Van 'Freaks and Geeks' tot 'Avengers': hier zijn Linda Cardellini's beste rollen

Films | Linda Cardellini keert terug voor een derde en laatste seizoen van 'Dead to me', dat nu beschikbaar is op Netflix. Voor deze gelegenheid zocht Pickx naar de beste rollen van deze Amerikaanse actrice.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het derde en laatste seizoen van 'Dead to Me' is nu beschikbaar op Netflix. Deze zwarte komedie, geschreven door Liz Feldman, richt zich op de verrassende vriendschap tussen Jen (Christina Applegate) en Judy (Linda Cardellini), die elkaar 'toevallig' hebben ontmoet in een praatgroep. Als je 'Dead to Me' nog niet hebt gezien, mis je niet alleen een reeks aangrijpende plotwendingen, maar vooral de dolkomische prestaties van het onwaarschijnlijke duo Christina Applegate en Linda Cardellini.

De twee Amerikaanse actrices zijn al tientallen jaren actief in de wereld van televisie en film, en hebben een indrukwekkend acteerpalmares opgebouwd. Christina Applegate ken je ongetwijfeld van 'Married with Children', 'Friends' (waar ze Amy speelde, de boze zus van Rachel) en 'Samantha Who?'. Maar vandaag richten we de schijnwerpers op haar collega, Linda Cardellini.

Lindsay Weir in ‘Freaks and Geeks’

De serie 'Freaks and Geeks' kwam uit in 1999 en was destijds geen hoogvlieger. Lage kijkcijfers en conflicten tussen bedenker Paul Feig en producent NBC leidden ertoe dat de serie aan het eind van het eerste seizoen werd stopgezet. De 18 afleveringen maakten echter een blijvende indruk en de tienerkomedie werd een culthit! 'Freaks and Geeks' was een springplank voor de acteercarrière van grote namen als Seth Rogen, James Franco en een zekere Linda Cardellini. De actrice brak door met de rol van Lindsay Weir, een middelbare scholier die bevriend raakt met een groep rebelse kinderen, de "freaks", die allemaal spijbelen.

Chutney Windham in 'Legally Blonde'

Hoewel Linda Cardellini geen grote rol heeft in 'Legally Blonde', is het personage dat zij speelt toch belangrijk. In deze komedie uit 2001 speelt ze Chutney, een jonge vrouw die komt getuigen in een moordzaak om vervolgens door Elle Woods (Reese Witherspoon) te worden ontmaskerd als mededader. Naar eigen zeggen hoorde Chutney niet dat haar vader werd neergeschoten, omdat ze in de douche zat nadat ze bij de kapper krullen heeft laten zetten. Woods merkt op dat Chutney nog steeds krullen in haar haar heeft en dat deze zouden zijn verdwenen als ze zich vlak na de kappersbeurt zou douchen.


Vera Dinkley in 'Scooby-Doo'

In 'Scooby-Doo' (2002) en 'Scooby-Doo 2: Monsters Unleashed' (2004) speelt Linda Cardellini Vera Dinkley, een brunette met bril die het brein is van de vriendengroep. Het lukt haar altijd om de meest ingewikkelde puzzels op te lossen. In deze twee films, gebaseerd op de gelijknamige tekenfilmserie, lanceerde Linda de trend om oranje coltruien te dragen.

Samantha Taggart in 'ER'

'ER', dat van 1994 tot 2009 op de Amerikaanse televisiezenders van NBC werd uitgezonden, is een van die televisieseries die geen introductie meer behoeft. Van 2003 tot 2009 speelde Linda Cardellini de charmante verpleegster Samantha Taggart. De actrice bracht nieuw bloed in de medische reeks. Gedurende deze zes jaar wordt Linda het slachtoffer van een gijzeling, kampt ze met alcoholproblemen en heeft ze een romance met de knappe arts Kovac (Goran Visnjic).

Laura Barton in 'Avengers'

In de 'Avengers'-saga speelt Linda Cardellini de rol van Laura, de vrouw van Clint Barton, alias Hawkeye (Jeremy Renner). Hoewel ze voor het eerst verscheen in 'Avengers: Age of Ultron' in 2015, verdwijnt haar personage en haar drie kinderen in 'Avengers: Endgame' (2019) met een knip van Thanos' (Josh Brolin) vingers. Gelukkig verschijnt Laura vijf jaar later opnieuw, wanneer de superhelden erin slagen de helft van de wereldbevolking van een catastrofe te redden.Ontdek Linda Cardellini in ‘Dead to me’, ‘Legally Blonde’ en ‘Scooby-Doo’ op Netflix. Meer info over de tv-optie 'Pickx All Stars' (inclusief Netflix) of het Netflix-aanbod via Pickx vind je hier terug

Lees ook deze artikels:

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top