Drea Dury, van Colombia naar België, een artieste die buiten de lijntjes kleurt

Muziek | Drea Dury is waarschijnlijk de meest Belgische onder de Colombiaanse artiesten. Met een uniek muzikaal universum heeft de zangeres en songwriter alles in haar mars om het te maken: stem, stijl, attitude en vooral... talent! Na een opmerkelijke deelname aan seizoen 7 van 'The Voice France' heeft Drea Dury een lange weg afgelegd. Pickx ontmoette haar en onthult waarom Drea Dury zeker een artiest is om te volgen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dag Drea, stel jezelf eens voor?

Mijn naam is Andrea Maria Rosa Dury, maar mijn vrienden noemen me Drea. Daar komt mijn artiestennaam dan ook vandaan: Drea Dury. Ik ben 27 jaar oud, zangeres en songwriter. Ik kom uit Colombia en woon sinds 2014 in België. Ik kreeg de kans om hier aan La Cambre te komen studeren omdat mijn vader Belg is, maar al meer dan dertig jaar in Colombia woont. Zo ben ik op zijn aanraden België gaan ontdekken, een land waar ik niets van wist.

Je woont dus al acht jaar in België, waar hou je het meest van hier?

Toen ik aankwam was ik helemaal gedesoriënteerd, want België lijkt in niets op Colombia. Gelukkig studeerde ik daar op een Franse middelbare school, dus ik kende al een beetje van de taal, maar de cultuurschok was echt enorm. Wat ik echt leuk vond aan België was dat ik zoveel mensen van verschillende plaatsen heb kunnen ontmoeten. Dat is het leuke hier, er zijn zoveel mensen van over de hele wereld. Ik heb veel vrienden gemaakt. Het zijn al deze mooie ontmoetingen die mij van dit land hebben doen houden. Daardoor werd mijn muziek ook beter, omdat ik me creatiever voelde. 

Verder heb ik erg genoten van mijn studie aan La Cambre, de school voor beeldende kunst. Het is tijdens die jaren dat ik eindelijk muziek begon te spelen en er deuren voor mij zijn opengegaan. Want net als zoveel immigranten ben ook ik naar hier gekomen om meer kansen te krijgen.  

Waar komt je passie voor muziek vandaan? 

Ik heb altijd enorm van muziek gehouden. Zodra ik oud genoeg was voor een iPod, had ik die altijd bij me. Muziek was ook erg aanwezig in mijn familie, want mijn vader is dirigent. Maar desondanks heb ik nooit echt muziektheorieles gehad, hoewel ik dat graag had gewild. 

Op school in Colombia had ik wel zang- en muzieklessen en die nam ik heel serieus, in tegenstelling tot mijn klasgenoten. Mijn leraar zag mijn passie en talent, en ging me coachen. Ik heb toen aan twee zangwedstrijden in mijn stad meegedaan én beide gewonnen. Op het podium staan was als een droom en zo begon het idee te groeien dat ik echt iets met muziek wilde doen. Toen ik op La Cambre in Brussel aankwam, kende ik niets of niemand behalve de familie van mijn vader. Ik nam het heft in eigen handen en nam deel aan jamsessies en kleine concerten. Zo begon ik muziek te maken en mensen te ontmoeten in België.

In 2018 nam je deel aan seizoen 7 van 'The Voice France', kun je ons daarover vertellen?

Net voor de show begon ik covers te delen op YouTube en zo werd ik opgepikt door de castingdirectors van 'The Voice'. Zij nodigden me uit om deel te nemen aan de show. Ik had mezelf één iets voorgenomen toen ik naar Europa kwam, en dat was om elke kans te grijpen die zich voordeed! Dus accepteerde ik deelname aan het programma, waardoor ik onvermijdelijk in de schijnwerpers kwam te staan. Ik heb dat moment dan ook ten volle benut, maar het was nooit de bedoeling dat 'The Voice' het hoogtepunt van mijn carrière zou worden. Ik wou mijn muziek zelf verder ontwikkelen en een stukje van mezelf met de mensen delen.  

Tijdens de audities van 'The Voice' bracht ik een remix van 'Rude Boy' van Rihanna, helemaal in mijn eigen stijl omdat ik aan de wereld wilde laten zien wie Drea is. Het programma was echt een gave ervaring en ik vond het geweldig om gecoacht te worden door Mika. Hij heeft me veel dingen geleerd, waaronder hoe ik mijn energie moet kanaliseren. Voor mij was het zeker de moeite waard, maar het hangt natuurlijk af van wat je ermee doet. Waar je me ook neerzet, ik zal er altijd van leren. Dat is mijn mentaliteit: 'Als ik win, win ik, als ik verlies, leer ik!

Hoe ging het verder voor jou na 'The Voice'? 

Na de show werkte ik nog harder en serieuzer en ontdekte ik hoe moeilijk het is om kunstenaar te zijn. Daar kwam dan nog bij dat ik het erg moeilijk had tijdens de coronaperiode en Columbia erg miste. Ik kon natuurlijk teruggaan, maar ergens besefte ik ook dat ik meer kansen zou hebben om het te maken met mijn muziek als ik in België zou blijven. Mijn eerste project, 'Atardece', heb ik uiteindelijk tijdens die zware periode gemaakt, op het moment dat ik eigenlijk wilde opgeven omdat ik geen geld had. Mijn moeder pushte me om door te gaan en dat liet me zien hoeveel ze van me houdt en in me gelooft.

