Alles wat je moet weten over de Addams Family voordat je naar 'Wednesday' kijkt

Series | De Addams-familie staat bekend om zijn maf voorkomen, de Halloween-sfeer en hun sarcasme. Hoewel hun verhaal al verschillende keren is verfilmd, is de Addams-familie onveranderd gebleven: een beetje raar en gek. In zijn nieuwe serie concentreert Tim Burton zich op Wednesday, hun dochter die anders is dan de anderen. Voordat je deze serie op Netflix bekijkt, zet Pickx een paar dingen op een rij die je zeker moet weten over de Addams-familie.

Door Pickx

Deel dit nieuws

‘The Addams Family’ werd in de jaren ’60 al eens verfilmd als een Amerikaanse tv-serie, maar in de vroege jaren '90 tekende Barry Sonnenfeld ook voor een cultfilm rond de bizarre familie en later volgden er ook nog ludieke video's voor kinderen. Nu is de Addams-familie er dus terug als een Netflix-serie. Die live action-serie van 8 afleveringen concentreert zich op Wednesday Addams, de enige dochter van de Addams-familie. Het streamingplatform wist opnieuw een grote naam te strikken en verwelkomt voor het eerst Tim Burton in de grote Netflix-familie.

De Addams-familie is echt wel een aparte familie. Of zoals het in het themalied wordt gezongen: "Ze zijn mysterieus en eng". Vooral hun dochter scoort op dat gebied punten, net omdat ze gedachten kan lezen en een ijzingwekkend gevoel voor humor heeft. De serie 'Wednesday' focust zich op de jonge sociopaat tijdens haar jaren op de Nevermore Academy waar ze haar opkomend psychisch vermogen onder de knie probeert te krijgen. Maar de jonge vrouw komt ook centraal te staan in een onderzoek om te proberen te achterhalen wie er verantwoordelijk is voor een golf van moorden in een plaatselijk Amerikaans stadje. Bovendien gaat Wednesday zich ook verdiepen in het grote mysterie dat haar ouders 25 jaar eerder in verwarring brachten. Je gaat in deze Burton spin-off met andere woorden dus een mix krijgen van bovennatuurlijke en misdaadintriges.

Cartoons

De Addams-familie zijn gebaseerd op de cartoons waarmee Charles Addams van 1938 furore maakte. Ze waren de antithese van het klassieke gezin: griezelig en angstaanjagend. In de cartoons, gepubliceerd in The New Yorker, toont Addams de familie meestal bij het uitoefenen van normale dagelijkse dingen, al doen ze dat op een hoogst bizarre manier. Zo lijkt het luisteren naar muziek in de huiskamer volkomen normaal, totdat afgekapte handen de vinylplaat omdraaien. In de cartoons werden de familieleden nooit bij hun officiële naam genoemd. Daar kwam verandering in toen de cartoons tot een televisieserie bewerkt werden. In het geval van 'Wednesday' gaan er ook talrijke personages geïntroduceerd worden in het Addams-universum.

Latino connectie

Toen de cartoons tot een tv-serie bewerkt werden, moest Charles Addams een persoon en een naam kiezen voor de patriarch van de familie. Eerst was er het idee om hem Repelli te noemen, een knipoog naar het woord ‘repelling’, wat zoveel wil zeggen als afkeer oproepen. Die Gomez is niet meteen de meest aantrekkelijke man ter wereld. In de cartoons was hij klein, had hij scheve tanden, een ingetrokken kin en een vreemde neus. In de Amerikaanse tv-serie uit de jaren ’60 werd John Astin gecast in die rol, een man die smoorverliefd is op zijn verfijnde vrouw, Morticia, maar tegelijk heeft hij ook iets van een 'Latino lover'.

Actrice Jenna Ortega, die 'Wednesday' speelt in de serie van Tim Burton, wees er in verschillende interviews met trots op dat de Addams-familie inderdaad een Latino afkomst hebben. Over het duidelijk maken van die afkomst in de serie zei Ortega dit: "Wednesday is technisch gezien een Latino personage en ze is nog nooit zo voorgesteld geweest. Dus, voor mij, elke keer als ik de kans krijg om mijn gemeenschap te vertegenwoordigen, wil ik dat ook doen en dan op zo een manier dat het ook duidelijk zichtbaar is." Deze keer werd de Puerto Ricaanse acteur Luiz Guzmán trouwens gecast als Gomez, iets wat die link naar de Latino identiteit van Wednesday nog wat meer versterkt.

De krachten van de familie

De Addams-familie is erom bekend dat ze vreemd en abnormaal is. Dit komt tot uiting in hun immuniteit voor drie verschijnselen. Ze kunnen namelijk elektrische schokken, vuur en vergiftiging overleven. Morticia kan dan weer rook maken met haar lichaam en Uncle Fester kan elektriciteit opwekken.

De serie ‘Wednesday’ gaat over de ontluikende psychische krachten van het meisje, wat betekent dat ze tegen het einde van het seizoen de mogelijkheid verwerft om gedachten te lezen. Of haar andere klasgenoten ook vreemde gaven hebben, is nu nog niet bekend.

Wednesday en haar broer

Wednesday probeert vaak haar broer Pugsley Addams pijn te doen. Zoals bij de meeste broer-zus relaties is er ook hier sprake van rivaliteit. Zo haalt Wednesday graag streken uit met haar broer. In de ‘The Addams Family’ (1991) zet Wednesday Pugsley bijvoorbeeld in de elektrische stoel om hem een kleine schok te geven. Pugsley en Morticia protesteren niet en Wednesday geniet ervan hem te zien kronkelen en kreunen in de stoel.

Hun relatie zal ongetwijfeld hetzelfde zijn in de Netflix-serie. Op de promotiefoto's is Pugsley bijvoorbeeld te zien terwijl hij vastgebonden als een varken aan een spies met een appel in de mond uit een kastje komt. Wednesday's marteling van Pugsley gaat misschien niet zo ver als elektrocutie, maar ze behandelt hem wel op een manier die zij prettig vindt.

Ontdek ‘Wednesday’ vanaf nu op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top