Wat je nog niet wist over ‘Thriller’ van Michael Jackson

Muziek | Het is vandaag 40 jaar geleden dat Michael jackson zijn genredefiniërende album ‘Thriller’ op de wereld losliet. Om die verjaardag naar behoren te vieren, komt Pickx terug op vijf weetjes die je waarschijnlijk nog niet wist over het invloedrijke album.

Door Pickx

Deel dit nieuws

40 jaar al dansen we op hits als ‘Thriller’, ‘Beat It’ en ‘Billie Jean’. Op 30 november 1982 verscheen het album ‘Thriller’, dat intussen zo’n 70 miljoen keer over de toonbanken ging en daarmee het best verkopende album aller tijden is. De kritieken waren lovend. Op de Grammy Awards ging Jackson naar huis met maar liefst 8 prijzen. Het is de plaat die van Michael Jackson een onbetwist icoon maakte. Maar deze dingen wist je mogelijk nog niet over 'Thriller’.

Geïnspireerd op ‘De Notenkraker’

Nadat hij het album ‘Off the Wall’, net als ‘Thriller’ geproduceerd door de legende Quincy Jones, uitbracht, begon Michael Jackson al te dromen van zijn volgende worp. Hij liet zich inspireren door het beroemde ballet ‘De Notenkraker’, en in het bijzonder de muziek van Tsjaikovski. Jackson liet optekenen dat elk nummer in dat ballet volgens hem “a killer” was.

Denken als Michelangelo

Een van de muzikanten die ingelijfd werd voor ‘Thriller’ was toetsenist David Paich, ook bekend van de band Toto. Hij vertelde in interviews dat Jackson aan de muzikanten vroeg om te werk te gaan alsof ze Michelangelo waren die de Sixtijnse Kapel schildert. “Doe wat jullie moeten doen. The sky is the limit”, zei hij.

Midnight Man

Quincy Jones vroeg aan songwriter Rod Temperton om een naam te vinden voor het album. Temperton schreef in zijn hotelkamer zo’n driehonderd opties neer. Zijn persoonlijke favoriet was ‘Midnight Man’. Maar toen hij de volgende ochtend wakker werd, schoot hem het woord ‘Thriller’ te binnen. “Iets zei me dat dat de titel moest worden. Ik kon het zo zien staan bovenaan de Billboard-hitlijsten”, vertelde hij. Het nummer ‘Starlight’ werd later aangepast tot de wereldhit ‘Thriller’.

Billie Jean is geïnspireerd door een vrouw

Quincy Jones bevestigde dat Jackson het nummer ‘Billie Jean’ wel degelijk schreef over een echt meisje. Die klom naar zijn zeggen over de muur van Jackson en beweerde dat hij de vader was van een van haar kinderen. Jones wilde eigenlijk dat Jackson de naam van het nummer veranderde naar ‘Not My Lover’, om verwarring te vermijden met de tennisster Billie Jean King.

Videoclip van een half miljoen

Betaalzender Showtime betaalde een voorschot van maar liefst 300.000 dollar voor het recht om als eerste de videoclip van ‘Thriller’ te mogen uitzenden. MTV betaalde nog eens 200.000 dollar om daarna de clip te mogen uitzenden. Dat geld ging rechtstreeks naar het budget voor de clip. Regisseur John Landis, wiens film ‘An American Werewolf in London’ Jackson duidelijk als inspiratie gebruikte, werd ingehuurd om de clip te regisseren. “Ik wil in een monster veranderen”, zei Jackson tegen Landis. “Kan dat?” Met zo’n budget blijkbaar wel, weten we nu.

Lees ook: Het geheim achter de iconische witte handschoen van Michael Jackson

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top