‘Avatar 2’ is niet het einde van de franchise: James Cameron plant nóg drie films

Films |

Terwijl ‘Avatar 2: The Way of Water’ op 14 december in de bioscoop komt, heeft regisseur James Cameron al drie extra vervolgfilms voor zijn succesfranchise gepland. Pickx blikt terug op de ontstaansgeschiedenis van deze blockbuster – een verhaal dat eigenlijk al begon in 1994.

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de eerste ‘Avatar’ zagen we Jake Sully (Sam Worthington), de verlamde marineman, permanent veranderen in een Na’vi om bij zijn vrouw Neytiri (Zoe Saldana) te kunnen zijn. Samen hadden ze met succes de aanvallen van de aardbewoners afgeslagen en de planeet Pandora veiliggesteld. In de sequel ‘The Way of Water’, die nu dertien jaar later op het grote scherm verschijnt, zijn Jake en Neytiri ouders geworden en gedijen ze goed in hun natuurlijke omgeving. Maar de rijkdommen van Pandora worden opnieuw bedreigd, waardoor de Na’vis hun toevlucht zoeken in het water. Daar zullen ze moeten leren samen te leven met een andere clan, de Metkayina.

Een project van lange adem

Na jaren van uitstel (‘Avatar’ dateert al uit 2009) kunnen fans eindelijk ‘Avatar 2: The Way of Water’ in de bioscoop gaan bekijken. Terwijl de release in België op 14 december wordt verwacht, was de productie van ‘Avatar 2’ al in 2017 begonnen. Er zijn verschillende redenen voor deze jarenlange vertraging (de eerst aangekondigde releasedatum was Kerstmis 2018!).

Een eerste verklaring voor het uitstel is simpelweg de immense schaal van een productie als ‘Avatar 2’. Met de eerste film waren duizenden medewerkers, een enorm budget en grote technische vooruitgang gemoeid. Gezien het succes aan de kassa kondigde regisseur James Cameron al snel Avatar 2 (7 januari 2010), 3 en 4 (14 januari 2010) en zelfs een vijfde (april 2015) aan.

Een tweede reden voor de late start is waarschijnlijk de passie waarmee James Cameron aan zijn franchise werkt. Ter herinnering: hij bedacht het Pandora-universum voor het eerst in 1994, dus hij wachtte meer dan tien jaar tot de technologie geperfectioneerd was om zijn universum echt in beeld te kunnen brengen.

Ook de pandemie vertraagde uiteraard (nog meer) de productie van het vervolg. De wachttijd voor het derde deel zou echter beduidend korter moeten zijn, aangezien ‘Avatar 3’ al tegelijk met het tweede deel is opgenomen. De film wordt verwacht in 2024 en zou ‘Avatar: The Seed Bearer’ kunnen heten.

Wat de volgende sequels betreft, hebben James Cameron en producent Jon Landau onlangs verklapt dat het verhaal zich nog steeds op Pandora zal afspelen en dat de personages van Jake en Neytiri ook in de film zullen voorkomen. Het zullen echter op zichzelf staande verhalen zijn, die niet rechtstreeks met elkaar in verband staan. Dit betekent dat het publiek makkelijk één film op zich kan bekijken, zonder de vorige delen te moeten hebben zien.

‘Avatar 2: The Way of Water’ komt op 14 december uit in de Belgische bioscopen. In tussentijd kan je ‘Avatar’ opnieuw bekijken op Disney+.

Lees ook:

Wat we al weten over het langverwachte Avatar-vervolg ‘The Way of the Water’

‘Avatar'-vervolg op komst: vijf weetjes over de recordbrekende kaskraker

 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top