'Pinocchio': de verschillen tussen de remake met Tom Hanks en de tekenfilm

Films | Guillermo Del Toro's live-action 'Pinocchio' is binnenkort beschikbaar in de bioscoop en op Netflix. 80 jaar na de release van de tekenfilm krijgen kijkers dus een andere blik aangeboden op het verhaal dat iedereen kent. Wat zijn de verschillenden met de tekenfilm?

Door Pickx

Deel dit nieuws

De 2022 remake van 'Pinocchio', geregisseerd door filmmaker Robert Zemeckis, voegt zich bij de lijst van Disney tekenfilmklassiekers in liveactionvorm. In de nieuwe film speelt Tom Hanks de rol van Geppetto, een oude ambachtsman uit Italië wiens houten pop tot leven komt. Maar is het echt hetzelfde verhaal als de tekenfilm? Zijn de verwachtingen van het publiek in de afgelopen 80 jaar veranderd? De remake behoudt inderdaad de basis van de tekenfilm uit 1940, maar met enkele belangrijke veranderingen.


Het lot van Pinocchio

In de tekenfilm is het de bedoeling dat Pinocchio aan de Blauwe Fee bewijst dat hij alles in zich heeft om een echte jongen te worden. Hij gaat op avontuur om te bewijzen dat hij moedig, eerlijk en onzelfzuchtig is. Uiteindelijk wordt zijn harde werk beloond en mag hij zichzelf een mens van vlees en bloed noemen. 

In de remake is de aanpak anders. Het einde blijft dubbelzinnig en brengt een nieuwe boodschap over. Als Geppetto en Pinocchio aan het eind van de film weglopen en op weg gaan naar huis, ziet het publiek Pinocchio visueel veranderen van marionet in mens. De stem van de verteller, Jiminy Cricket, verduidelijkt snel wat er gebeurt en spreekt rechtstreeks tot het publiek.  "Sindsdien zijn er veel verhalen over hem verteld", zegt Jiminy over Pinocchio. "Mensen zeggen dat hij veranderd is in een echte, eerlijke jongen. Is dat echt gebeurd? Wie weet! Maar ik weet één ding zeker: in zijn hart is Pinocchio zo echt als maar zijn kan."

Het trieste verhaal van Gepetto

In de tekenfilm maakt Geppetto Pinocchio omdat hij dat wil. Maar een specifieke reden of verhaal erachter wordt aan onze verbeelding overgelaten. In de remake is het verhaal van Geppetto en zijn ambitie om Pinocchio in een echte jongen te veranderen duidelijk. Terwijl hij rouwt om het verlies van zijn zoon, bouwt Geppetto Pinocchio. Een foto van zijn zoon ligt op het bureau. Hij lijkt zes of zeven jaar oud, de leeftijd van Pinocchio als hij tot leven komt.

Nadat Geppetto zijn wens heeft gedaan, daalt de magie van de Blauwe Fee uit de hemel. Die weerkaatst van de ingelijste foto van de zoon over naar Pinocchio om de pop tot leven te wekken. Hij wordt een persoon op zichzelf, zonder op zijn zoon te lijken.

Nieuwe liedjes

De liedjes uit de animatieversie van 'Pinocchio' uit 1940 werden een culthit. 'When You Wish Upon a Star' won zelfs een Oscar. In de remake zijn de originele liedjes aangepast met enkele wijzigingen. In de aftiteling is het niet langer Jiminy Cricket die 'When You Wish Upon a Star' zingt, maar Cynthia Erivo, die de Blauwe Fee speelt. 'Hi-Diddle-Dee-Dee (An Actor's Life For Me)' is gereduceerd tot een paar refreinen in plaats van een volledig nummer, uitgevoerd door Keegan Michael-Key als Honest John. I've Got No Strings' is waarschijnlijk het meest getrouwe nummer, aangezien het op dezelfde plaats in het verhaal blijft staan en volledig wordt gebracht.Daarnaast voegen songwriters Alan Silvestri en Glen Ballard een paar nieuwe nummers toe aan de nieuwe versie. Zo reciteert Tom Hanks als Geppetto de tekst van 'When He Was Here with Me' in plaats van 'Little Wooden Head' uit de animatiefilm tijdens het maken van Pinocchio. Kyanne Lamaya zingt 'I Will Always Dance' als haar nieuwe personage. Tot slot brengt Luke Evans als slechterik een serenade aan Pinocchio met een lied genaamd 'The Coachman to Pleasure Island' terwijl hij de kinderen naar hun verleidelijke bestemming rijdt.

Fabiana

Kyanne Lamaya kruipt in de huid van een nieuw personage dat helemaal niet in de animatiefilm voorkwam: een poppenspeler genaamd Fabiana, wiens pop, Sabina, naast Pinocchio speelt. In de film van 1940 doen andere poppen mee met Pinocchio, maar niet de poppenspelers. Fabiana wordt de vriendin van Pinocchio, of moeten we zeggen Sabina? Hij is meer op zijn gemak bij Sabina dan bij Fabiana. Sabina is er om Pinocchio de hele film lang aan te moedigen.

Sofia de zeemeeuw

Ook de zeemeeuw Sofia, gespeeld door Lorraine Bracco, is een nieuw personage dat niet in de animatiefilm voorkwam. Ze raakt bevriend met Geppetto en Jiminy Cricket in de nieuwe film. Sofia lijkt al lang bevriend te zijn met de klokkenmaker, want ze is blij hem te zien als hij 's morgens uit zijn huis komt en haar restjes geeft. Ze helpt haar vrienden in hun avontuur.

Fascistisch Italië

Guillermo Del Toro's versie zal een korte theatrale release hebben voor de streamingrelease op Netflix op 9 december. De regisseur herziet het hele verhaal met door stop-motion geanimeerde poppen. Deze versie speelt zich af in het fascistische Italië van de jaren dertig. Als Pinocchio tot leven komt, blijkt dat hij eigenlijk geen aardige jongen is, maar kattenkwaad en andere streken uithaalt. Deze 'Pinocchio' is een verhaal over liefde en ongehoorzaamheid, waarin Pinocchio worstelt om aan de verwachtingen van zijn vader te voldoen.

Ontdek Guillermo Del Toro's 'Pinocchia' vanaf 9 december op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top