Onze favoriete programma's in 25 jaar Canvas

Series | Canvas viert haar 25-jarig bestaan door terug te blikken op enkele van hun grootste successen. De zender kreeg in haar geschiedenis vaak de stempel droog en intellectueel te zijn, maar laten we niet vergeten dat enkele van de beste Vlaamse komische programma’s ooit ook op de zender te zien waren. Dit zijn enkele van onze favorieten, die voor de gelegenheid overigens allemaal toegevoegd zijn aan de catalogus van VRT MAX!

Door Pickx

Deel dit nieuws

In de Gloria

‘Man Bijt Hond’, maar dan helemaal geacteerd, absurd en spitsvondig, dat is het fictieve reportageprogramma ‘In de Gloria’. Jan Eelen, die kort nadien nog ‘Het eiland’ en een resem andere succesprogramma’s zou maken, bokste dit hilarische programma in elkaar. Hij was voordien overigens ook de regisseur en scenarist van ‘Vaneigens’, een segment in ‘Man Bijt Hond’, dat uiteraard een grote inspiratie vormde voor dit sketchprogramma.

De cast bestaat uit acteurs die stuk voor stuk deel uit maken van het comedyfirmament van ons land. Sien Eggers, Lucas Van den Eynde, Frank Focketyn, Wim Opbrouck, Tom Van Dijck, Tania Van der Sanden en An Miller – bestaat er een betere cast in ons land? Legendarische sketches, van ‘Den draad’ tot ‘In mijn poep’ en 'Hallo televisie', ontstonden aan de schrijftafel van ‘In de Gloria’. Het nalatenschap is eindeloos.

 

Alles kan beter

Een kleine waarschuwing: de naam Jan Eelen komt meermaals terug in deze lijst. Hij regisseerde ook het programma ‘Alles kan beter’, waarin presentator Mark Uytterhoeven en een panel op een humoristische manier terugblikt op alles dat die week op de televisie te zien was. Van tics of versprekingen bij nieuwslezers tot het programma ‘Zondag Josdag’, alles werd met komisch effect uitvergroot en bespot.

Guy Mortier, die toen nog hoofdredacteur was van Humo, was het eerste bekende gezicht dat naast Mark Uytterhoeven mocht plaatsnemen. Het derde vaste lid was de toen nog vrij onbekende Rob Vanoudenhoven, die als moppenschrijver een kans kreeg op het scherm in het eerste seizoen. Vanoudenhoven kreeg na het eerste seizoen zijn eigen programma in de vorm van ‘De XII werken van Vanoudenhoven’ en werd in een klap wereldberoemd in Vlaanderen. Andere graag geziene gasten in het panel waren Stany Crets, Martin Heylen, Wim Opbrouck, Barbara Sarafian, Tom Van Dyck en Tania Van der Sanden, die de sketches naar een hoger niveau tilden. Omdat het programma vaak inspeelde op het nieuws, zijn sommige fragmenten niet meer zo relevant, maar een sketch als de parodie op teleshopping is en blijft goud waard.

 

Neveneffecten

De hattrick van Jan Eelen is compleet: ook enkele afleveringen van het programma ‘Neveneffecten’ werden door hem geregisseerd. Al worden vier vrienden gewoonlijk gezien als de echte breinen achter de serie. Voor 2005 schuimden Lieven Scheire, Jonas Geirnaert, Koen De Poorter en Jelle De Beule de theaterzalen af met hun absurde komische voorstelling, ‘Neveneffecten’ zou van hen televisiesterren maken. Ze parodieerden met verve in elke aflevering het format van de typische National Geographic-documentaire. De eerste aflevering was een parodie op natuurdocumentaires waarin een gewone mens geobserveerd werd door twee onderzoekers, in de tweede aflevering ging een groep ontdekkingsreizigers op zoek naar de bron van de E40, enzovoort.

En de rest is geschiedenis, want de vier leden van Neveneffecten zijn intussen verantwoordelijk voor heel wat televisiesuccessen. Zonder dit programma geen ‘De Ideale Wereld’, ‘De Dag’, ‘Scheire en de Schepping’, ‘Willy’s en Marjetten’, ‘De Anderhalve Meter Show’ of het consumentenprogramma ‘Basta’, waarin de vier vrienden voorlopig voor het laatst samen een programma maakten.

 

Het Peulengaleis

‘Het Leugenpaleis’ was tien jaar lang een radioprogramma van Bart Peeters en Hugo Matthysen waarin ze als komische personages minutenlang improviseerden. Niet iedereen was fan van het programma, maar het kreeg wel een toegewijd cultgevolg. In 1999 werd het radioprogramma stopgezet, maar kreeg het een spin-off in de vorm van ‘Het Peulengaleis’ op Canvas. Hugo Matthyssen en Bart Peeters kregen het gezelschap van acteurs als Warre Borgmans, Pieter en Tine Embrechts, Dimitri Leue, Tom Van Dyck, Ronny Mosuse en Karlijn Sileghem, die elk verschillende karakters speelden. Het televisieprogramma viel bij het grote publiek veel beter in de smaak en bleef vijf seizoenen lang een vaste waarde.

In ‘Het Leugenpaleis’ en opvolger ‘Het Peulengaleis’ ontstonden typetjes, karakters en sketches die tot het collectieve geheugen behoren en zelfs tot op vandaag nog steeds te zien zijn op podia en in programma’s. Denk maar aan Clement Peetens en zijn band Clement Peerens Explosition, de mannen van de Gamma of Jos Bosmans die de chaotische show bijeen probeerde te houden. En zelfs als je de humor van ‘Het Peulengaleis’ niet echt kan waarderen, moet je het programma wel dankbaar zijn voor de lancering van carrières als die van Tine Embrechts.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top