'Medieval' op Netflix: feit of fictie?

Films | De Tsjechische film ‘Medieval’, die het leven van de 15de eeuwse generaal Jan Žižka van Trocnov weergeeft, doet het momenteel over de hele wereld goed op Netflix. Regisseur Petr Jákl verhaalt over een echte historische figuur, maar hoe historisch accuraat is de film? Pickx zocht het uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Jan Žižka is in Tsjechië een van de meest gevierde nationale helden. Hij werd een leider van de Hussieten, een leger dat in de 15de eeuw in Bohemen de kruisvaarders afweerde en belangrijke militaire slagen won. Generaal Jan Žižka behaalde enkele cruciale overwinningen dankzij zijn onorthodoxe tactieken. Hij is een prominente volksheld, omdat hij er volgens de overlevering in slaagde om de lokale cultuur te beschermen tegen de Katholieke indringers. Nadat hij op het slagveld een oog verloor, stond hij bekend als “eenogige Žižka”.

Voor Žižka een generaal werd, leidde hij een groep huurlingen. Terwijl er over zijn militaire overwinningen heel wat historische documenten zijn, is er relatief weinig geweten over zijn tijd als huurling. Maar het is net op die periode dat de film ‘Medieval’ focust.

Historische gokken

Medieval’ toont hoe Žižka, vertolkt door de Amerikaanse acteur Ben Foster ('Hell or High Water'), successen boekte als huurling met goede bedoelingen, opklom in de rangen en uiteindelijk een legerleider van de Hussieten werd. Het verhaal gaat over hoe hij gevormd werd, welke motivatie hij had en emotionele conflicten hij doormaakte. En om dat verhaal te vertellen, was er wat creatieve vrijheid nodig.

Filmmaker Petr Jákl, die zowel het scenario schreef als de film regisseerde, vertelde in interviews dat hij aandachtig wilde zijn voor de historische feiten en zo dicht mogelijk bij het waargebeurde verhaal wilde blijven. Hij werkte samen met de Tsjechische historicus Jaroslav Cechura, een specialist in zijn vaderlandse geschiedenis, om een zo accuraat mogelijk beeld te schetsen van Žižka.

Maar omdat er onder historici nog gedebatteerd wordt over een aantal details uit de jonge jaren van Žižka en omdat andere details ons helemaal onbekend zijn, moest hij wel wat dichterlijke vrijheden nemen, legde de filmmaker uit. Zo vond hij het personage Lord Boreš – een rol voor de Brit Michael Caine ('The Dark Knight') – volledig uit. Ook het liefdesverhaal met Katherine is een hersenspinsel van Jákl. “Dat was een uitstekende manier om zijn emoties weer te geven”, aldus de filmmaker. “We verkennen het moment waarop hij van een gewone jongeman transformeerde in een krijger.”

‘Medieval’ heeft dus stevige wortels in de echte geschiedenis van Tsjechië en is gebaseerd op een historische figuur die zo accuraat mogelijk wordt weergegeven. Maar omdat er nu eenmaal weinig feiten bekend zijn over de periode waar de film op focust, was het onvermijdelijk dat er om gaten op te vullen wat historisch ondersteunde gokken nodig waren.

Ontdek ‘Medieval’ nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top