Aan deze nieuwe Roald Dahl-verfilmingen mogen we ons binnenkort verwachten

Films | De iconische Britse kinderboekenauteur Roald Dahl overleed vandaag exact 32 jaar geleden, maar zijn erfenis spreekt nog steeds tot de verbeelding. Pickx geeft een overzicht van aankomende films die gebaseerd zijn op het werk van Dahl.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Dahl stierf op zijn 74ste in 1990, maar zijn boeken blijven erg populair. In 2021 nam Netflix het bedrijf over dat de rechten beheert van de kinderliteratuurgigant: de Roald Dahl Story Company (RDSC), gerund door de kleinzoon van de auteur. In november 2018 had de streamingdienst aangekondigd dat het de grootste successen van Dahl zou bewerken tot animatieseries.

Roald Dahl is naast ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ ook de auteur van populaire kinderboeken als ‘Matilda’, ‘De Grote Vriendelijke Reus’ en ‘De Heksen’. Hij werd in 2000 uitgeroepen tot Groot-Brittanniës lievelingsschrijver.

Matilda The Musical

We kunnen ons geen versie van ‘Matilda’ zónder Mara Wilson voorstellen, maar op 25 november is het toch zover: een nieuwe ‘Matilda’, deze keer in een musicaljasje. De hoofdrol van Matilda Wurmhout in de Netflix-productie is voor Alisha Weir (‘Don't Leave Home’, ‘Darklands’). Lashana Lynch (‘Captain Marvel’, ‘No Time to Die’, ‘Doctor Strange in the Multiverse of Madness’) kruipt in de huid van mevrouw Marije Engel, Emma Thompson (‘Cruella’, ‘Men in Black III’, ‘Johnny English Strikes Again’) vertolkt de rol van mevrouw Agatha Bulstronk en Andrea Riseborough (‘The Death of Stalin’, ‘Nocturnal Animals’, ‘Birdman’) geeft gestalte aan mevrouw Wurmhout.


The Wonderful Life of Henry Sugar and Six More

Ook de koning van symmetrie en fijne beelden waagt zich aan Roald Dahl: regisseur Wes Anderson, verantwoordelijk voor parels als het met vier Oscars bekroonde ‘The Grand Budapest Hotel’ (2014), ‘Isle of Dogs’ (2018) en ‘The French Dispatch’ (2021). De cineast ging in zee met Netflix om ‘The Wonderful Life of Henry Sugar and Six More’ te verfilmen, een collectie van zeven kortverhalen van de hand van Dahl uit 1977. Naar goede gewoonte verzamelde Anderson een sterrencast, met Benedict Cumberbatch in de glansrol van Henry Sugar. Voorts zijn er nog rollen weggelegd voor onder meer Dev Patel, Ben Kingsley, Richard Ayoade en Ralph Fiennes. De film verschijnt ergens volgend jaar op Netflix.

Wonka

Voor de prequelfilm van ‘Charlie & The Chocolate Factory’ strikte Paul King dé posterboy van Hollywood voor de hoofdrol van ‘Willy Wonka’: niemand minder dan Timothée Chalamet. Maken voorts nog deel uit van de cast: Olivia Colman en Rowan Atkinson. ‘Wonka’ vertelt het verhaal van de jonge Wonka en zijn avonturen voordat hij zijn beroemde chocoladefabriek opent. In een interview met Time zei Timothée dat het verhaal “een viering is van de buitenbeentjes en het omarmen van de vreemdere delen van jezelf”. ‘Wonka’ wordt de derde verfilming van Willy Wonka, na de bewerking van ‘Charlie and the Chocolate Factory’ uit 1971 met Gene Wilder en de remake uit 2005 met Johnny Depp in de hoofdrol. Warner Bros. Pictures heeft de release gepland op 15 december 2023.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top