De topfilms van 2022 in de VOD-catalogus

Films | Dit eindejaar blikken we ook in de VOD-catalogus terug op 2022, en wel met enkele van de beste films die het afgelopen jaar in de zalen verschenen. Van actie tot muzikale biopic tot horror: deze topfilms van 2022 vind je nu terug in de VOD-catalogus van proximus.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Top Gun: Maverick

De film die in 2022 (tot nu toe) het meest opbracht, is met voorsprong ‘Top Gun: Maverick’. De terugkeer van Pete ‘Maverick’ Mitchell betekende de meest winstgevende rol voor Tom Cruise ooit. Het vervolg op de klassieker uit 1986 overtuigde zowel het publiek als de recensenten, die het vrijwel unaniem eens zijn dat het vervolg het origineel op elk vlak overstijgt. De actiescènes zijn indrukwekkender, het drama beklijvender en spektakel groter.

In ’Top Gun: Maverick’ knopen we dertig jaar later aan met de gelauwerde piloot uit het eerste deel, die nu als testpiloot werkt. Hij moet een groep jonge piloten aan de Marine opleiden, waaronder ‘Rooster’ Bradshaw (Miles Teller), de zoon van zijn overleden vriend ‘Goose’.

‘Top Gun: Maverick’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Nightmare Alley

Helemaal in het begin van dit jaar verscheen de nieuwste prent van de gevierde filmmaker Guillermo del Toro, zijn elfde al. Bradley Cooper speelt erin de rol van Stanton Carlisle, een charlatan en mentalist die zijn brood wil verdienen door mensen op te lichten, maar dan een te groot risico neemt. Het hele verhaal speelt zich af in de monstercircussen van de jaren 40, een omgeving waaraan del Toro maar al te graag een liefdevolle hommage geeft.

Naast klasbak Bradley Cooper acteren Cate Blanchett als Dr. Lilith Ritter die de charlatan probeert te ontmaskeren, Toni Collette als de helderziende Zeena, Willem Dafoe als circuseigenaar Clem en Rooney Mara als Molly, de geliefde van Stanton. De film verscheen in de Verenigde Staten al in 2021 en werd dus al genomineerd voor vier Oscars, waaronder die voor Beste Film.

‘Nightmare Alley’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

The Northman

Robert Eggers staat sinds de release van zijn subversieve horrorprent ‘The VVitch’ en het uitstekend onthaalde ‘The Lighthouse’ bekend als een van de betere indiefilmmakers van zijn generatie. Voor ‘The Northman’ kreeg hij een betrekkelijk groter budget. In die film vertelt hij een wraakverhaal in het vikingtijdperk, een garantie voor brutaal geweld in een modderige, maar adembenemende IJslandse setting.

Alexander Skarsgård trekt het vikingtenue aan van Amleth, die naar IJsland trekt om de dood van zijn vader te wreken en zijn moeder te redden. Als kind zag hij hoe zijn oom zijn vader verraadde, dus nu komt hij de rekening vereffenen. Naast Skarsgård acteren Willem Dafoe, Nicole Kidman, Ethan Hawke en Anya Taylor-Joy.

‘The Northman’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

The Black Phone

We zagen zojuist Willem Dafoe terugkeren in deze lijst, nu komt ook Ethan Hawke voor in een tweede titel. In ‘The Black Phone’ is hij een gemaskerde man die zich voordoet als goochelaar om kinderen te lokken en te ontvoeren. Zijn recentste slachtoffer is de 13-jarige Finney, die wordt opgesloten in een donkere kelder met enkel een kapotte zwarte telefoon. Als Finney de kelder probeert te verlaten, zal de gestoorde moordenaar hem zitten opwachten. Maar dan krijgt de jongen hulp uit onverwachte hoek: de vorige slachtoffers beginnen hem op te bellen.

De film is gebaseerd op een kortverhaal van Joe Hill, die de zoon is van niemand minder dan icoon Stephen King. Regisseur Scott Derickson zag wat in het script omdat hij vroeger zelf gepest werd en in het verhaal heel wat parallellen zag met zijn eigen jeugd. ‘The Black Phone’ is geen gemiddelde eenvoudige griezelfilm, maar wel een intelligent en verrassend stukje cinema.

‘The Black Phone’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Decision to Leave

De Zuid-Koreaanse filmmaker Park Chan-Wook liet de wereld kennismaken met cinema uit zijn land met ‘Oldboy’, een wraakprent die nog steeds geldt als een van de beste films ooit gemaakt. Dit jaar bracht hij ‘Decision to Leave’ uit, waarmee hij in Cannes de prijs voor de beste regisseur won.

De film verweeft moeiteloos verschillende verhaallijnen. We volgen een politieonderzoek nadat een man dood wordt aangetroffen. Of er kwaad opzet in het spel is, weet niemand. Dan raakt een van de agenten geobsedeerd door de innemende weduwe van de man. Hij laat zich afleiden van zijn werk, waardoor het onderzoek vreemde wendingen neemt. De unieke esthetiek, een vleugje humor en heel wat menselijkheid maken van deze prent een pareltje.

‘Decision to Leave’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Elvis

Tot slot een van de meest geanticipeerde blockbusters van het afgelopen jaar: de biopic ‘Elvis’, over de ‘King of Rock and Roll’ himself. Regisseur Baz Luhrmann, die omwille van zijn bombastische stijl en visuele overdaad altijd in de kijker springt, castte Austin Butler als de zanger op het toppunt van zijn populariteit en Tom Hanks als zijn manager Tom Parker.

Het verhaal beschrijft de meer dan twintig jaar durende complexe dynamiek tussen Presley en Parker, van Presleys doorbraak tot aan zijn status als superster. En dat allemaal tegen de achtergrond van het veranderende culturele landschap in Amerika. Centraal in die reis staat een van de belangrijkste en invloedrijkste mensen in het leven van Elvis: Priscilla Presley (Olivia DeJonge).

‘Elvis’ is nu beschikbaar in de Pickx VOD-catalogus.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top