Angèle, Stromae en Charlotte Adigéry & Bolis Pupul grote slokoppen bij genonimeerden voor MIA's 2022

Muziek |

Op donderdag 26 januari 2023 worden opnieuw de strafste releases en artiesten van het jaar in de bloemetjes gezet tijdens de uitreiking van de MIA’s. Dat Vaya Con Dios een lifetime achievement award krijgt, werd eerder al bekendgemaakt, maar sinds vandaag weten we ook wie de genomineerden zijn voor onder andere de prijs van beste album, beste doorbraak of beste solo man/vrouw.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het jaar 2022 werd weer een grand cru voor de Belgische muzieksector. Met releases van onder meer Angèle, Stikstof en Stromae waaide de wind vooral vanuit Brussel, maar in Vlaanderen schoten nieuwe namen als een ‘Metejoor’ richting sterrendom of onderstreepten gevestigde waarden (Selah Sue, Oscar & The Wolf, Tamino) hun talent nog maar eens met een nieuwe topplaat.

Vandaag 30 november maakt de organisatie van de Music Industry Awards de genomineerden bekend voor de verschillende categorieën. Die worden bepaald door een vakjury, maar op die genomineerden (per categorie 4 namen) kan nu worden gestemd door pers en publiek om zo de winnaars aan te duiden die op 26 januari hun beeldje mogen ophalen in Paleis 12 te Brussel. Ook belangrijk om weten is dat de tijdspanne van de releases die in aanmerking komen voor deze 15de editie van de MIA’s liep van 28 oktober 2021 tot en met 11 november 2022. Enkel artiesten uit Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden beoordeeld.

7 keer Angèle…

Opnieuw lijkt het een dik feestje te gaan worden voor Angèle, ook de voorbije drie edities al de slokop op de MIA’s. Liefst zeven keer prijkt ze dit jaar met haar naam in de lijstjes, met haar album ‘Nonante-Cinq’ is ze genomineerd voor de categorieën ‘Beste album’, ‘Beste artwork’ en ‘Beste pop’. Als artieste maakt ze ook kans op de trofee van ‘Beste solo vrouw’, ‘Beste muzikant’ en ‘Beste auteur/componist’. En alsof dat nog niet genoeg is, dingt ze ook mee naar de prijs ‘Hit van het jaar’ met het nummer ‘Bruxelles je t’aime’.

... 8 keer Charlotte Adigéry & Bolis Pupul

Andere namen die in het oog springen in de uitgebreide nominatielijsten: Charlotte Adigéry & Bolis Pupul. Het olijke, exotische en vooral intrigerende duo uit Gent. Zij brachten afgelopen jaar het album ‘Topical Dancer’ uit, een eclectische mix van dansbare beats en slimme teksten. Het duo maakt kans in de categorieën ‘Beste album’, ‘Alternative’, ‘Groep’, ‘Artwork’, ‘Producer’, ‘Auteur/componist’, ‘Videoclip’ en ‘Live act’.

... en 9 keer Stromae!

Nog zo’n vaste klant op de MIA’s is Stromae, stads- en generatiegenoot van Angèle. Wanneer de Brusselse Maestro met nieuw werk uitkomt, is het steevast bingo. Dat is niet anders met zijn derde studioalbum ‘Multitude’, de langverwachte opvolger van succesplaat ‘Racine Carrée’ uit 2013. Tijdens de komende MIA’s dingt hij mee naar ‘Beste album’, ‘Hit van het Jaar’ (met ‘L’Enfer’), ‘Videoclip’, ‘Beste artwork’, ‘Producer’, ‘Live Act’, ‘Auteur/componist’, ‘Solo man’ en ‘Beste pop’. Negen nominaties dus! Wie houdt Paul Van Haver van een nieuwe zegetocht?

Ook nog deze opvallende genomineerden

Ook interessant is het om naar de categorie ‘Doorbraak’ te kijken. Daar worden de nieuwe talenten belicht en weten we wie straks mee aan de top van muziekfirmament mogen verwachten. Dit zijn de vier genomineerden: Bluai, Berre, Pommelien Thijs en The Haunted Youth. Zowel Bluai als The Haunted Youth kenden hun doorbraak dankzij ‘De Nieuwe Lichting’, de jaarlijkse talentenjacht die StuBru samen met VI.BE organiseert.

