Artiest van de week: Isaac Roux komt met dromerige debuutsingle op de proppen

Muziek | Een veelzijdige singer-songwriter die vol overgave zijn ziel in elke noot legt, dat is hoe we Isaac Roux (het soloproject van Louis De Roo) kunnen noemen. Hij legde het afgelopen jaar al een indrukwekkend traject af, maar bracht pas enkele dagen geleden zijn eerste single uit. We zetten hem in de kijker als onze Artiest van de week.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Louis De Roo stond met zijn soloproject Isaac Roux al in het voorprogramma van acts als Portland, The Haunted Youth, Mooneye, Isbells en The Bony King of Nowhere. Hij prijkte de voorbije zomer op de affiche van PKP DWNTWN en het vernieuwde Suikerrock en stond op de buskerpodia van Festival Dranouter en Leffingeleuren. Wat dat allemaal nog meer bijzonder maakt, is het feit dat hij op dat moment nog geen enkele single had uitgebracht. Wie na zijn deelnames aan Sound Track of Humo’s Rock Rally (waar Isaac Roux dit jaar de publieksprijs won) zin had in meer, moest wel live komen kijken.

Sinds 30 november is daar enigszins verandering in gekomen, want de eerste single van Isaac Roux is gelost. Die heet ‘White Rose’ en is een mooie demonstratie van de dromerige indiefolk waarmee de intussen 26-jarige singer-songwriter al indruk maakte. "Het is een eerbetoon aan iedereen die de moed vindt om uit een destructieve relatie te breken", aldus De Roo. 'White Rose' is de voorbode voor de eerste EP, die in 2023 verschijnt.

Introducties van Isaac Roux begonnen tot voor kort altijd met de vermelding dat hij van 2015 tot 2019 aan het LIPA, het Liverpool Institute for Performing Arts studeerde, een school die mee werd opgericht door ex-Beatle Paul McCartney. Terug in België schreef hij twee jaar lang aan zijn muziek. Tijdens de coronaperiode nam hij zijn eerste demo’s op, waarna er langzaam een band van gelijkgezinden rond hem begon te vormen, vertelde hij in een interview met muziekwebsite Dansende Beren.

Winterse troost

In de zomer van 2021 dook Isaac Roux nog de studio in met David Poltrock, in het Vlaamse muzieklandschap een gevestigde waarde als muzikant en songwriter. Voor de eerste EP ging hij aan de slag met muziekproducent Pieter-Jan Decraene, die eerder al werkte met artiesten als Sam De Nef, Rhinos Are People Too en Danny Blue and the Old Socks.

Van het resultaat van die samenwerking kregen we enkele dagen geleden dus een eerste glimp. En die is veelbelovend, want de debuutsingle smaakt naar meer. Vanaf het eerste voorzichtige gepingel op de gitaar bekruipt een nostalgisch gevoel de luisteraar en met de hoge zangstem erbij doet de eerste strofe denken aan het vroege werk van ene Bon Iver. Een winters bakje troost. Maar net wanneer je denkt te weten wat je van de rest van het nummer kan verwachten, trekt het refrein andere registers open en transformeert de sound naar onversneden indierock.

Het nummer etaleert de veelzijdigheid van de zanger, die in de hogere registers gevoelig en breekbaar en in de lagere krachtig en vastberaden klinkt. Daarnaast getuigt ‘White Rose’ ook van een grote dosis songwritingtalent, want de combinatie van genres komt naadloos tot stand, zonder de spanningsboog op te geven of de ziel van het lied te verliezen. Verschillende publicaties (daMusic, Musiczine en Luminous Dash, om er maar enkele te noemen) bestempelden Isaac Roux als een in de gaten te houden band, en wij sluiten ons graag in dat rijtje aan.

Beluister hier ook een akoestische versie van de single ‘White Rose’:
Beluister 'White Rose' via Spotify, Apple Music, of SoundCloud!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top