Ik had een dieptepunt bereikt, maar de release van 'Atardece' bracht daar verandering in. Opeens kwam er een samenwerking met Anissa en tekende ik bij het label Wagram. Ik wil de ellende waar ik daarvoor in zat niet romantiseren, maar het was wel de reden dat ik volhield. Daarna was ik volledig overtuigd dat muziek maken was wat ik moest doen in het leven. Je moet soms uit je comfortzone stappen. Ondertussen werk ik al aan mijn volgende project, waarvan de single onlangs is uitgebracht.

Je had ook de kans om samen te werken met namen als Will.I.Am, Childsplay, Izi, of Yemi Alade, hoe is dat gebeurd?

Papa K was een van de grote namen die ik ontmoette toen ik in België aankwam. Ik ben hem erg dankbaar omdat hij me altijd kracht gaf. Ik ontmoette ook de Franse artiest Willy William die achter de hit 'Mi Gente' zit. Hij zag iets speciaals in mij en we gingen samen de studio in om het nummer 'Brutal' te maken. Op dat moment had ik nog geen idee dat Will.I.Am er ook aan zou meewerken. Dat is de magie van muziek, het geeft je dingen die je zelfs met geen geld zou kunnen kopen. Elke keer dat ik mijn hart in mijn muziek leg, elke keer dat ik mijn lef eruit haal, gebeuren er ongelooflijke, magische, mooie momenten!Van welke samenwerking droom je nog? 

Ik had graag een samenwerking gedaan met Celia Cruz, een Cubaanse zangeres, maar zij is jammer genoeg al overleden. Het zou een eer zijn geweest voor mijn cultuur, voor mijn grootmoeder en voor mijn moeder, want we zijn allemaal fans. Het mooie van haar muziek is dat het voor alle generaties is.

Of met Rihanna! Ze is echt een van de enige artiesten die ik zo leuk vind dat het als een droom zou voelen als ik echt met haar mocht samenwerken. Als ik nog anderen mag noemen, zou ik graag samenwerken met de lokale artiest Fade, maar ook met Wizkid. Dat zijn mensen waar ik veel naar luister en die ik bewonder.

Hoe zou jij je muziek omschrijven? 

Mijn muziek is het resultaat van mijn levensreis. Het past niet echt in een hokje omdat ik verliet wat ik kende om nieuwe culturen te ontdekken. Zoals ik altijd graag zeg: "Dapper is degene die zijn dorp verlaat om zijn dromen na te jagen." Het heeft mijn muziek echt gevormd. Soms hoor je meer rap geluiden, of meer Afro beats, omdat mijn vrienden me ook hun muziek geven, dus het kan niet 100% Latino zijn. Dat maakt mijn muziek origineel.

In het begin was het niet gemakkelijk, want ik voelde me een beetje verloren in mijn artistieke identiteit. Maar na een tijdje besefte ik dat dat mijn kracht was. Helaas wil de muziekwereld je in een hokje stoppen, en daardoor begrepen mensen gedurende lange tijd niet waar ik mee bezig was. Nu komt daar verandering in en heb ik mijn eigen hokje gebouwd waar ze me in kunnen steken.

Zoals je al zei, heb je onlangs een single uitgebracht genaamd 'Tellem'. Kan je iets meer vertellen over dit nieuwe project?

Mijn allereerste project, 'Atardece', was mijn muzikale identiteitskaart. Ik liet zien wat ik kon en het opende deuren voor mij. Dat gaf me de kans om nu de eerste single van mijn nieuwe project uit te brengen: 'Tellem'. Ik ben er zo enthousiast over en er zullen nog meer singles volgen. 'Tellem' is een beetje afrobeat, een beetje R&B en een beetje latino, en het is een goede teaser voor de rest dat volgend jaar komt.Tellem' wordt gebruikt in de in Venetië bekroonde film 'Blanquita', die in 2023 uitkomt. Hoe voel je je daarbij?

Het was gek, want dit zijn dingen waar ik als artiest van droom. Dat een andere kunstenaar iets van mij gebruikt om zijn eigen werk te maken, is een geweldige beloning. Ik hoop dat dit de eerste van vele is en dat ik de kans krijg om mijn muziek opnieuw op het scherm te brengen. Het is een Chileens-Mexicaanse film, over een jonge vrouw die deel uitmaakt van een feministische beweging in Chili en het is voor mij een eer dat ze een van mijn nummers voor deze film hebben gekozen.

Wat zijn je volgende projecten? 

Ik leef in het moment en covid heeft ons nog maar eens laten zien dat we niet te veel naar de toekomst moeten kijken. Op dit moment werk ik elke dag hard aan het project dat volgend jaar uitkomt. Ik wil steeds verder gaan in de concretisering van mijn ideeën, in de alliantie van muziek en beeld, want ik heb gestudeerd in het visuele veld, dus ik wil daar steeds meer voldoening uit halen. Voor de rest laat ik de magie gebeuren! 

Wat mogen we je toewensen?

Dat ik kan leven van waar ik van hou: muziek. Ik doe het niet alleen voor mezelf, maar ook zodat mensen er mooie ervaringen mee kunnen opdoen. Als iemand me schrijft en zegt dat ze dankzij een van mijn nummers een betere dag hadden of zich erin konden herkennen, ben ik het gelukkigst. Meer wil ik niet!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top