Berre is de artiestennaam van Berre Vandenbussche, een waar fenomeen op TikTok dat dit jaar scoorde met de hit ‘Say My Name’. En de alomtegenwoordige Pommelien Thijs is naast actrice (‘#LikeMe’) ook een prima zangeres. Dit jaar scoorde ze met de hitsingles ‘Ongewoon’ en ‘Wat een idee!’.

Ook het hiphopcollectief Blackwave kende een boerenjaar. Zij dingen mee naar de prijs van ‘Beste hiphop’ en ‘Beste groep’. Camille heeft vier nominaties op zak: ‘Nederlandstalig’, ‘Pop’, ‘Live act’ en ‘Solo vrouw’. Net als Oscar & The Wolf, die dit jaar het album 'Afterglow' uitbracht en die we terugvinden in de categorieën ‘Pop’, ‘Solo man’, ‘Artwork’ en ‘Live act’.

Opvallende namen die het moeten stellen met heel wat minder nominaties zijn Tamino, die zijn fel geanticipeerde tweede album ‘Sahar’ uitbracht en Selah Sue die met haar authentieke en persoonlijke album ‘Persona’ nochtans flink wat positieve reviews genereerde.

Dit is de volledige lijst van genomineerden:

Publieksprijzen:

 • Album: Metejoor – Metejoor, Multitude -Stromae, Nonante-Cinq – Angèle, Topical Dancer - Charlotte Adigéry & Bolis Pupul
 • Alternative: Charlotte Adigéry & Bolis Pupul, Sylvie Kreusch, Tamino, The Haunted Youth
 • Dance: Charlotte De Witte, Goose, Lost Frequencies, Regi
 • Doorbraak: Berre, Bluai, Pommelien Thijs, The Haunted Youth
 • Groep: Blackwave., Charlotte Adigéry & Bolis Pupul, Clouseau, The Haunted Youth
 • Hip Hop: Blackwave., Coely, Stikstof, Zwangere Guy
 • Nederlandstalig: Camille, Metejoor, Pommelien Thijs, Stikstof
 • Pop: Angèle, Camille, Oscar And The Wolf, Stromae
 • Solo Man: Metejoor , Oscar And The Wolf, Stromae, Tamino
 • Solo Vrouw:  Angèle, Camille, Pommelien Thijs, Sylvie Kreusch
 • Vlaams Populair: Dana Winner, Helmut Lotti, Margriet Hermans, Willy Sommers
 • Hit Van Het Jaar 2022: Bruxelles Je T'aime – Angèle, Dit Is Wat Mijn Mama Zei – Metejoor, L'enfer – Stromae, Ongewoon - Pommelien Thijs
Sectorprijzen:
 • Artwork: Afterglow - Oscar And The Wolf, Multitude -Stromae, Nonante-Cinq – Angèle, Topical Dancer - Charlotte Adigéry & Bolis Pupul
 • Auteur/Componist: Angèle, Charlotte Adigéry & Bolis Pupul, Stromae, Tamino
 • Live Act: Camille, Charlotte Adigéry & Bolis Pupul, Oscar And The Wolf, Stromae
 • Muzikant: Angèle, Boris Zeebroek, Hans Francken, Stefanie Mannaerts
 • Producer: Charlotte Adigéry & Bolis Pupul + Stephen & David Dewaele, Felix De Laet (Lost Frequencies), Regi Penxten, Stromae
 • Videoclip: L'enfer – Stromae, Ongewoon - Pommelien Thijs, Mantra - Charlotte Adigéry & Bolis Pupul, Pills - Selah Sue


Stemmen op jouw favorieten en tickets kopen voor de show kan je via deze link. 
De MIA's worden op donderdag 26 januari 2023 live uitgezonden op Eén.

Ontdek hieronder de aflevering van Fresh die de genomineerden van de MIA's onder de loep neemt!


Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top