie doet denken aan de reactie van de nabestaanden van de slachtoffers bij het uitkomen van de Netflix-hitserie 'Dahmer'. ‘The Stranger' maakt ongetwijfeld deel uit van de huidige en eeuwenoude fascinatie voor het brein van moordenaars waarbij gefocust wordt op de bekentenis van een misdadiger.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top